Ευρωεκλογές 2024: Οι στόχοι των κομμάτων για την Αχαΐα

18.05.2024 / 17:00
euro-ball

ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση των Ευρωεκλογών 2024. Την Κυριακή 9 Ιουνίου στα σχολεία της Ελλάδας κα της Αχαΐας θα στηθούν οι κάλπες, το περιεχόμενο των οποίων θα κρίνει ποιοι θα μας εκπροσωπούν για τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, αναμένεται άφιξη πολιτικών αρχηγών στην Αχαϊκή πρωτεύουσα με τα κόμματα να διεκδικούν την εμπιστοσύνη των Αχαιών ψηφοφόρων και να εναποθέτουν και σε αυτούς τις ελπίδες τους για ενίσχυση των ποσοστών τους. Κάποιοι εξ αυτών θα καταφθάσουν στην Πάτρα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ενώ άλλοι θα περιμένουν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Οι επισκέψεις και οι συγκεντρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πάτρα στις 30 Μαΐου και πέραν των συναντήσεων που θα έχει θα πραγματοποιήσει και ομιλία (όπως αναφέρουν στο «Ν» επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου). Μένει ωστόσο να διευκρινιστεί το αν αυτή θα είναι μέρος συγκέντρωσης ή θα γίνει πιο σύντομα στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου. Το εκλογικό κέντρο του κόμματος δε βρίσκεται στο «καθιερωμένο» σημείο στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα καταφθάσει στην πόλη στις 7 του μήνα. Αποφασίζοντας να αφήσει την Πάτρα ως τον τελευταίο του σταθμό, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έρθει δύο μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, ενώ προγραμματίζεται να μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων του κόμματος. Κατά πηγές του «Νεολόγου» δεν έχει κλειδώσει ακόμη το μέρος της ομιλίας, αλλά εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο του πεζόδρομου της Αγίου Νικολάου. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Κορίνθου, στο ύψος της πλατείας Γεωργίου και εγκαινιάζεται απόψε.

Μία μέρα μετά την άφιξη του πρωθυπουργού, είναι προγραμματισμένη –για την ώρα- και η άφιξη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκτός απροόπτου λόγω τελικού Conference League (μπορεί να μετατοπιστεί χρονικά η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου να αλλάξει η ημερομηνία της Πάτρας), θα δώσει το «παρών» στην πρωτεύουσα της Αχαΐας στις 31 Μαΐου. Αναμένεται να πραγματοποιήσει ανοικτή συγκέντρωση για να στείλει μήνυμα ενότητας από μια πόλη που παραδοσιακά το κόμμα του συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά. Το προεκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στην πόλη θα λειτουργήσει στο Μέγαρο Πραπόπουλου. Από πλευράς του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί την Πάτρα στις 6 Ιουνίου, μία ημέρα πριν τον Στέφανο Κασσελάκη και πολύ κοντά χρονολογικά στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, πιθανότατα στην πλατεία Τριών Συμμάχων, ζητώντας από τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη τους στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την εκφράζουν στην Ελλάδα, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα υπάρξει προεκλογικό κέντρο σε κάποιο σημείο της πόλης, εκτός από τα περίπτερα σε Πλατείες. Το τελευταίο δεκαήμερο θα φτάσουν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη και οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων,  Κ. Βελόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αλέξης Χαρίτσης, με τον Δημήτρη Νατσιό της «Νίκης» να έρχεται στις 27 Μαΐου.

Το διακύβευμα των εκλογών

Όσον αφορά το διακύβευμα των εκλογών σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία ζητά να σταλεί από τους πολίτες διπλό μήνυμα. Αφενός, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην κυβερνώσα παράταξη στο εσωτερικό της χώρας, αφετέρου, σταθερή διεκδίκηση και προώθηση των εθνικών συμφερόντων στην Ευρώπη. Μιλώντας με ποσοστά, η ΝΔ θέτει ως στόχο την εξασφάλιση  του ποσοστού –και ακόμη μεγαλύτερο- που είχε στις Ευρωεκλογές του 2019 – δηλαδή του 33.12%. Εστιάζοντας στην αποφυγή της χαλαρής ψήφου, στελέχη του κόμματος τονίζουν την κρισιμότητα της επερχόμενης αναμέτρησης. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα, έφερε στο «τραπέζι» ένα υψηλότερο ποσοστό-  στόχο για τη Δυτική Ελλάδα, ανεβάζοντας τον πήχη. Έχοντας αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ σε αυτή την περιφέρεια, επεσήμανε ότι επιθυμητός στόχος θα ήταν η εξασφάλιση του ποσοστού- μέσου όρου του κόμματος στις Εθνικές Εκλογές του Ιουλίου. Αναφέρεται με άλλα λόγια σε ένα 36% που απέσπασε η ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα συνολικά (34,04% στην Αχαΐα, 37,45% στην Ηλεία και 38,85% στην Αιτωλοακαρνανία).  «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει θετικές εξελίξεις. Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 33% που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, γιατί οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί η παρουσία της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο. Η προηγούμενη εμπειρία μου ως Γραμματέας του κόμματος και η εικόνα που αποκομίζω από τις επαφές μου σε όλη την Ελλάδα, με κάνουν να αισιοδοξώ» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του κόμματος στη Δυτική Ελλάδα.

Η πλευρά της αντιπολίτευσης

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θέσει με σαφήνεια τον πήχη των ευρωεκλογών σε ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Χτίζοντας τις βάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εκτίμησε πως αυτό που επιθυμεί στις 9 Ιουνίου είναι να φανεί πως το κόμμα ανατάσσεται και ότι έχει καταφέρει να συσπειρώσει τις δυνάμεις του. «Είχαμε 23% διαφορά στις προηγούμενες εκλογές και αν είμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής είναι ανατροπή. Σημαίνει πως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πάμε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα» έχει επισημάνει. Στις βουλευτικές κάλπες του Ιουνίου πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει 23,20% στην Αχαΐα, 20,13% στην Ηλεία και 21,64% στην Αιτωλοακαρνανία. Για το κόμμα της Κουμουνδούρου, οι Ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσουν ως μέσον επίτευξης των στόχων τους, που δεν είναι άλλοι από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ για άσκηση κοινωνικής αντιπολίτευσης και ανατροπής κοινωνικών πολιτισμών.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δεύτερη θέση, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. Θέτοντας ως αρχικό στόχο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις Ευρωεκλογές, «για να είναι λιγότερες οι μέρες της ΝΔ στην Κυβέρνηση, με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές», τα στελέχη του κόμματος δίνουν έμφαση στο νομό λόγω της μακράς παράδοσής του στην Αχαΐα. Φιλοδοξεί δε, ο μέσος όρος του νομού να είναι πάνω από τον αντίστοιχο πανελλαδικό. Όσον αφορά το ΚΚΕ, εμφανίζεται ενισχυμένο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως και στην Αχαΐα, με τον Κώστα Πελετίδη να του δίνει επιπλέον δυναμική. Ενδυναμωμένη φαίνεται πως θα είναι στο νομό η Ελληνική Λύση, ενώ το 3% δείχνουν να περνούν στην Αχαΐα η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και η Νέα Αριστερά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα