Ο κακός μας ο καιρός!

02.12.2023 / 20:30
RICH-ALLEN-7-750

Επιμέλεια : Μιχάλης Παπαγεωργίου

Αν και πολλοί , ίσως νεότεροι αναγνώστες, εκπλαγούν, οι κακοκαιρίες πριν μπουν στη ζωή μας τα meteo και οι μετεωρολόγοι-σταρ έπλητταν ην περιοχή μας και γίνονταν πρωτοσέλιδα θέματα. Το μακρινό 1962 στις 4 Δεκεμβρίου , μια ξαφνική βαρομετρικά χαμηλή έκπληξη παραμονεύει

Σα να μη πέρασε μια μέρα
Με τίτλο «Ασυνήθης κακοκαιρία έπληξε την περιοχήν Δ. Ελλάδος» το θέμα της εφημερίδας έχει αρκετές ομοιότητες με το παρόν που σχεδόν το βρίσκεις αστείο. Δεν είναι όμως… « Ασυνήθης κακοκαιρία έπληξε κατά το διαρρεύσαν 48ωρου τον νομό μας και ιδιαιτέρως την περιοχήν Πατρών. Η ενσκήψασα καταιγίς, χαρακτηριζόμενη κυρίως από σφοδράς ανεμοθύελλας και καταρρακτωδών βροχών ως και πτώσεως πυκνής χιόνος εις τα ορεινά , η οποία ήρχισε τας πρώτας πρωινάς ώρας της Κυριακής , ενταθείσα κατά τα νυχτερινάς ώρας , έιχεν ως αποτέλεσμα την πρόκλησιν τεραστίων ζημιών εις τας δενδροκαλλιεργείας , την διακοπήν των συγκοινωνιών θαλασσίων, σιδηροδρομικών και οδικών και την αισθητή πτώσιν της θερμοκρασίας.

Λεύκες και πεύκα στον αέρα
Συνεπεία του ισχυρού ανέμου εξεριζώθησαν εις Υψηλά Αλώνια, ένα τεράστιον δένδρον πεύκου , ανά δυο δένδρα εις την πλατείαν Πυροσβεστείου και Νόρμαν, καθώς και πολλά τοιαύτα εις την οδό Έλληνος Στρατιώτου , το Σκαγιοπούλειον και τη Γεωργικήν Σχολήν όπου μεγάλος λεύκος προεκάλεσε την διακοπήν δι’ολίγον της συγκοινωνίας. Εξ άλλου ανηρπάγησαν πολλοί κέραμοι από τα αποδυτήρια του σταδίου Παναχαϊκής , η στέγη του παρά την διασταύρωσιν των οδών Μαιζώνος και Παντανάσσης καθώς και μέρος της στέγης της επί οδού Μπουμπουλίνας 63, οικιάς του δικηγόρου Σ. Σταματέλου το οποίον κατέπεσεν επί της παρακειμένης οικίας του Ε.Λίμορ με αποτέλεσμα οι ένοικοι της τελευτα’ιας να μη διανυκτερεύσουν εντός τούτης»

Αγροτικός εφιάλτης
Οι αγρότες της περιοχής έζησαν το δικό τους εφιάλτη. «Τα εσπεριδοειδή εις την Περιφέρειαν Πατρών υπέσταν ανυπολόγιστων ζημίας , του προϊόντος κατεπεσόντως από τα δένδρα. Κατόπιν τούτου ο Αγροτικός Σύλλογος Αχαΐας, απέστειλε χθες τηλεγράφημα προς τους κ.κ πρόεδρον και αντιπρόεδρον της κυβερνήσεως και τους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου ζητών την λήψιν μέτρων προστασίας της παραγωγής. Ιδιαιτέρως επλήγησαν τα δενδροπερίβολα Εγλυκάδος, τα οποία υπέστησαν ολοσχερείς καταστροφάς. Επίσης εις την περιοχίν Χαλανδρίτσης υπέστησαν καταστροφήν πολλά ελαιόδεντρα υπολογιζόμενης εις 30%. Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων υπερεξεχείλισεν ο παρά το προάστιον Ιτιές χείμαρρος Γλαύκος με αποτέλεσμα να σημειωθή πλημμύρα εις την περιοχίν και υπερκαλύφθη η σιδηροδρομική γραμμή εις έκτασιν 300 περίπου μ’τρων από ιλών και λίθους , με συνέπειαν την διακοπήν της συγκοινωνίας. Η πλησίον των Ιτεών μικρά γέφυρα είχε φραχθή από κορμούς δέντρων και θνησιμαία ζώα τα οποία μετέφερε ο χείμαρρος. Συνεργείον του ΣΠΑΠ και εσκαφείς διετέθησαν δια την απομάκρυνσιν των φερτών υλών. Η νυχτερινή πάντως αυτοκινητάμαξα Αθηνών –Καλαμών δεν κατέστη δυνατόν να συνεχίσει την πορείαν της και διανυκτέρευσε εις Πάτρας.»

Φουρτούνες και τραμουντάνες
Το ρεπορτάζ κάνει μια πλήρη και ενδελεχή καταγραφή της σφοδρότητας του φαινομένου παραθαλάσσια: « Το σκάφος Αγιος Γεράσιμος το οποίον έιχε αποπλέυσει από Σάμην προχθές την πρωίαν δια Πάτρας ηναγκάσυθη λόγω της καταιγίδας να ποδίση εις Οξυές , κατεπλέυσαν εις τον λιμένα μας χθες την 9.30π.μ. Το πετρελαιοφόρον «Μότολ 3» συνάντησαν θαλασσοταραχήν έξωθι της Ζακύνθου , εκινδύνευσε , μετά από μεγάλες προσπαθείας , έφθασεν εις τον λιμένα Βαθύ Ιθάκης. Εξ άλλου τα δρομολόγια των μεγάλων σκαφών εξετελέσθησαν με καθυστερήσεις και χωρίς να δυνηθούν να πιάσουν εις όλους τους λιμένας. Ούτω το α) π. «Πολικός» Προσερχόμενον εξ Ιταλίας δεν ηδυνήθη να εισέλθη εις τον λιμένα μας και συνέχισε τον πλού του δια Πειραιά ενώ το π. «Μιαούλης» δεν απέπλευσεν από το Βριθήσιον , λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας.

Ο χάρτης ήταν νοτισμένος
Κλείνοντας το ρεπορτάζ κάνει μια γεωγραφική αναφορά σε πληγείσες περιοχές: « Μεγάλη κακοκαιρία εσημειώθη και εις τους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με αποτέλεσαμ τη διακοπήν και εκεί της οδικής συγκοινωνίας . Η πλησίον του χωρίου Πελόπιον γέφυρα του εθνικού δικτύου Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας υπόστασα καθίζησιν , κατέστη λίαν επικίνδυνος δια την διέλευσιν τροχοφόρων ενώ η οδική αρτηρία Αγρινίου-Καρπενησίου λόγω καλυψεώς της παρά το 24ον χιλιόμετρον υπό όγκων χωμάτων και εγάλων λίυων κατά τας νυχτερινάς ώρας της Κυριακής δεν έιχεν αποδοθή εις την κυκλοφορίαν μέχρι της μεσημβρίας της χθές.»

Αν και πολλοί, ίσως νεότεροι αναγνώστες, εκπλαγούν, οι κακοκαιρίες πριν μπουν στη ζωή μας τα meteo και οι μετεωρολόγοι-σταρ έπλητταν την περιοχή μας και γίνονταν πρωτοσέλιδα θέματα. Το μακρινό 1962 στις 4 Δεκεμβρίου, μια ξαφνική βαρομετρικά χαμηλή έκπληξη παραμονεύει.

Σα να μη πέρασε μια μέρα
Με τίτλο «Ασυνήθης κακοκαιρία έπληξε την περιοχήν Δ. Ελλάδος» το θέμα της εφημερίδας έχει αρκετές ομοιότητες με το παρόν που σχεδόν το βρίσκεις αστείο. Δεν είναι όμως… «Ασυνήθης κακοκαιρία έπληξε κατά το διαρρεύσαν 48ωρου τον νομό μας και ιδιαιτέρως την περιοχήν Πατρών. Η ενσκήψασα καταιγίς, χαρακτηριζόμενη κυρίως από σφοδράς ανεμοθύελλας και καταρρακτωδών βροχών ως και πτώσεως πυκνής χιόνος εις τα ορεινά, η οποία ήρχισε τας πρώτας πρωινάς ώρας της Κυριακής, ενταθείσα κατά τα νυχτερινάς ώρας, έιχεν ως αποτέλεσμα την πρόκλησιν τεραστίων ζημιών εις τας δενδροκαλλιεργείας, την διακοπήν των συγκοινωνιών θαλασσίων, σιδηροδρομικών και οδικών και την αισθητή πτώσιν της θερμοκρασίας.

Λεύκες και πεύκα στον αέρα
Συνεπεία του ισχυρού ανέμου εξεριζώθησαν εις Υψηλά Αλώνια, ένα τεράστιον δένδρον πεύκου, ανά δυο δένδρα εις την πλατείαν Πυροσβεστείου και Νόρμαν, καθώς και πολλά τοιαύτα εις την οδό Έλληνος Στρατιώτου, το Σκαγιοπούλειον και τη Γεωργικήν Σχολήν όπου μεγάλος λεύκος προεκάλεσε την διακοπήν δι’ολίγον της συγκοινωνίας. Εξ άλλου ανηρπάγησαν πολλοί κέραμοι από τα αποδυτήρια του σταδίου Παναχαϊκής, η στέγη του παρά την διασταύρωσιν των οδών Μαιζώνος και Παντανάσσης καθώς και μέρος της στέγης της επί οδού Μπουμπουλίνας 63, οικιάς του δικηγόρου Σ. Σταματέλου το οποίον κατέπεσεν επί της παρακειμένης οικίας του Ε.Λίμορ με αποτέλεσμα οι ένοικοι της τελευταίας να μη διανυκτερεύσουν εντός τούτης»

Αγροτικός εφιάλτης
Οι αγρότες της περιοχής έζησαν το δικό τους εφιάλτη. «Τα εσπεριδοειδή εις την Περιφέρειαν Πατρών υπέσταν ανυπολόγιστων ζημίας, του προϊόντος κατεπεσόντως από τα δένδρα. Κατόπιν τούτου ο Αγροτικός Σύλλογος Αχαΐας, απέστειλε χθες τηλεγράφημα προς τους κ.κ πρόεδρον και αντιπρόεδρον της κυβερνήσεως και τους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου ζητών την λήψιν μέτρων προστασίας της παραγωγής. Ιδιαιτέρως επλήγησαν τα δενδροπερίβολα Εγλυκάδος, τα οποία υπέστησαν ολοσχερείς καταστροφάς. Επίσης εις την περιοχίν Χαλανδρίτσης υπέστησαν καταστροφήν πολλά ελαιόδεντρα υπολογιζόμενης εις 30%. Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων υπερεξεχείλισεν ο παρά το προάστιον Ιτιές χείμαρρος Γλαύκος με αποτέλεσμα να σημειωθή πλημμύρα εις την περιοχίν και υπερκαλύφθη η σιδηροδρομική γραμμή εις έκτασιν 300 περίπου μέτρων από ιλών και λίθους, με συνέπειαν την διακοπήν της συγκοινωνίας. Η πλησίον των Ιτεών μικρά γέφυρα είχε φραχθή από κορμούς δέντρων και θνησιμαία ζώα τα οποία μετέφερε ο χείμαρρος. Συνεργείον του ΣΠΑΠ και εσκαφείς διετέθησαν δια την απομάκρυνσιν των φερτών υλών. Η νυχτερινή πάντως αυτοκινητάμαξα Αθηνών – Καλαμών δεν κατέστη δυνατόν να συνεχίσει την πορείαν της και διανυκτέρευσε εις Πάτρας.»

Φουρτούνες και τραμουντάνες
Το ρεπορτάζ κάνει μια πλήρη και ενδελεχή καταγραφή της σφοδρότητας του φαινομένου παραθαλάσσια: «Το σκάφος Αγιος Γεράσιμος το οποίον έιχε αποπλέυσει από Σάμην προχθές την πρωίαν δια Πάτρας ηναγκάσυθη λόγω της καταιγίδας να ποδίση εις Οξυές, κατεπλέυσαν εις τον λιμένα μας χθες την 9.30π.μ. Το πετρελαιοφόρον «Μότολ 3» συνάντησαν θαλασσοταραχήν έξωθι της Ζακύνθου, εκινδύνευσε, μετά από μεγάλες προσπαθείας, έφθασεν εις τον λιμένα Βαθύ Ιθάκης. Εξ άλλου τα δρομολόγια των μεγάλων σκαφών εξετελέσθησαν με καθυστερήσεις και χωρίς να δυνηθούν να πιάσουν εις όλους τους λιμένας. Ούτω το α) π. «Πολικός» Προσερχόμενον εξ Ιταλίας δεν ηδυνήθη να εισέλθη εις τον λιμένα μας και συνέχισε τον πλού του δια Πειραιά ενώ το π. «Μιαούλης» δεν απέπλευσεν από το Βριθήσιον, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας.

Ο χάρτης ήταν νοτισμένος
Κλείνοντας το ρεπορτάζ κάνει μια γεωγραφική αναφορά σε πληγείσες περιοχές: «Μεγάλη κακοκαιρία εσημειώθη και εις τους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με αποτέλεσμα τη διακοπήν και εκεί της οδικής συγκοινωνίας. Η πλησίον του χωρίου Πελόπιον γέφυρα του εθνικού δικτύου Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας υπόστασα καθίζησιν, κατέστη λίαν επικίνδυνος δια την διέλευσιν τροχοφόρων ενώ η οδική αρτηρία Αγρινίου-Καρπενησίου λόγω καλυψεώς της παρά το 24ον χιλιόμετρον υπό όγκων χωμάτων και εγάλων λίυων κατά τας νυχτερινάς ώρας της Κυριακής δεν έιχεν αποδοθή εις την κυκλοφορίαν μέχρι της μεσημβρίας της χθες.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα