Είστε vegan; 8 υπέροχες συνταγές που είναι ιδανικές για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

31.12.2023 / 14:35
zoshua-colah-WVoLfiKbYBQ-unsplash-scaled

Το ρεβεγιόν είναι μια ιδανική στιγμή για να γιορτάσετε με φίλους και οικογένεια. Αλλά αν είστε vegan, μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν υπάρχουν πολλά φαγητά για να απολαύσετε. Όμως, μην ανησυχείτε γιατί υπάρχουν πολλές νόστιμες και υγιεινές επιλογές, ιδανικές και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι είστε vegan.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες vegan συνταγές για το γιορτινό τραπέζι που όλοι θα λατρέψουν:
Vegan ρολάκια πίτσας: Αυτά τα ρολάκια είναι γεμιστά με νόστιμη σάλτσα ντομάτας, vegan τυρί και τα αγαπημένα σας λαχανικά. Είναι το τέλειο σνακ για να μοιραστείτε με φίλους.
Ρολά με σπανάκι και αγκινάρα: Αυτά τα ρολά είναι γεμιστά με σπανάκι, αγκινάρες και σάλτσα πέστο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα λαχανικά.
Τραγανά τσιπς τορτίγιας με ρεβίθια: Αυτά τα τσιπς είναι φτιαγμένα με ρεβίθια και είναι μια υγιεινή επιλογή που θα σας κρατήσει χορτάτους.
Τραγανές μπουκιές πατάτας: Αυτές οι μπουκιές είναι τραγανές και νόστιμες και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα τσιπς.
Λαχταριστά vegan κιμαδοπιτάκια: Αυτά τα κιμαδοπιτάκια είναι γεμιστά με νόστιμο κιμά από ρεβίθια και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα κλασικά κιμαδοπιτάκια.
Πιπεριές με σκόρδο και τζίντζερ: Αυτές οι πιπεριές είναι γεμιστές με νόστιμο σκόρδο και τζίντζερ και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα πικάντικα φαγητά.
Vegan σουηδικά κεφτεδάκια: Αυτά τα κεφτεδάκια είναι φτιαγμένα με ρεβίθια και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα κλασικά σουηδικά κεφτεδάκια.
Ταϊλανδέζικα φτερά κουνουπιδιού με φιστίκια: Αυτά τα φτερά είναι τραγανά και νόστιμα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν την ταϊλανδέζικη κουζίνα.
Vegan ρολάκια πίτσας
Υλικά

2 φύλλα vegan σφολιάτας*
1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1/2 φλιτζάνι vegan τυρί
1/2 φλιτζάνι κομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ. πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές τσίλι)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείψτε τα φύλλα σφολιάτας με ελαιόλαδο.
Απλώστε τη σάλτσα ντομάτας και το τυρί σε ένα από τα φύλλα σφολιάτας.
Προσθέστε τα λαχανικά της αρεσκείας σας.
Πασπαλίστε με ρίγανη.
Τοποθετήστε το άλλο φύλλο σφολιάτα από πάνω και τυλίξτε σε ρολό.
Κόψτε το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών.
Τοποθετήστε τα ρολάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα ρολάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
*Πώς να φτιάξετε μόνοι σας vegan φύλλα σφολιάτας

Υλικά

1 φλιτζάνι αλεύρι σίκαλης
1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζανιού νερό
1/4 φλιτζανιού λάδι
Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα δύο είδη αλευριού, τη μαγιά και το αλάτι.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το νερό και το λάδι.
Προσθέστε τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
Ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη.
Αλείψτε ένα μπολ με λάδι και τοποθετήστε τη ζύμη μέσα.
Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, ζυμώστε την ξανά για περίπου 1 λεπτό.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο με πάχος περίπου ½ εκατοστό.
Χρησιμοποιείστε τα vegan φύλλα σφολιάτας στη συνταγή της αρεσκείας σας.
Ρολά με σπανάκι και αγκινάρα
Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας vegan
1/2 φλιτζάνι σάλτσα πέστο
1/2 φλιτζάνι κομμένο σπανάκι
1/2 φλιτζάνι κομμένες αγκινάρες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείψτε τα vegan φύλλα σφολιάτας με ελαιόλαδο.
Απλώστε τη σάλτσα πέστο σε ένα από τα φύλλα σφολιάτα.
Προσθέστε το σπανάκι, τις αγκινάρες, το αλάτι και το πιπέρι.
Τοποθετήστε το άλλο φύλλο σφολιάτα από πάνω.
Κόψτε το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών.
Τοποθετήστε τα ρολάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα ρολάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
Τραγανά τσιπς τορτίγιας με ρεβίθια
Υλικά

1 κουτί ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη και το μαύρο πιπέρι.
Απλώστε τα ρεβίθια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Αφήστε τα τσιπς να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
Τραγανές μπουκιές πατάτας
Υλικά

500 γρ. πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα vegan
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώστε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή ένα μίξερ χειρός.
Προσθέστε το αλεύρι, τη παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Πλάστε το μείγμα σε μικρές μπουκιές.
Βάλτε τις μπουκιές σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ρίξτε το ελαιόλαδο πάνω στις μπουκιές και ανακατέψτε καλά.
Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Αφήστε τις μπουκιές να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.
Λαχταριστά vegan κιμαδοπιτάκια από ρεβίθια
Υλικά

1 κουτί ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της σφολιάτας
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώστε τα ρεβίθια με ένα πιρούνι ή ένα μίξερ χειρός.
Προσθέστε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτα σε ένα φύλλο με πάχος περίπου 1/2 εκατοστό.
Με ένα κουτάλι, απλώστε το μείγμα των ρεβιθιών σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας, αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό περιθώριο περιμετρικά.
Τυλίξτε τη σφολιάτα σε ρολό, ξεκινώντας από το στενό άκρο.
Κόψτε το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών.
Τοποθετήστε τα πιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείψτε τα πιτάκια με το ελαιόλαδο.
Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα πιτάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
Πιπεριές με σκόρδο και τζίντζερ
Υλικά

4 μεγάλες πιπεριές, πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/4 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψιλοκόψτε τις πιπεριές.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις πιπεριές, το σκόρδο, το τζίντζερ, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Αφήστε τις πιπεριές να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.
Vegan σουηδικά κεφτεδάκια
Υλικά

2 φλιτζάνια κιμάς σόγιας
1 κιλό μανιτάρια χοντροκομμένα
3 ασκαλώνια, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας μίσο
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένους σπόρους chia
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ζαχαρούχο φρούτο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις μπούκλες σόγιας, τα μανιτάρια, τα ασκαλώνια, το miso, τους σπόρους chia, το αλεύρι, τη μαρμελάδα βερίκοκου, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το μαϊντανό.
Πλάστε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια.
Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε τα κεφτεδάκια για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.
Ταϊλανδέζικα φτερά κουνουπιδιού με φιστίκια
Υλικά

1 κιλό φύλλα κουνουπιδιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πράσινο τσίλι σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι φιστίκια, ψιλοκομμένα
Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα φτερά κουνουπιδιού, τον χυμό λεμονιού, τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού, το σκόρδο σε σκόνη, το τσίλι σε σκόνη, το μπούκοβο και το αλάτι.
Απλώστε τα φτερά κουνουπιδιού σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Πασπαλίστε με τα φιστίκια και σερβίρετε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα