Ιάκωβος Κλίπφελ: Ο οινοποιός που έφτιαξε με τον Κλάους την Μαυροδάφνη

21.03.2021 / 21:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Klipfel

ΗAchaia Clauss κλείνει φέτος 160 χρόνια ζωής και ο Νίκος Καραπάνος, με αφορμή αυτήν την επέτειο, αναφέρεται με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο σε ξεχωριστά κεφάλαια της ιστορίας της. Ένα από αυτά αφορά και τον Ιάκωβο Κλίπφελ. Ήταν ο πρώτος οινολόγος του Γουστάβου Κλάους και μαζί ξεκίνησαν για να δημιουργήσουν τη γλυκιά Μαυροδάφνη. που έφθασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ως γνωστόν, ο Κλάους ονόμασε έτσι το θρυλικό κρασί προς τιμήν της αγαπημένης του που λεγόταν Δάφνη.
O Ιάκωβος Κλίπφελ ήταν γόνος μιας παλιάς οικογένειας, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία ήταν φημισμένη για τα κρασιά της.

Η μεγάλη αυτή οικογένεια, μετά από τον Τριακονταετή πόλεμο (1618 – 1648), διασκορπίστηκε και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τη συναντούσαμε στη Βασιλεία της Ελβετίας, στην Αλσατία και στη Γερμανία.

Η Μαυροδάφνη ήταν αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του Κλάους και του Ιάκωβου Κλίπφελ, που ξεκίνησε ως Μαλβασία, απ;o το γνωστό κρασί της Μονεμβασίας, με τη γαλλική «Malvoisie» ή την γερμανική «Malvasier», ονομασία της.

Η καθιέρωση της Μαυροδάφνης συμπίπτει με την ίδρυση το 1873, της Ανώνυμης Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, αφού την ίδια χρονιά βραβεύτηκε στη Βιέννη.

Ο Κλίπφελ ήταν επίσης και τεχνικός διευθυντής της Οινοποιητικής Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, γεγονός το οποίο πληροφορούμαστε από την ιδιόχειρη επιστολή του στον Δημήτριο Μουλά, οινοπαραγωγό εκ Τριπόλεως, στις 16/28 Σεπτεμβρίου 1899.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα