Ο κορονοϊος αλλάζει την Ελλάδα …Τους Έλληνες ;

17.01.2021 / 8:33
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Kontogiannis-620x420-1-850x460

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλοί πολλά για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊου στη ζωή μας και για τις άλλες που φέρνει η προσαρμογή σε μια νέα ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτή .Μερικές από τις συνέπειες αυτές έχουν όπως έχει διαπιστωθεί ευεργετική ιδιότητα στη λειτουργία του κράτους και των σχέσεων του με την Ελληνική κοινωνία. Τρανό παράδειγμα η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης που έγινε με μοναδική ταχύτητα μέσα σε οχτώ μήνες. Η οργάνωση και στελέχωση  των νοσοκομείων  με προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ που ελπίζουμε όλοι ασφαλώς να συνεχίσουν και μετά την πανδημία . Ο νέος  τρόπος λειτουργίας της αγοράς όπου θέλοντας   και  μη επιβάλλεται με ιλιγγιώδη ρυθμούς πλέον ,το ηλεκτρονικό εμπόριο άλλα  και ένα σωρό άλλα απλά καθημερινά πράγματα που φτιάχνουν ένα νέο σκηνικό με ένα διαφορετικό  περιεχόμενο στην καθημερινότητα μας. Ο ιός θα φύγει σαφώς κάποτε αλλά όλα  αυτά θα μείνουν μαζί με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία..

Πίσω από αυτή τη νέα εικόνα γύρω μας όμως , εξακολουθεί να θριαμβεύει το δαιμόνιο μυαλό του Έλληνα καταφερτζή το οποίο μπορεί να αντιστέκεται και να πληρώνει πρόστιμα άλλα δεν μένει μόνο εκεί . Το να στέλνεις  μηνύματα ότι μετακινείσαι παραμονή πρωτοχρονιάς από την Αθήνα για να πας και μαζεύεις ελιές , είναι μια αστεία  πονηριά φανερή  και ηχηρή που έγινε βαιραλ   που λένε και οι χρήστες του διαδικτύου , άλλα οι πονηρίες που δεν φαίνονται ή κρύβονται  από την καραντίνα είναι πολλαπλάσιες και πιο σοβαρές ….

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει  γρήγορα και επιτακτικά , άλλα ο μέσος Έλληνας δεν σκοπεύει να αλλάξει με τίποτε. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύοντας εκ περιτροπής δύο φορές τη βδομάδα όταν πάνε στις  δουλείες τους με τη μάσκα, το λιγότερο που σκέφτονται είναι να σε  εξυπηρετήσουν, όταν φυσικά καταφέρεις και κλείσεις ραντεβού να πας στη δημόσια υπηρεσία. Τα τηλέφωνα για αυτά τα ραντεβού είτε είναι κατειλημμένα είτε δεν τα σηκώνουν . Απαντούν μόνο σε email  και εκείνα  για να σε βγάλουν από πάνω τους να τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά .Ψηφιοποιείται η δημόσια διοίκηση , άλλα οι στοίβες με τους φακέλους είναι μέχρι το  ταβάνι σε πολλές υπηρεσίες . Μια βόλτα στον ΕΦΚΑ , σε μια ΔΟΥ ή την Διεύθυνση Μεταφορών ,επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα του χαρτοβασιλείου ζει και βασιλεύει .Στον ιδιωτικό τομέα δε , με τις αναστολές συμβάσεων   την εκ περιτροπής ή  εξ’ αποστάσεως εργασία είδε κόσμος λεφτά  και χόρτασε καθισιό  που δεν το φανταζόταν  ποτέ στη ζωή του. Αφήστε πόσοι έχουν βρει τον τρόπο και παίρνουν και τις αποζημιώσεις και κάτι μαύρα απ’το πλάι . Οι δε ντελιβεράδες έγιναν γαμπροί με προίκα, που ήταν επάγγελμα υψηλού ρίσκου και ανάγκης και τα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει τζίρους των χρυσών ημερών του ΠΑΣΟΚ!

Όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία και ο κορονοϊος σιγά σιγά εξαφανιστεί   όπως άλλοι παρόμοιοι στο παρελθόν , θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ξανά συστηθούμε όλοι μας με το κράτος και μεταξύ μας ως κοινωνία . Να κοιτάξουμε  τότε  με καθαρή μάτια τι άφησε πίσω του όλο αυτό αφού σωθούμε και μείνουμε όρθιοι. Να δούμε δηλαδή  αν άλλαξε η Ελλάδα ή αν άλλαξαν  και οι Έλληνες …..

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα