Η ουσία της δεύτερης θέσης και η «μάχη» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

11.05.2024 / 8:00
unnamed (16)

Του Αλέξανδρου Κογκόλη 

Ας ξεκινήσουμε από μία παραδοχή: Αυτή τη στιγμή, με βάση –και- τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά κυρίαρχος. Αυτό αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, αν και με μία, φυσιολογική για αρκετούς, φθορά, αφού υλοποίησε πολλές αλλαγές, με κυριότερες τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, τη φορολογία, τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και τον δικαστικό χάρτη. Ακόμη κι αν το ποσοστό της ΝΔ είναι χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2023, αλλά ξεπεραστεί το 33% των Ευρωεκλογών του 2019, στην ουσία πολιτικό πρόβλημα δεν θα υφίσταται. Ίσως μάλιστα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την πιο πάνω συνθήκη και μία μικρότερη συγκομιδή, στην περίπτωση που το δεύτερο κόμμα απέχει κατά πολύ από το Κυβερνών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αξίζει να εστιάσουμε στην αντιπολίτευση και στη «μάχη» της δεύτερης θέσης, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (μιας και προσωπικά θεωρώ ότι η Ελληνική Λύση δεν απειλεί για κάτι τέτοιο). Αφενός γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης και η δυναμική των εν λόγω κομμάτων ίσως «ξεκλειδώσει» εξελίξεις τόσο εντός των σχηματισμών, όσο και στην κεντροαριστερά, αφετέρου διότι η δυναμική τους την επόμενη ημέρα –και δη για το δεύτερο κόμμα- είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή «μάχη» για τη δεύτερη θέση και την ηγεμονία στην κεντροαριστερά. Είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, ο έλεγχός της και η παραγωγή προτάσεων. Ζήτημα βαθιά πολιτικό και θεσμικό. Πράγμα ουσιαστικό για το πολιτικό σύστημα, τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Ειδικότερα, σε ποια περίπτωση εκλογικού αποτελέσματος θα είχε πρόβλημα το ΠΑΣΟΚ και σε ποια ο ΣΥΡΙΖΑ; Η Κουμουνδούρου καλλιεργεί επικοινωνιακά την άποψη πως αν η Χαριλάου Τρικούπη είναι τρίτη και δεν πιαστεί ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με υψηλότερα ποσοστά από εκείνα των εθνικών καλπών, θα προκύψει θέμα για την ηγεσία του κόμματος. Στη «στενωπό» είχε πιαστεί άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να συσπειρώσει δυνάμεις και να επιτευχθεί ο στόχος. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε αυτό, με βάση πάντα τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης και με βάση τα όσα σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές: Γιατί εάν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λάβει 13% και είναι τρίτο θα υποστεί μεγάλη ήττα; Η αλήθεια θα είναι πως θα έχει αυξήσει σχεδόν στο διπλάσιο τη δυναμική του, από το 7,72% του Ιουνίου του 2019. Θα έχει καταφέρει μάλιστα να αναστηθεί από το 4,6% του 2015, όταν όλοι το χαρακτήριζαν πολιτικά «πεθαμένο» και να συγκρατήσει γύρω του έναν πολιτικό κορμό που ίσως του δίνει δυνατότητα περαιτέρω ανόδου σε άλλες εκλογές και πολύ περισσότερο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριθμητικά κοντά του. Ας συνυπολογίσουμε σε αυτά ότι ποτέ κυβερνών κόμμα που έχει κατακρημνιστεί στην Ελλάδα, αλλά και Ευρωπαϊκά, δεν έχει καταφέρει να κυβερνήσει ξανά και να αναζωογονηθεί γρήγορα. Ακόμη όμως και τούτο να γίνει, ας σκεφτούν πολλοί ότι απαιτείται δουλειά ετών και στέρεα πολιτική από στελέχη, κάτι που σιγά σιγά επιτυγχάνεται από νέα πρόσωπα που αφενός ανδρώθηκαν πολιτικά σε δύσκολα για το κόμμα χρόνια και αφετέρου καταφέρνουν να το «ξεπλύνουν» στην κοινωνία.

Από την άλλη, πάντα με οδηγό τις «φωτογραφίες της στιγμής», ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κερδίσει αν είναι δεύτερος, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά ακόμη κι από εκείνα που τον άφησε ο Αλέξης Τσίπρας; Προφανώς και όχι. Ίσως αυτή να είναι μεγαλύτερη ήττα από εκείνη του τρίτου (όπως θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά με αυξημένα ποσοστά ΠΑΣΟΚ. Μη νομίζετε, δε, ότι οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν την απουσία πολιτικής ουσίας και προτάσεων σε πολλές των περιπτώσεων, ούτε αφήνουν στην άκρη του μυαλού τους την επένδυση στο lifestyle, στα ακριβά σπίτια και στα κότερα.

Το ουσιαστικό όμως είναι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για τη χώρα, κάτι για το οποίο χρειάζεται δουλειά και από τους δύο. Ναι μεν εσωκομματικοί αντίπαλοι και στα δύο κόμματα μπορεί να θέλουν να τα βρει αποδυναμωμένα η επόμενη μέρα της κάλπης για να προκύψουν εξελίξεις αλλαγών, ναι μεν το… «μιντιακό σύστημα δεν τα βοηθά», ναι μεν πολλά! Πρέπει όμως να βρουν τρόπους να τα αλλάξουν και να τα υπερνικήσουν όλα εκείνα. Αυτό δεν γίνεται ούτε με lifestyle πολιτική, ούτε με λαϊκίστικες κορώνες. Απαιτείται… φυγή προς την κοινωνία από τον κ. Ανδρουλάκη και σαφείς θέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τις έχει παρουσιάσει ακόμη εφ’ όλης της ύλης. Οι πολίτες σκέφτονται, διαβάζουν, καταλαβαίνουν και τη μέρα της κάλπης θα κληθούν να επιλέξουν, ανάμεσα στα δύο κόμματα, ποιο μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικότερα ως αξιωματική αντιπολίτευση στη ΝΔ και να μετεξελιχθεί σε εν δυνάμει κυβέρνηση. Εκεί προφανώς θα υπερνικήσουν τα έως τώρα πολιτικά πεπραγμένα και το οραματικό πλαίσιο κάθε κόμματος, γιατί τα φώτα της κάμερας και της επικοινωνίας σβήνουν πάνω από την κάλπη και μένει η ουσία, την οποία οι πράσινοι έχουν αλλά ακόμη δεν έχουν βρει αποτελεσματικό τρόπο να περάσει στην κοινωνία και η Κουμουνδούρου δεν έχει αλλά προσπαθεί να περνά το ομοίωμά της με τεχνάσματα σε μία απολιτίκ μερίδα της(που ίσως δεν κατέβει και να ψηφίσει στην ολότητά της). Εκεί στο κάτω κάτω της γραφής θα φανεί εάν οι πολίτες χρειάζονται ένα από αυτά τα κόμματα για να λύσει προβλήματά τους, πράγμα για το οποίο πρέπει πρώτα να τους πείσουν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα