Η στρατηγική του Κώστα Καραμανλή

19.03.2023 / 9:45
cache_650x650_1_331317

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ – τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ικανοποίησε όλα τα στελέχη της παράταξης. Και τούτο διότι εκτός του ότι ήταν νέος στην ηλικία, είχε και όλα τα φυσικά χαρίσματα που τον καθιστούσαν συμπαθεί ακόμα και στους αντιπάλους. Έτσι ο νέος αρχηγός της παράταξης κέρδισε τη συμπάθεια όλων και όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον νέο ηγέτη της συντηρητικής λεγομένης παράταξης.

Όμως όλες αυτές οι συμπάθειες δημιούργησαν στον Κώστα Καραμανλή την υποχρέωση να προσφέρει στο κόμμα, αλλά και στον τόπο γενικότερα. Έτσι οι κυρίαρχες προτεραιότητες που έθεσε στον εαυτόν του αμέσως μετά την εκλογή του ήταν η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης για την πρόοδο και ευημερία του Ελληνικού λαού και η αναδιοργάνωση της παράταξης της Ν.Δ., η οποία είχε κλονισθεί και παρουσίαζε σημάδια κόπωσης και χαλάρωσης. Επί πλέον έπρεπε να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας των στελεχών της Ν.Δ., η οποία είχε τραυματισθεί από τις συνεχείς ήττες και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Βέβαια, ο νέος ηγέτης άρχισε από την οργάνωση της παράταξης. Συγκεκριμένα, προέβη στη στελέχωση των υπαρχόντων θέσεων με νέα πρόσωπα και νέους ανθρώπους που ευρίσκονταν πλησίον της ηλικίας του και των προθέσεών του. Στη συνέχεια άρχισε να μελετά τις αναπροσαρμογές που έπρεπε να γίνουν, ώστε γρήγορα η Ν.Δ. να γίνει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα.

Το αντιπολιτευτικό στίγμα

Εκτός όμως από τις αλλαγές στο κόμμα, ο νέος ηγέτης της παράταξης, Κώστας Καραμανλής, ήθελε να εκφράσει το δικό του αντιπολιτευτικό στίγμα. Γι’ αυτό στην πρώτη σύσκεψη (2/4/1997) που είχε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οριοθέτησε τους άξονες δράσης του κόμματος, δίδοντας έμφαση στον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης, ώστε να γίνεται υπεύθυνη αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα έπρεπε να περνάει το εκσυγχρονιστικό πνεύμα και η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Πέραν όμως από την οργανωτική προσπάθεια, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε πολλές συσκέψεις σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, όπου μιλούσε με απλούς πολίτες και στελέχη της παράταξης της Ν.Δ.

Η στρατηγική του Κώστα Καραμανλή 2

Όμως τη μεγαλύτερη σημασία ο νέος Πρόεδρος του κόμματος έδωσε στις επερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνονταν τον Οκτώβριο του 1997 και οι οποίες θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του κόμματος. Γι’ αυτό ο Κώστας Καραμανλής από τον Μάιο μήνα άρχισε τις συσκέψεις και τις διαβουλεύσεις με διάφορα κομματικά στελέχη, ώστε να προπαρασκευάσει καλύτερα τον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, τάχθηκε υπέρ του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρά τις αντιθέσεις που είχαν πάρει στο παρελθόν στελέχη του κόμματος της Ν.Δ. Μάλιστα, σε ειδική μερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα την 28 Ιουνίου 1997 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος του κόμματος τόνισε τα εξής: «Είναι φυσικό ένα μεγάλο κόμμα να συγκεντρώνει μέσα στους κόλπους του διαφορετικές φωνές για τον τρόπο λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει το θεσμό αυτό να τον αποδεχτούμε και να φροντίσουμε να λειτουργήσει καλύτερα».

Η εξωτερική πολιτική

Πέραν όμως από τις οργανωτικές προσπάθειες που αφορούσαν την κομματική οργάνωση, ο Κώστας Καραμανλής ησχολείτο με τα θέματα της λειτουργίας του κράτους και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως με τα θέματα που είχαν σχέση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Έτσι, ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά και τα άλλα στελέχη, σε εκδηλώσεις πολιτικές μαζί με την άσκηση κριτικής προς την Κυβέρνηση, δεν παρέλειπαν να προβάλουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το πρόγραμμα της παράταξης, το οποίο έδινε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούσαν τον Ελληνικό λαό.

Παράλληλη προς την αναβάθμιση της χώρας μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και η ανάπτυξη της διεθνούς θέσεως της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. 

Τα κοινωνικά προβλήματα

Θέση όμως ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε και για τα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούσαν πάρα πολύ μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή στις 10 Ιουνίου 1997, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά θέματα. Ο ένας είναι με ανοικτή ή καλυμμένη κοινωνική σύγκρουση. Κατά τη δική μας εκτίμηση είναι καταστροφικός αυτός ο τρόπος. Δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί στην κοινωνική υποβάθμιση, οδηγεί σε συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων, οδηγεί στην ουσία σε σμίκρυνση της πίτας και ταυτόχρονα σε μετατροπή αυτής της κοινωνίας σε απάνθρωπη. Ο άλλος τρόπος είναι κοινωνική συνεννόηση και η κοινωνική συναίνεση, που διαφυλάσσει και την τόσο αναγκαία προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής. Όμως, για να γίνουν αυτά πράξη, απαιτείται ο κοινωνικός διάλογος να τοποθετείται και να θεμελιώνεται σε γερές και στέρεες βάσεις».

Πέραν των ανωτέρω, ο Κώστας Καραμανλής είχε ξεκάθαρες θέσεις και για την εξωτερική πολιτική. Μιλώντας για το θέμα αυτό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (11/6/1997) ξεκαθάρισε τις θέσεις που θα είχε η Ν.Δ. και στον τομέα αυτό. Ειδικότερα όμως αναφέρθηκε στο Ελληνοτουρκικό και στην πορεία της χώρας μας προς την ΟΗΕ.

Τέλος, ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ. συγκρότησε Επιτροπή για την επεξεργασία του σχεδίου Συντάγματος, ώστε η παράταξη να είναι έτοιμη σε ενδεχόμενη συζήτηση του θέματος.

Από όλα τα ανωτέρω, φαίνεται ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. ήθελε να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπό της στην οργάνωση του κόμματος, αλλά και στις πολιτικές που θα ακολουθούσε ως αντιπολίτευση, αλλά και ως μελλοντική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έδειχνε ένα νέο αντιπολιτευτικό στίγμα, με ένα νέο σύγχρονο νεανικό πολιτικό λόγο, ενώ εφήρμοζε μία νέα στρατηγική σε ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο κόμμα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα