Οι Στρατηγοί του Πατρινού Καρναβαλιού… έχουν γίνει θεσμός

10.02.2024 / 10:00
All-focus

με την υπογραφή του Θανάση Κούστα

Μιας και ήλθε η ώρα του Καρναβαλιού, σήμερα θα πούμε για τους «Στρατηγούς του Πατρινού Καρναβαλιού» που είναι η συνέχεια του group Νο 1. Θα πούμε δε πως έχουν γίνει πλέον θεσμός καθώς η επιλογή τους να εμφανίζονται το τελευταίο Σάββατο του Καρναβαλιού μεσημέρι, έχουν εξελίξει από μόνοι τους μία μικρή Καρναβαλική άκρως ανατρεπτική και χιουμοριστική παρέλαση.

Η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου έγραψε στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ της 9 Φεβρουαρίου 2018. «Μια παρέα Πατρινών φίλων του Καρναβαλιού που άφησαν την σφραγίδα τους με την παρουσία τους στον θεσμό για πάνω από σαράντα χρόνια, ξέφυγαν, πριν περίπου δέκα χρόνια, από τις κλασσικές συμμετοχές στις παρελάσεις και οργάνωσαν μια δική τους παρέλαση θεματική σε ημέρα και ώρα που δεν γινόταν καμία εκδήλωση και αυτή ήταν το τελευταίο Σάββατο μεσημέρι του Καρναβαλιού. Οι «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» του Πατρινού Καρναβαλιού, ως επιλογή, έχει το νόημα της συμμετοχής των βετεράνων Καρναβαλιστών άλλα και της αυθεντικής σάτιρας καθώς ο συναγωνισμός έχει να κάνει με τα στολισμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα, τα παράσημα και τα στολίδια. Η αρχή έγινε με πέντε άτομα σε πεζοπόρα μοναχική παρέλαση και σταδιακά εξελίχθηκε το 2018 να συμμετέχουν με αυθόρμητες παρουσίες πάνω από πενήντα Καρναβαλιστές με οκτώ οχήματα και διάφορα events που χαρακτηρίζουν τους Πατρινούς και μόνο. Οι «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» του Πατρινού Καρναβαλιού είναι αυθορμητισμός, αυθεντικό Πατρινό Καρναβάλι με ντόρο, κέφι και πολλά ευτράπελα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της παρέλασης και για τον λόγο αυτό κάθε χρόνο προστίθενται και νέοι Στρατηγοί αλλά και Στρατηγίνες με νέες καινοτομίες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Δεν μιμούνται το παραδοσιακό καρναβάλι της πόλης, το ανασύρουν από το ντουλάπι, παίρνουν τον ντόρο και την σάτιρα με τα οποία ενηλικιώθηκε το καρναβάλι της Πάτρας και του δίνουν το φιλί της ζωής Τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει με πολύ χιούμορ, την πρωτοβουλία να φέρνουν «ουρανοκατέβατους» επενδυτές στην περιοχή αρχικά με καλεσμένο Άραβα, μετά με Κινέζο και εφέτος με Ρώσο… που τους υποδέχονται με κόκκινα χαλιά και τυμπανοκρουσίες αλλά στην πορεία τους χάνουν… και έπεται συνέχεια. Οι «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» με τους επενδυτές τους ακολουθούν αντίθετη πορεία από το καρναβάλι των παρελάσεων, κάνοντας επί της ουσίας μια δική τους εποχούμενη ανατρεπτική παρέλαση που στο τέλος καταλήγουν με την μπάντα τους, να αναστατώνουν τους πεζοδρόμους της πόλης, με πεζοπόρα και φασαριόζικη παρουσία. Η Καρναβαλική παρέμβαση των Στρατηγών, δεν υποκύπτει σε εκπτώσεις, διότι δεν βάζει κανένα στοίχημα. Οι Στρατηγοί απλώς γλεντάνε. Όπως παλιά. Και συστήνουν στις νέες γενιές, ένα άλλο διαφορετικό Καρναβάλι»

Ακριβώς αυτό λέμε κι εμείς πως συστήνουμε ένα άλλο διαφορετικό καρναβάλι καθώς η συμμετοχή τους έχει την έννοια της ανατροπής, του αυθορμητισμού, του ντόρου, της σάτιρας και του σαματά. Επιστρατεύονται παλαιά συντηρημένα στρατιωτικά τζιπ, αυτοκίνητα αντίκες, ρυμούλκες, σκάφη ακόμη και η διάσημη σκάλα τους. Και βέβαια μεγάφωνα, ντουντούκες, ταμπούρλα, κόρνες, καραμούζες μαζί με πολύχρωμες στολές με στολίδια, παράσημα και λοιπά accessories, που συνθέτουν μια εντελώς φασαριόζικη παρέα με στόχο να αναστατώσουν τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Τίποτα δεν είναι στημένο, καθώς υπάρχει ένα κεντρικό σενάριο που δίνει όμως πλήρη ελευθερία στους συμμετέχοντες για την δική τους ανατροπή. Πράγματι τα τελευταία χρόνια η κάθε χρονιά έχει την δική της ιστορία όταν το 2016 αποφάσισαν να καλέσουν στην Πάτρα, Άραβα επενδυτή που ήλθε στην πόλη να κάνει επενδύσεις σε bar και καφετέριες. Η δε υποδοχή του έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό και οι δηλώσεις του έγιναν στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ και στο καφε- Τσέρη. Το 2017 έφεραν τον Κινέζο μεγαλοεπιχειρηματία ΤΣΟΥ-ΤΣΟΥ-ΝΑ-ΠΑΪ που είχε δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει την Πλατεία Γεωργίου μαζί με τα σπάνια δέντρα που δεν μεγαλώνουν, την πλατεία Όλγας μαζί με τα έργα τέχνης και στην οποία ήθελε να δημιουργήσει θερμοκήπιο αρωματικών φυτών και την μισή Ρήγα Φεραίου για την διάθεση Κινέζικων προϊόντων. Το 2018 έφεραν τον Ρώσο πολυεκατομμυριούχο Μεγιστάνα Γκεόργκι Μπουρδαλόβλεφ συνοδευόμενο από την σύντροφό του Ρωσίδα Μαρία Παπανοτόφσκι. Η υποδοχή του επενδυτή έγινε στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με την συμμετοχή μεγάλου και ενθουσιώδους πλήθους. Η επενδυτής έβγαλε λόγο και έκανε δηλώσεις με κύριο έργο που ανήγγειλε το «ΧΟΥΦΤΑ RESORT» στην Πλάζ. Το 2019 οι Στρατηγοί είχαν σπουδαίες αφίξεις καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση η Βασίλισσα Ελισσάβετ που παρέλασε επί του Λονδρέζικου TAXI συνοδευόμενη από τον Φίλιππο και τον νεαρό Καρολίνο. Επίσης αποδέχθηκε την πρόσκληση και ο Πρόεδρος Τρομπ, ο οποίος έκανε δηλώσεις και στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ και από το μπαλκόνι του καταστήματος DUR, με πολλές υποσχέσεις για επενδύσεις. Την χρονιά αυτή οι παρελαύνοντες δέχθηκαν και την αυθόρμητη συμμετοχή καταστηματαρχών με κεράσματα και ανθοδέσμες. Στην Κυριακάτικη παρέλαση συμμετείχε μαζί με τους Στρατηγούς ο πρέσβης της Κορέας (ο κανονικός), ο οποίος κατενθουσιάστηκε και έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Το 2020 οι Στρατηγοί είχαν καλεσμένο τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και την Σουλτάν Χιουρέμ. Είχε ετοιμαστεί δε και το λεωφορείο το οποίο είχε στολιστεί καταλλήλως καθώς θα μετέφερε Ινδούς προσκεκλημένους. Ήταν η χρονιά που την τελευταία στιγμή, λόγω του επελαύνοντος covid-19, απαγορεύτηκαν οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το 2022, παρά τις απαγορεύσεις οι Στρατηγοί πήραν άδεια από τις αρχές και παρέλασαν με καλεσμένους τον Γερμανό fashion designer Karl Kounatone Lagerferd και την Ιταλίδα fashion designer Donatella Babini Dolores Versace. Επίσης καλεσμένοι ήταν η καλλονή Χιουρέμ Σουλτάν συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Σουλεϊμάν Α’ τον Μεγαλοπρεπή. Οι υψηλοί καλεσμένοι παρέλασαν επί του σκάφους τους Mega Yacht με τον όνομα «ΚΛΑΙΩ-ΠΑΤΡΑ». Το 2023 οι υψηλοί προσκεκλημένοι, ο Εμίρης του Μπατάρ, η Εύα… ζαμαι κορωπι και η Σοράγια με την συνοδεία του Σάχη, παραβρέθηκαν σε γεωτρήσεις που έγιναν σε κεντρικούς δρόμους για την εξόρυξη αρωματικών υδρογονανθράκων και ευγενών αερίων… και αναμένεται για φέτος η συνέχεια με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα