Kνουλπ

21.04.2024 / 13:30
KNOULP

HERMAN HESSE

Eκδόσεις «ΔΙΟΠΤΡΑ»

Απόσπασμα, σελ. 131

«Ο πλανόβιος μπορεί να είναι τραχύς ή τρυφερός, επιδέξιος ή μπουνταλάς, γενναίος ή ντροπαλός, στο βάθος της καρδιάς του, όμως, είναι πάντα παιδί, αναβιώνει τη πρώτη μέρα του κόσμου, πριν από την απαρχή της ιστορίας, προσανατολίζεται στη ζωή του ακολουθώντας λίγα μόνο βασικά ένστικτα. Μπορεί να γνωρίζει βαθιά μέσα του πόσο εύθραυστη και παροδική είναι η ζωή και πόσο αδύναμο και περιδεές στήριγμα είναι το λιγοστό ζεστό του αίμα απέναντι στη παγωνιά του σύμπαντος ή μπορεί να ακολουθεί με απληστία και αφέλεια τις επιταγές της φτωχής κοιλιάς του».

Ποιος είναι ο Κνουλπ;

Ο Κνουλπ, ένας γοητευτικός αλήτης, περιπλανιέται μένοντας εδώ κι εκεί σε φίλους που του προσφέρουν στέγη και τροφή. Δεν θέλει να βρει σταθερή δουλειά, δεν θέλει να δεθεί με κάποιον άνθρωπο ή τόπο. Θα εγκαταλείψει ακόμη και τον σύντροφο με τον οποίο περιπλανιούνται μαζί ένα καλοκαίρι, που ίσως να είναι ο ίδιος ο Χέρμαν Έσσε.

Ο Κνουλπ είναι μια ύπαρξη μοναχική, αλλά χαρούμενη και αυτάρκης. Κάτω από τον ανάλαφρο χαρακτήρα των περιπετειών του, όμως, κρύβεται η αγωνία ότι η ελευθερία του μπορεί να μην αξίζει και πολλά, ίσως ακόμη και να είναι ανήθικη. Κι έρχεται η στιγμή που θα μάθει αν σπατάλησε τη ζωή του ή αν αυτός ο ανέμελος βίος του πλάνητα πρόσφερε τελικά κάτι στους άλλους ανθρώπους…

Ο μεγάλος νεορομαντικός Γερμανός

Ο Χέρμαν Έσσε γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1877 στην Καλβ της Βιρτεμβέργης. Ο πατέρας του ήταν ιεραπόστολος και ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του γνωστός ινδολόγος. Ξεκίνησε να εργάζεται ως βιβλιοπώλης, δημοσιεύοντας παράλληλα τα πρώτα του ποιήματα και πεζά και αρθρογραφώντας σε εφημερίδες. Το 1904 το μυθιστόρημα Πέτερ Κάμεντσιντ του χάρισε την αναγνώριση και την ευκαιρία να ζήσει στο εξής αποκλειστικά από τη συγγραφή. Υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους και πλέον αναγνωρισμένους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 70 γλώσσες. Στα γνωστότερα μυθιστορήματά του συγκαταλέγονται τα Σιντάρτα, Ο Λύκος της Στέπας, Ντέμιαν και Νάρκισσος και Χρυσόστομος. Το 1946 ο Έσσε τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Λόγια του συγγραφέα που πάνε σετ με τον ήρωα

• Το να ψάχνεις σημαίνει να έχεις έναν στόχο. Αλλά το να βρίσκεις σημαίνει να είσαι ελεύθερος, να είσαι ευέλικτος να μην έχεις κανέναν στόχο.

• Για να επιτύχουμε το εφικτό πρέπει να προσπαθούμε για το ανέφικτο ξανά και ξανά.

Επιμύθιο

Αυτό το κυνήγι του ανέφικτου από τον αξέχαστο φτωχοδιάβολο του βιβλίου είναι και η αιτία αγάπης και θαυμασμού. Ο Ηesse προσπαθώντας να τιθασεύσει τη σύγκρουση ρομαντισμού και θεϊκού που χαρακτηρίζει το έργο του απογυμνώνει τον ήρωα έχοντάς τον να «φορά» μόνο τα απαραίτητα σχεδόν σαν πρωτόπλαστος σε μια Εδέμ που προετοιμάζεται για τη Κόλασή της. Ένας ολοκληρωμένος βίος ενός απόκληρου αγίου.

Μιχ. Παπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα