ΠΑΤΡΑ: Πανηγυρίζει ο Αγιος Νικόλαος | dete

ΠΑΤΡΑ: Πανηγυρίζει ο Αγιος Νικόλαος

Με λαμπρότητα ετοιμάζεται να εορτάσει η ενορία του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα και ήδη στον ιερό ναό στο τέρμα της οδού Αγ. Νικολάου πλάι στις ομώνυμες σκάλες που οδηγούν στην άνω πόλη, είναι εντατικές.

Ο Άγιος Νικόλαος, η μνήμη του οποίου τιμάται από την εκκλησία μας στις 6 Δεκεμβρίου, είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Υπήρξε επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας, γι' αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος Μύρων, ενώ στη Δύση αναφέρεται και ως Νικόλαος του Μπάρι καθώς στο Μπάρι της Ιταλίας βρίσκονται τα λείψανά του.

Ο εορτασμός στην μεγάλη ενορία του Αγίου Νικολάου θα ξεκινήσει με την έξοδο και τοποθέτηση της εικόνας του αγαπητού Αγίου στην είσοδο του ναού για προσκύνημα από τους πιστούς. Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας όπου θα ιερουργήσει ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές και το βράδυ στις 22.00 θα τελεστεί ιερά αγρυπνία στην οποία θα λειτουργήσει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 6/12/2019 το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ στις 11 το πρωί θα τελεστεί και η Θεία Δοξολογία παρόντων των εκπροσώπων των αρχών και του Πολεμικού Ναυτικού μιας και ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης Άγιος του Πολεμικού Ναυτικού. Θ’ ακολουθήσει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ι μεθεόρτιος Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο στην οποία θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Αναμένεται πλήθος προσκυνητών να περάσει από την ενορία του Αγίου Νικολάου για να ανάψουν το κεράκι τους και να λάβουν ευλογία.

Στο μεταξύ με λαμπρότητα τίμησε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας η ομώνυμη ενορία επί της οδού Σολωμού. Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης όπου στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν ο Επίσκοπος Χρύσανθος ενώ το πρωί της Τετάρτης 4/12 στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθηκε στη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας που θεωρείται η προστάτιδα του Πυροβολικού.

Να προσθέσουμε πως στον ενοριακό ναό της Αγίας Βαρβάρας φυλάσσεται και εικόνα του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη το πρωί στη Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο πανοσιολογιότατος π. Γερβάσιος Παρακεντές που θα κηρύξει και το Θείο λόγο.