Κλίνατε επί (ακρο) δεξιά!

04.05.2024 / 15:00
37107283

Κώστας Σπαρτινός, εκπρόσωπος Νέας Αριστεράς Αχαΐας, πρώην βουλευτής

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» ξορκίζουν την πιθανότητα ανόδου της ακροδεξιάς στις επόμενες ευρωεκλογές. Επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημοκρατία, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τις «αρχές και τις αξίες» της Ε.Ε. Όσες έχουν, τέλος πάντων, απομείνει.

Η στροφή της Ε.Ε. στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, προοιωνίζει – εκτός μιας πολεμικής εμπλοκής της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας – μια περίοδο «πολεμικής ανάπτυξης». Οι φιλοπόλεμες προτάσεις του Μακρόν με πόζες ξεπεσμένου ντεγκωλικού μεγαλείου, δεν έχουν πιθανότατα ως μοναδικό στόχο την δημοσκοπική ανάκαμψή του απέναντι στην ακροδεξιά της Λεπέν. Πράγμα λίαν αμφίβολο. Το σίγουρο είναι ότι οδηγούν τη γαλλική κοινωνία σε ακρο-δεξιότερες ατραπούς, με τη δημιουργία ψεύτικης συνείδησης. Στην ίδια γραμμή με παραλλαγές διάφοροι επικίνδυνοι τύποι της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας.

Επίσης, ο στρουθοκαμηλισμός και τα κροκοδείλια δάκρυα για τη γενοκτονία στη Γάζα (με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις, που δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα), δεν μπορούν προφανώς να αποτελέσουν ανάχωμα στην ενίσχυση των πολιτικών εκφραστών της ακροδεξιάς, οι οποίοι από αντισημίτες αποφάσισαν πρόσφατα να περάσουν στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», για να στηρίξουν τα αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά προτάγματά τους.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Η ΝΔ, ενθυμούμενη τη συνταγή των κινητοποιήσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αγκαλιά με τους βουλευτές τότε της ΧΑ, αποφασίζει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της τον Μπελέρη με το γνωστό ακροδεξιό παρελθόν (που δεν ξεπλένεται με τη φυλάκισή του από τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης) και τη γνωστή τηλεπαρουσιάστρια που κάποτε ξέπλενε τηλεοπτικά τον Κασιδιάρη με lifestyle συνταγές. Επίσης επαναφέρει, δια στόματος άλλου υποψήφιου τηλεπαρουσιαστή, το χουντικό σύνθημα «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», για να συγκινήσει ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Συμπληρωματικά, ομάδα αστυνομικών εισβάλει σε σπίτι φοιτήτριας στο Ρέθυμνο, η οποία προσάγεται με τη δικαιολογία ότι έγραψε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του πολέμου. Το «ενοχοποιητικό» στοιχείο ήταν η πολιτική της δράση.

Δυστυχώς, φαινόμενα προσεταιρισμού ακροδεξιών παρατηρούμε και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, με χρήση συντηρητικών στερεότυπων: «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» (σύνθημα που υποτίθεται ότι «επανανοηματοδοτείται»), «ιερή αμυντική συμμαχία» το ΝΑΤΟ, ανακοινώσεις για το Παλαιστινιακό στη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και στο κεφάλαιο. Και βέβαια όλα αυτά με αδιαμεσολάβητο ναρκισσισμό και τη «βούλα» του σταυρού που σχημάτισε το λάδι στην κολυμβήθρα του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα