Πάτρα-Αθήνα με ποδήλατο

21.04.2024 / 14:00
766551_book_-5-

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με την ευκαιρία και του φετινού «City in action», ψάχνοντας στο αρχείο του «Ν» και στα φύλλα Απριλίου του 1955, στις 21 Απριλίου ο φακός πέφτει πάνω στον τίτλο «Ποδηλατικοί αγώνες μεταξύ Αθηνών –Πατρών». Στο περιθώριο της είδησης εμπλέκονται και άλλες αθλοπαιδιές όπως το ποδόσφαιρο. Η ποδηλασία όμως έχει τον πρώτο λόγο.

Μικρή αναδρομή και η σχέση με την Πάτρα

Ο Κυριάκος Ιωσηφίδης μέλος της ομάδας Urbanact λέει: «Τις πρώτες παρουσίες ποδηλάτων στην Ελλάδα τις έχουμε είτε από ξένους έμπορους που έμεναν εδώ, είτε από ‘Έλληνες μετανάστες που κατά τον επαναπατρισμό τους έφερναν μαζί τους και ποδήλατα. Έτσι, υπάρχουν αναφορές για την Πάτρα με τους εγγλέζους εμπόρους σταφίδας, στην Κέρκυρα, στην Τρίπολη και φυσικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.» Επίσης σημειώνει «Δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ μια οργανωμένη προσπάθεια να στηριχθεί το ποδήλατο στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση των πολιτών, η εκπαίδευση στην ποδηλατική κουλτούρα, η παροχή κινήτρων και κατάλληλων συνθηκών κυκλοφορίας, και φυσικά η βιομηχανική κατασκευή ποδηλάτου απουσίαζε ανέκαθεν από την χώρα. Υπήρξαν βέβαια πόλεις στις οποίες το ποδήλατο συνέχισε να αποτελεί για πολλά χρόνια το βασικό μέσο μετακίνησης, για λόγους οικονομικούς κυρίως, και το «δέσιμο» αυτό δεν χάθηκε και διατηρείται μέχρι και σήμερα: Η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, το Μεσολόγγι είναι μερικές μόνο από τις μικρότερες πόλεις όπου το ποδήλατο αρχίζει και ανακάμπτει αποκτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετακίνηση, μέσα από οργανωμένες προσπάθειες »

Η ιστορία της συνάντησης

Η είδηση ξεκινάει ως εξής: «Αφίκοντο χθες οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αθηναίων κ. κ. Δρέττας και Γρηγορίου, οίτινες συναντήθησαν μετά του κ. Δημάρχου δια την διοργάνωσιν την 8η Μαΐου ποδηλατικών αγώνων μεταξύ Αθηνών-Πατρών. Ως εγνώσθη οι αγώνες ούτοι θα τελούν υπό την προστασίαν του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Π. Κανελλόπουλου και υπό την επίτιμον προεδρίαν του Υπουργού Παιδείας κ. Αχ. Γεροκωστοπούλου και των δημάρχων Αθηναίων και Πατρέων κ. κ. Κατσώτα και Ρούφου. Εις τους αγώνες θα δύνανται να συμμετάσχουν αθληταί ηλικίας άνω των 18 ετών εγγεγραμμένοι εις αθλητικούς συλλόγους. Αι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν εις τα γραφεία του Δήμου Αθηναίων μέχρι της 30ης τρέχοντος»

Η διαδρομή και άλλοι αγώνες

«Οι διαγωνιζόμενοι ποδηλάται θα εκκινήσουν την 7ην π.μ. ώραν της 8ης Μαΐου εκ του προ του θεάτρου Ηρώδου του Αττικού χώρου, θα τερματίσουν δε εις την γωνίαν Κορίνθου – Αγ. Νικολάου εις την πόλιν μας. Την 5ην μ.μ. της ιδίας ημέρας εις το στάδιο Παναχαϊκής θα συναντηθώσιν εις φιλικόν αγώνα η μικτή ποδοσφαιρική ομάς των ενόπλων δυνάμεων μετά της μικτής Πατρών. Εξ’ άλλου εις το στάδιον θα γίνουν ωσαύτως επιδείξεις μοτοσικλεττιστών διερχομένων δια μέσου εμποδίων κλπ.»

Τα διαδικαστικά

«Η κατάταξις των νικητών των ποδηλατικών αγώνων θα γίνη επί τη βάσει των χρόνων που θα επιτύχουν οι τρεις καλλίτεροι ποδηλάται έκαστης ομάδας. Τα κύπελλα θα απονεμηθώσιν εις τας τρεις πρωτεύουσας ομάδας. Εις την πρώτην νικήτριαν ομάδαν θα δοθή επίσης ως έπαθλον εν ποδήλατον τύπου Φίλιπς. Έτερον ποδήλατον θα απονεμηθή εις τον πρώτον νικητή εφ’ όσον ήθελε διατρέξει την διαδρομήν Αθηνών-Πατρών εις χρόνον κάτω των 7 ωρών και 5 λεπτών. Της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων προεδρεύει ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ. Φ. Θεοδωρόπουλος. Ως γνωστόν είναι το δεύτερο έτος καθ’ ο διεξάγονται ποδηλατικοί αγώνες μεταξύ Αθηνών –Πατρών δίδοντες αφορμήν δια μιαν αξιόλογον τουριστικήν κίνησιν εις την πόλιν μας»

Απαραίτητος Οδηγός

Για τους λάτρεις του είδους αναζητήστε το λεύκωμα του Κυριάκου Ιωσηφίδη «Το Ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012», από τις Εκδόσεις Κέρκυρα. Μία ενδελεχής καταγραφή της ιστορίας και της παρουσίας του ποδηλάτου στην χώρα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρώτη προσπάθεια καταγραφής της παρουσίας του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Το λεύκωμα ξεκινάει με μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό, και ακολουθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της ιστορίας του στη χώρα μας με συνεντεύξεις από ανθρώπους του χώρου (δεύτερη και τρίτη γενιά εμπόρων, καταστηματαρχών, και κατασκευαστών), από ανθρώπους των αθλητικών σωματείων, των συλλόγων και των ποδηλατικών κινηματικών δράσεων, και φυσικά από Έλληνες αθλητές. Όλο το παραπάνω υλικό παρουσιάζεται ανά νομό και πόλη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα