Το αρνί χωρίς τη σούβλα: Πασχαλινές ιδέες για αρνάκι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα

19.04.2021 / 12:47
paidakia-anoigma-575x344

Πάσχα χωρίς αρνί δύσκολα γίνεται και αν φέτος δεν έχετε σκοπό να στήσετε σούβλα στην αυλή ή στο… μπαλκόνι, σας έχουμε νόστιμες, εναλλακτικές ιδέες για εξίσου απολαυστικά πιάτα με αρνί, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Το φετινό Πάσχα μας βρίσκει για μία ακόμη χρονιά «δέσμιους» της πανδημίας του κορωνοϊού και με τη δυνατότητα μετακινήσεως εκτός των αστικών κέντρων αμφίβολη. Μαζί με το «Πάσχα στο χωριό» ή έστω το Πάσχα στην πόλη αλλά με πολλούς φίλους, μειώνεται και η πιθανότητα να ανάψουμε κάρβουνα και να στήσουμε σούβλες για τον παραδοσιακό οβελία. Τίποτα όμως δεν μπορεί να μας εμποδίσει να δώσουμε και στη φετινή γιορτή τη γνώριμη γεύση της.

Όπου και αν βρεθούμε λοιπόν, σε μικρές ή μεγάλες παρέες, υπάρχει πάντα η καλή εναλλακτική του ψησίματος στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, που μας δίνουν πολύ νόστιμα πιάτα για το τραπέζι του Πάσχα. Στα συν, ότι με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε το πολύ πρωινό ξύπνημα για να ανάψουμε τα κάρβουνα, δεν δεσμεύεουμε κανέναν να στέκει δίπλα στη φωτιά και να γυρίζει το αρνί και είμαστε σίγουροι ότι το κρέας θα ψηθεί σωστά και όπως πρέπει. Όρεξη να υπάρχει και τις συνταγές τις βάζουμε εμείς! Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Στον φούρνο

1. Αρνισια παϊδάκια στον φούρνο
30 λεπτά | Για 6-8 άτομα

Υλικά
2 κιλά παϊδάκια αρνίσια
1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
ρίγανη ξερή
χυμό από 2 λεμόνια
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

2. Αρνάκι «ψήμα»
2 ώρες | Για 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. ρύζι
2 κιλά σπάλα και πλευρά από αρνάκι, σε μερίδες
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
χυμό από 2 λεμόνια
60 γρ. βούτυρο φρέσκο
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

3. Αρνίσιο μπούτι με ανοιξιάτικες πατάτες
2 ώρες και 30΄ | Για 6 άτομα

Υλικά
Για το αρνίσιο μπούτι:
1 μπούτι αρνίσιο, περίπου 2 κιλά, χωρίς κόκαλο
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
1/2 φλιτζ έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
200 γρ. φέτα, σε κομματάκια
5 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες:
2 κιλά ανοιξιάτικες πατατούλες, με τη φλούδα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
1 κ.γ. κουρκουμά
1 ½ φλιτζ. γλυκό κρασί
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

4. Αρνάκι ρολό γεμιστό με μυριστικά
2 ώρες και 30΄ | Για 8 άτομα

Υλικά
2 αρνίσια μπούτια, συνολικά 2-2½ κιλά, ξεκοκαλισμένα για ρολό
200 γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. μουστάρδα πικάντικη
1 μεγάλη μπόλια αρνίσια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη γέμιση:
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
φύλλα από ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
100 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
50 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

Στην κατσαρόλα

1. Αρνάκι κοκκινιστό με ρύζι
1 ώρα και 10’ | Για 5-6 άτομα

Υλικά
1½-2 κιλά ψητό αρνάκι (που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
400 γρ. χυμός ντομάτας
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλιτζάνι νερό
1½ φλιτζάνι ρύζι
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 ξυλάκι κανέλας
3 ολόκληρους κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

2. Λευκό φρικασέ με αρνάκι
1 ώρα και 40’ | Για 6 άτομα

Υλικά
1 κιλό αρνάκι (χεράκι ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες
½ κιλό παϊδάκια αρνίσια, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα σε κομμάτια μήκους 3εκ.
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο περίπου
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
2 αβγά
1 κ.σ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

3. Αρνάκι καπαμά με πατάτες
1 ώρα και 40’ | Για 4-6 άτομα

Υλικά
1½ κιλό αρνί μπούτι, σε μερίδες
χυμό από 1 λεμόνι
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml έ. π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 ml κρασί κόκκινο ξηρό
450 γρ. ντοματάκια κονκασέ
400 ml ζωμό βοδινού φρέσκο ή ψυγείου
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. ζάχαρη
10-12 πατατούλες baby
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

4. Αρνάκι με αγκινάρες
2 ώρες | Για 6 άτομα

Υλικά
1 μπροστινό από αρνί 1,5 κιλό περίπου, σε μερίδες
24 αγκινάρες καθαρισμένες, περασμένες από λεμόνι
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι άνηθο
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο:
2 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
χυμό από 2 λεμόνια

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ

πηγή: olivemagazine

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα