Επέμβαση Αστυνομίας στην Ευαγγελίστρια Πατρών, μετά από καταγγελία γυναίκας – Τι γίνεται με την ατομική προσευχή | dete

Επέμβαση Αστυνομίας στην Ευαγγελίστρια Πατρών, μετά από καταγγελία γυναίκας - Τι γίνεται με την ατομική προσευχή

Την επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε καταγγελία γυναίκας το πρωί της Παρασκευής 10 Απριλίου, η οποία αφορούσε στις ανοιχτές πύλες της Ευαγγελίστριας Πατρών και την είσοδο και έξοδο πιστών από και προς το εσωτερικό της. Αστυνομικοί μετέβησαν στην οδό Μαιζώνος για να εξακριβώσουν τι συμβαίνει και αν γίνεται οποιαδήποτε παρέκλιση από τις μέχρι σήμερα οδηγίες οι οποίες προκύπτουν και από ΚΥΑ. 

Όπως είπε ιερέας, πραγματοποίησε λειτουργία 07.00 με 09.00 το πρωί. Η λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία πιστών και μεταδόθηκε ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της Ι.Μ. Πατρών. Μετά το πέρας της λειτουργίας οι πύλες της Ευαγγελίστριας άνοιξαν καθώς προβλέπεται να είναι ανοιχτοί οι ναοί για κατά μόνας προσευχή των πιστών.

Ελάχιστος ήταν ο κόσμος που βρισκόταν στο εσωτερικό του Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας, μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής. Οι πιστοί διαπιστώθηκε πως διέθεταν και έγγραφα εξόδου από την οικία τους.

Τι προβλέπουν τα μέτρα της κυβέρνησης

Μετά την πρώτη υπουργική απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η Ιερά Σύνοδος έκανε ενέργειες για να ενταχθεί η ατομική προσέλευση στους ναούς ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο στο νέο έντυπο δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη. Δεν προβλέπεται ρητά, αλλά ούτε απαγορεύεται κιόλας. Είναι μετέωρο.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, είπε την Πέμπτη στην ΕΡΤ, πως η ατομική προσευχή έχει καταργηθεί και πως η απόφαση που θα ισχύσει από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ξεκάθαρη. Οι εκκλησίες και όλοι οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Δεν επιτρέπεται η προσέλευση, παρά μόνο η διοικητική συνέχιση της λειτουργίας, ενώ όπως είπε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου "η ατομική προσευχή έχει καταργηθεί, να προσεύχονται στο σπίτι τους".

Εξάλλου σε εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπήρχε ανακοίνωση έξω από ναούς για τις ώρες ατομικής προσευχής. Η Μητρόπολη είπε να αφαιρεθούν για να μην σκανδαλίζονται και μπερδεύονται οι πιστοί.