1911: Το άδοξο τέλος του 1ου Road Trip! Οι ταξιδιώτες καταλήγουν κατηγορούμενοι στην Πάτρα

29.04.2021 / 8:57
1913-Napier-3035-hp-car

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας Νεολόγος των Πατρών, σας μεταφέραμε το πρώτο μέρος του πρώτου ταξιδιού που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα, το 1911, από την αμερικανίδα τουρίστρια Βιργινία Γκράχαμ, με συνοδηγό τον Γάλλο μηχανικό Goddard. Οι δύο εκκεντρικοί και πείσμωνες τουρίστες, αποφασίζουν να ταξιδεύσουν οδικώς από την Αθήνα στην Ολυμπία, την Μεγάλη Εβδομάδα του 1911, μέσω… ανύπαρκτων δρόμων.

Στο φύλλο της 12η Απριλίου 1911 δημοσιεύει εκτενέστατο ρεπορτάζ για το θέμα, υπό τον τίτλο: «Αι περιπέτειαι μιας Αμερικανίδος – Απ’ Αθηνών εις Ολυμπία επί αυτοκινήτου – Εκκεντρικότης και πείσμα – Περιεργότατα και πρωτυπότατα επεισόδια καθ’ οδόν», όπου καταγράφονται ημέρα με την ημέρα οι περιπέτειες των τολμηρών ταξιδιωτών. Παράλληλα, σε δεύτερο πλάνο, αποτυπώνεται η, μικρή, Ελλάδα του τότε και τα ήθη των κατοίκων της.

Οι ταξιδιώτες έχουν ξεκινήσει το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός τους είναι το βράδυ της ίδιας ημέρας να βρίσκονται στην Ολυμπία, βρισκόμαστε στη Μ. Παρασκευή και οι ταξιδιώτες μας, μετά από πολλές περιπέτειες και αναποδιές, βρίσκονται κάπου μετά το Δερβένι.

Υποδοχή στην Ακράτα

 Οι ταξιδιώτες, μετά από πολλές περιπέτειες κατορθώνουν τα φτάσουν στην Ακράτα. Εκεί τους περιμένει ο σταθμάρχης, αλλά και χωρικοί που έχουν μάθει τα νέα και έχουν σπεύσει να δουν, για πρώτη φορά στη ζωή τους, από κοντά ένα αυτοκίνητο. Η παραπάνω σκηνή επαναλαμβανόταν σε όλα τα τότε χωριά, από όπου περνούσαν οι ταξιδιώτες.

Όπως διαβάζουμε στον «Νεολόγο», ο σταθμάρχης τους φιλοξένησε και τους έκανε το τραπέζι. Στο μεταξύ, ο Γάλλος μηχανικός έχει πάει να κάνει αναγνώριση του δρόμου, ωστόσο, με θλίψη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει δρόμος! «- Τι φοβερό πράγμα, είπεν ο κ. Γκοντάρ, να μην υπάρχουν αμαξητοί δρόμοι. Περίεργον αυτό πολύ!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γάλλος επισκέπτης, σύμφωνα με τον «Νεολόγο». Όπως έχουμε περιγράψει, ταξιδεύοντας στις ράγες, στο δρόμο τους συναντούν το φύλακα μιας σιδηροδρομικής γέφυρας και αφού τον «λαδώνουν», όχι μόνο τους αφήνει να διέλθουν με το αυτοκίνητο, αλλά τους βοηθά κιόλας σπρώχνοντας.

Η «Κακή Σκάλα» της Ακράτας και η φύλακας

Και εάν στην προηγούμενη σιδηροδρομική γέφυρα τα πράγματα κύλησαν ομαλά, στην επόμενη που συναντούν στο διάβα τους, στη θέση «Κακή Σκάλα» της Ακράτας, οι ταξιδιώτες «συνάντησαν το μεγαλείτερον και ανευπέρβληρότερον εμπόδιον, το οποίον είχε παρουσιασθή μέχρι της στιγμής εκείνης εις αυτούς», όπως μας πληροφορεί ο «Νεολόγος». Το εμπόδιο αυτό ήταν η γυναίκα του φύλακα της γέφυρας. Μιας και ο άνδρας της απουσίαζε, ανέλαβε αυτή τα… καθήκοντά του.

Έτσι, μόλις αντιλήφθηκε ότι το όχημα πάει να περάσει τη γέφυρα, «βάζει τες φωνές, διαμαρτύρεται, κόπτεται, υβρίζει, τραβάει τα μαλλιά της και φωνάζει». Τελικά, την γέφυρα την πέρασαν, αλλά με συνοδεία χωροφυλάκων και να γιατί.

Η σύλληψη των ταξιδιωτών

Η διέλευση του αυτοκινήτου από τις γραμμές του τρένου, πέρα από επικίνδυνο, είναι και παράνομο. Για το λόγο αυτό, ο σταθμάρχης της Ακράτας, έστειλε τηλεγράφημα στον επιθεωρητή των σιδηροδρόμων της Πάτρας, ο οποίος με τη σειρά του, ενημέρωσε την κεντρική διεύθυνση, η οποία ενημέρωσε το Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πατρών να συλληφθούν. Πράγματι, χωροφύλακες από το Διακοπτό, πήραν το τρένο και έφτασαν στη γέφυρα, όπου βρισκόταν καθηλωμένο, από τη γυναίκα του φύλακα, το αυτοκίνητο και οι ταξιδιώτες.

«Η αμαξοστοιχία εστάθμευσεν εκεί και κατήλθον οι χωροφύλακες και οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι. Εγένοντο διαμαρτυρίαι προς τους ξένους δια την παράβασιν της αστυνομικής διατάξεως και υπεδείχθη, ότι έπρεπε να μεταβώσιν εις Διακοφτόν. Οι ξένοι εδέχθησαν. Ετοποθέτησαν σανίδες και θυρόφυλλα επί της γέφυρας, ώθησαν οι χωροφύλακες και οι επιβάται το αυτοκίνητον επί της γέφυρας και διήλθεν αυτήν», περιγράφει χαρακτηριστικά ο «Νεολόγος» της εποχής.

Στην Πάτρα με το τρένο

Στο Διακοπτό, έφθασαν οι ταξιδιώτες με το αυτοκίνητό τους, ταξιδεύοντας πάνω στις ράγες του τρένου. Εκεί, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε δρόμος για να συνεχιστεί το ταξίδι στην Πάτρα, αποφασίστηκε να φορτωθεί το όχημα σε βαγόνι και με το τρένο να φτάσουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή, δεν άρεσε – όπως ήταν λογικό – στους ταξιδιώτες οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν, ωστόσο αναγκάστηκαν να δεχθούν την απόφαση των Αρχών. Μάλιστα, οι ταξιδιώτες, απαίτησαν και πέτυχαν να ταξίδευσαν στο αυτοκίνητο τους μέσα στο ίδιο βαγόνι, αν και πλήρωσαν εισιτήριο για την πρώτη θέση…

Οι ανακρίσεις

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, η αμαξοστοιχία φτάνει στην Πάτρα και οι ταξιδιώτες καταλύουν στο ξενοδοχείο της Αγγλίας, όπου τους επισκέπτεται ο αντιεισαγγελέας Αποστολάκης. Εκεί παρουσία του προξένου της Αμερικής η Γκράχαμ «ωμολόγησε την κατόπιν δωροδοκίας των φυλάκων παρανομία και διεμαρτηρήθη εις τον κ. Αποστολάκην κατά των διαδόσεων, ότι μετεχειρίσθησαν την βίαν κατά των σιδηροδρομικών υπαλλήλων». Την Κυριακή του Πάσχα, ανακρίνεται από τον αντιεισαγγελέα ο Γάλλος μηχανικός, «όστις εβεβαίωσε τα αυτά και μάλιστα εξήρε την φιλοξενίαν ης έτυχον εκ μέρους των χωρικών».

Πέρα από τη Δικαιοσύνη, ανακρίσεις κάνει η σιδηροδρομική εταιρεία για τον χρηματισμό των υπαλλήλων της. «Η Εταιρεία αν βεβαιωθή περί της δωροδοκίας των φυλάκων, θα τιμωρήσει αμειλίκτως αυτούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο «Νεολόγος».

Η ποινή

Οι δύο ταξιδιώτες, όπως αναφέρει ο «Νεολόγος», «θα παραπεμφθούν εις το Πλημμέλημα δι’ απευθείας κλήσεως εντός της εβδομάδος καθότι τυγχάνουσι ξένοι και είνε επόμενον να αναχωρήσουν εξ’ Ελλάδος. Η τιμωρία ήτις αναμένει αυτούς δια την παράβασσιν της αστυνομικής διατάξεως, είνε το πρόστιμον».

Επιμένει η Γκράχαμ

Παρά την περιπέτεια με τις Αρχές, η Αμερικανίδα τουρίστρια είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το ταξίδι της και να φτάσει στην Ολυμπία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο «Νεολόγος»: «Η κυρία Γράχαμ έχουσα οριστικήν απόφασιν όπως φθάση εις Ολυμπίαν δια του αυτοκινήτου, μετέβη χθες εις Αχαίαν και εξήτασε μετά του μηχανικού κ. Γκοντάρ την δημόσιαν οδόν και ιδιώς τα δύσβατα αυτής σημεία. Προς τούτο προσεφέρθη να πληρώση τους χωρικούς ανοίξωσι την οδόν…».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα