Άλλοι με τραμ πηγαίνανε και άλλοι με κουρσάρες…

11.05.2024 / 14:00
PETRITSIS-1

του: ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΙΤΣΗ

Οι γιορτές τέλειωσαν και αφού δώσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε για το περίφημο ελληνικό Πάσχα, μαζευτήκαμε στα σπίτια μας και προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα.

Αλλά ποια πραγματικότητα; Αυτή που αποτυπώνεται στις επίσημες Ευρωπαϊκές έρευνες όπου φαίνεται ότι είμαστε στον μισθολογικό πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην Βουλγαρίας;

Με δύο λόγια: ένας εργαζόμενος άγαμος έχει βασικό μισθό 830€ μεικτά και εισπράττει καθαρά 705,14€. Τα βασικά του έξοδα: νοίκι, ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση, τηλέφωνο-internet, super-market, καύσιμα (αν έχει ΙΧ), είναι 879€ το μήνα.

Ως εκ τούτου κάθε μήνα του λείπουν 173€ αν κυκλοφορεί με ΙΧ ή 23€ αν κυκλοφορεί με τα ΜΜΕ. Που σημαίνει ότι δεν περισσεύουν ούτε για καφέ, ούτε για σινεμά, ούτε για καθαριστήριο, κομμωτήριο, πόσο μάλλον για ένα δείπνο με την κοπέλα του. Δηλαδή ζει σαν κατσαρίδα. Απλά επιβιώνει.

Έξι στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα αφού το εισόδημά τους φτάνει για 20 ημέρες λένε οι έρευνες.

Από την άλλη στις γιορτές που μόλις τέλειωσαν έγινε χαμός. Αθήνα και Θεσσαλονίκη άδειασαν, τα αυτοκίνητα ατέλειωτο κομβόι, τα πλοία γεμάτα, στα αεροπλάνα για νησιά και εξωτερικό δεν υπήρχαν θέσεις και με τσουχτερά εισιτήρια, στα ξενοδοχεία το αδιαχώρητο! Θα μου πείτε Πάσχα είναι αυτό, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν και ένα σπίτι στην επαρχία, γονείς, ξαδέλφια… ας πούμε ότι κάπως τα βόλεψαν.

Και τις άλλες μέρες; Που τα ατέλειωτα καφέ, μπαρ και ρεστοράν είναι τίγκα; Που από ότι λένε οι επιχειρηματίες ψάχνουν για προσωπικό και δεν βρίσκουν; Τι να συμβαίνει άραγε; Η κλασική απάντηση… λεφτά στο στρώμα στη χώρα που σε ορισμένα επαγγέλματα αν δεν ζητήσεις απόδειξη δεν θα την δεις ποτέ. Τι να πιστέψει κανείς; Τις επίσημες έρευνες ή τα μάτια του με ότι βλέπει στη χώρα των καφέ-μπαρ που πιστέψτε με δεν έχω τίποτα εναντίον τους. Σκεφτείτε να μην υπήρχαν και αυτά! Απλά ψάχνω μια εξήγηση. Εκτός αν αυτοί που τα γεμίζουν είναι πάντα οι ίδιοι και υπάρχουν άλλοι τόσοι που δεν τους έχουμε δει και δεν θα τους δούμε ποτέ! Γιατί απλά δεν έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορήσουν.

Δηλαδή: Άλλοι με τραμ πηγαίνουνε και άλλοι με κουρσάρες

για μας τα ντόρτια και οι διπλές και γι’ άλλους οι εξάρες…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα