«Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ένας μεγάλος Έλληνας»

03.02.2023 / 15:36
karaspilios

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΣΠΗΛΙΟΥ
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας
Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

Στις 4 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 180 χρόνια από όταν ο Γέρος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέρασε στην αιώνια ζωή, στην αθανασία και στο χρυσό πάνθεον των ηρώων της Πατρίδας μας.

Ο Αρχιστράτηγος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, αποτέλεσε την προσωποποίηση του Αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Ο αγώνας της Επανάστασης δεν θα ήταν σίγουρα ο ίδιος χωρίς την καθοριστική συμβολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης, αλλά και σε κρίσιμες καμπές του Αγώνα, καταθέτοντας κάθε φορά ενέχυρο την ίδια του τη ζωή «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».
Αυτός ο μεγάλος αγωνιστής του Έθνους μας, ο Γέρος του Μοριά, ο Αρκάς, ο χαρισματικός Έλληνας αντικατοπτρίζει τους αγώνες της εθνικής απελευθέρωσης. Για εμάς τους Αρκάδες, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αυτός ο Μεγάλος Έλληνας, ο εθνικό μας ήρωας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του τόπου μας, των προγόνων μας και με την παράδοσή μας και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, ωστόσο ο γέρος του Μοριά, είναι ο Γέρος όλων των Ελλήνων. Το όνομά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στην εθνική μας ιστορία και έγινε συνώνυμο του αγνού πατριωτισμού, της φιλοπατρίας, της Δημοκρατίας, της ενότητας, της ομόνοιας, της αγάπης για την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την παράδοση, καθώς και για τα Γράμματα.
Αξίζει να σταθούμε σε μια εμβληματική στιγμή του, στην ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στους μαθητές και ευρύτερα στους νέους στην Πνύκα τον Οκτώβριο του 1838, που αποτελεί σπουδαία εθνική και ιστορική κληρονομιά λόγου και διδαγμάτων. Μέσα από την ομιλία του αντλούμε σπουδαία διδάγματα αξιών μεταξύ άλλων της εθνικής ομοψυχίας και εθνικής ενότητας, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»
Αυτά, λοιπόν, τα λόγια του εθνικού μας ήρωα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αυτά τα αποστάγματα σοφίας τονώνουν την εθνική μας περηφάνια. Στο σήμερα το δικό μας χρέος είναι να μην ξεχνούμε. Να μην ξεχνούμε τις αξίες που κράτησαν όρθιο το έθνος μας κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και να τις κάνουμε στάση ζωής και καθημερινή πράξη., γιατί αυτές είναι τα εχέγγυα για ένα καλύτερο αύριο!
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραμένει και στις μέρες μας διαχρονικό και επίκαιρο πρότυπο Έλληνα πατριώτη, με τη σωστή σημασία της λέξης και δείχνει το δρόμο σε εμάς τους νεότερους να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να ζούμε με αξίες. Το ελάχιστο χρέος μας για την προσφορά του στην Πατρίδα και στο Έθνος, είναι να μην ξεχνούμε τους αγώνες τους και να τον τιμούμε. Αιωνία η μνήμη του!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα