Σκορδαλιά: Ετσι θα την φτιάξετε – Βήμα – βήμα η συνταγή

24.03.2022 / 18:40
mpakaliaros1

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και είναι έθιμο να τρώμε και ψάρι και ειδικά μπακαλιάρο με σκορδαλιά ή αλιάδα, όπως τη λέμε οι Πατρινοί.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ένα κουτάλια του γλυκού σκορδαλιά αντιστοιχεί σε 95 θερμίδες. Για να κάψετε τις θερμίδες αυτές θα πρέπει να κανετε γρηγορο βαδισμα για 19 λεπτα.

Υλικά

  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 4-5 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
  • Αλάτι
  • 1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.

Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.

Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι.

Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).

Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα