Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 και ο διαβολεμένος «κουτσονόμος»

18.06.2022 / 18:00
cache_650x650_1_331317

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ – ΤΕΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Όπως είναι γνωστόν, η χώρα λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων της Νέας Δημοκρατίας, είχε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο από τις αρχές του 1988. Με την είσοδο του 1989 το προεκλογικό κλίμα έγινε περισσότερο έντονο, με αποτέλεσμα όλοι οι Έλληνες να ασχολούνται με τις εκλογές. Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στα τέλη Μαρτίου 1989 ενέτειναν το προεκλογικό κλίμα και όλοι περίμεναν να γίνουν εκλογές, για να απαλλαγεί ο τόπος από την ανίκανη και σπάταλη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ο εκλογικός νόμος, που ήταν μία μορφή απλής αναλογικής, έγινε στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ και για αυτό τον ονόμασαν «νόμο του Κουτσόγεωργα» ή «Κουτσονόμο», επειδή ήταν εισηγητής ο Μένιος Κουτσόγεωργας. Πρέπει εδώ να πούμε, ότι ο νόμος αυτός ενίσχυσε το δεύτερο κόμμα και αποδυνάμωνε κοινοβουλευτικά το πρώτο κόμμα, με στόχο προφανή να μην μπορέσει η Ν.Δ. να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Βέβαια, η προσπάθεια αυτή δεν πέτυχε πλήρως, όμως ταλαιπώρησε πολύ τον ελληνικό λαό, διότι αναγκάστηκε ο τόπος, για να αποκτήσει Κυβέρνηση, να υποβληθεί ο ελληνικός λαός σε αφάνταστη ταλαιπωρία με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά τα παιχνίδια και τα τερτίπια του ΠΑΣΟΚ, διότι οι εκλογικές αναμετρήσεις, πέραν του ότι στοίχησαν στον ελληνικό λαό πολλά δισεκατομμύρια δραχμές, ανέστειλαν την πρόοδο και παρέλυσαν τελείως τη δημόσια ζωή του τόπου. Όλα αυτά γίνονταν για να μην γίνει Κυβέρνηση η Ν.Δ. Πέραν όμως από τα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία είχαν συσσωρευθεί και όλα βοήθησαν τη Νέα Δημοκρατία, σημαντική επιρροή υπέρ της Ν.Δ. άσκησε και η κατάρρευση του πολιτικοοικονομικού συστήματος του υπαρκτού Σοσιαλισμού.  Έτσι διαμορφώθηκε το προεκλογικό κλίμα και όλοι περίμεναν τις εκλογές για να διαπιστωθεί στις κάλπες η εκλογή της κοινής γνώμης. Βέβαια, στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μετείχε ο Συνασπισμός της Ενιαίας Αριστεράς και η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει ήδη λεχθεί, διεξήγαγε έναν άρτιο προεκλογικό αγώνα και είχε ήδη περάσει στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι ήταν πρώτη δύναμη, έτοιμη να κυβερνήσει τον τόπο. Επί πλέον η Ν.Δ. διετύπωσε τη φιλελεύθερη πρόταση εξουσίας, κατήγγειλε με παρρησία τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε την κάθαρση και την καταδίκη των υπαιτίων των σκανδάλων και πέτυχε να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο είχε χάσει από το 1977.

ΛΕΖ: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συναντήσεων που οδήγησαν στην κυβέρνηση Τζαννετάκη
 

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ ευρίσκετο στην άμυνα και προσπαθούσε να δικαιολογήσει την πολιτική την οποία είχε εφαρμόσει και η οποία είχε ξεσηκώσει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, ακόμα και τους οπαδούς του. Εκεί όμως που το ΠΑΣΟΚ συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ήταν τα σκάνδαλα που είχαν διαπραχθεί και για τα οποία δεν υπήρχε καμία δικαιολογία.Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, πέτυχε ένα ισχυρό μέτωπο με την Ένωση του ΚΚΕ και την ΕΑΡ. Οι δύο ηγέτες της Αριστεράς, Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος, οργάνωσαν κατά τον καλύτερο τρόπο τον προεκλογικό τους αγώνα και είχαν σαν στόχο τη διατήρηση της δυνάμεώς τους. Και τούτο διότι η πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είχε επηρεάσει δυσμενώς το προεκλογικό κλίμα. Τέλος, η ΔΗΑΝΑ, το τέταρτο κόμμα που μετείχε στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, έκανε μία μεγάλη προσπάθεια, χωρίς όμως να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στον κεντροδεξιό χώρο, διότι όλοι οι ψηφοφόροι του χώρου αυτού έκαναν μία μεγάλη προσπάθεια για να απαλλαγεί ο τόπος από την ανίκανη πλέον Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Βέβαια, τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τα στελέχη και τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, διότι η παράταξή της καίτοι συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό, δεν μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, χάρις στον «Κουτσονόμο», του Μένιου Κουτσόγεωργα. Και τούτο διότι καίτοι η Νέα Δημοκρατία ήλθε πρώτη, με ποσοστό 44,25%, εν τούτοις, χάρις τον διαβολεμένο αυτό νόμο, εξέλεξε μόνον 145 Βουλευτές. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι πολλές Κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν κυβερνήσει τον τόπο με μικρότερα ποσοστά.

Δεύτερο βέβαια κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 39,13% και εξέλεξε 125 Βουλευτές. Τρίτο κόμμα ήλθε ο Συνασπισμός της Αριστεράς, που συγκέντρωσε ποσοστό 14,13% και εξέλεξε 28 Βουλευτές. Τέλος η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, καίτοι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, δεν κατάφερε πολλά πράγματα. Έτσι, συγκέντρωσε ποσοστό μόνον 1,01% και εξέλεξε μόνον έναν Βουλευτή.

Τα αποτελέσματα στην Αχαΐα

Τα αποτελέσματα στην Αχαΐα ήσαν διαφορετικά από τα εκλογικά αποτελέσματα της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι, στην Αχαΐα, ήλθε πρώτο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την παλαιά παράδοση. Μάλιστα, στην Αχαΐα το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε πέντε Βουλευτές, ενώ η Νέα Δημοκρατία, που ήλθε πρώτο κόμμα σε ολόκληρη τη χώρα, εξέλεξε μόνον τρεις Βουλευτές. Τέλος, ο Συνασπισμός εξέλεξε μόνον έναν Βουλευτή. Συγκεκριμένα: από το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν: 1) ο Γεώργιος Παπανδρέου (19.275 ψήφους), 2) ο Δημήτριος Σκαμνάκης (12.429 ψήφους), 3) ο Γρηγόρης Σολωμός (9.453 ψήφους), 4) ο Μάνος Δελούκας (9.210 ψήφους) και 5) η Μαρία Θωμά (9.003 ψήφους). Από τη Νέα Δημοκρατία εξελέγησαν: 1) ο Γιάννης Βασιλειάδης (13.350 ψήφους), 2) ο Βασίλης Μπεκίρης (11.866 ψήφους) και 3) ο Ανδρέας Ζαΐμης (10.824 ψήφους). Τέλος, από τον Συνασπισμό της Αριστεράς εξελέγη ο Παναγιώτης Κοσιώνης με 9.181 ψήφους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του «Κουτσονόμου» δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Έτσι συνεργάσθηκε η Νέα Δημοκρατία με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και σχημάτισαν Κυβέρνηση τα δύο κόμματα με Πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα