Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για όλους

23.05.2024 / 9:55
pliromi-forou

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται φέτος μόνο στις περιπτώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές ή με εισοδήματα και από τόκους καταθέσεων, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις των φορολογουμένων που δεν έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, ακίνητα και κινητές αξίες, παρά μόνο από τόκους καταθέσεων.

Από το 2025 θα εφαρμοστεί και στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες και στους εισοδηματίες.

Το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προβλέπει, δηλαδή, την προσυμπλήρωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι στα αντίστοιχα πεδία των ηλεκτρονικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και εν τέλει τον σημαντικό περιορισμό των παρεμβάσεων που θα μπορούν να κάνουν σ’ αυτές οι υπόχρεοι φορολογούμενοι.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αυτού, για όσους φορολογούμενους δεν εισέρχονται καν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, η ίδια η ΑΑΔΕ θα τις υποβάλει αυτόματα, όπως θα είναι προσυμπληρωμένες, την ημέρα εκπνοής της καταληκτικής προθεσμίας και θα τις εκκαθαρίζει, στέλνοντας άμεσα τον λογαριασμό του εκκαθαριστικού και σε κάθε μη συμμορφούμενο φορολογούμενο.

Έτσι, ουσιαστικά θα περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της μη υποβολής δηλώσεων ή της εκπρόθεσμης υποβολής.

Τι θα είναι προσυμπληρωμένο από την επόμενη χρονιά
Ουσιαστικά, από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες για ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς σ’ αυτές θα είναι ήδη προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους που αποκτήθηκαν από όλες τις βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες (τόκους, υπεραξίες πώλησης μετοχών, ομολόγων κ.λπ.), καθώς επίσης και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν.

Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα καθώς και πλήθος άλλων αναγκαίων πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, πολλά εκ των οποίων έχουν προσυμπληρωθεί και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ακόμη δε και στα επιμέρους συνοδευτικά έντυπα Ε3 για όσους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και Ε2 για όσους εκμισθώνουν ακίνητα.

Εν τέλει από του χρόνου ελάχιστα πεδία θα απομένουν κενά για συμπλήρωση και αυτά θα αφορούν ειδικότερες κατηγορίες και περιπτώσεις εισοδημάτων ή εκπιπτόμενων δαπανών ή άλλων πληροφοριακών στοιχείων που απαιτούνται να δηλώνονται από ολιγάριθμες ομάδες φορολογουμένων.

Εφαρμογή στο σύνολο των φορολογουμένων
Ό,τι ισχύει ήδη από φέτος με την προσυμπλήρωση των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα ισχύσει σημαντικά βελτιωμένο από το 2025, ώστε η αυτοματοποίηση της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής να εφαρμοστεί για το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων. Ειδικότερα, από το 2025:

Τα δεδομένα της πλατφόρμας myDΑΤΑ για περισσότερους από 800.000 αυτοαπασχολούμενους (φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις) θα είναι πλήρως ενημερωμένα με όλες τις κατηγορίες ποσών ακαθαρίστων εσόδων και εκπιπτόμενων δαπανών και οι κωδικοί των εντύπων Ε3 και Ε1 στους οποίους θα έχουν μεταφερθεί και θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά αυτά, αναλυτικά και συγκεντρωτικά, θα είναι πλέον «κλειδωμένοι», δηλαδή δεν θα μπορούν οι φορολογούμενοι να παρέμβουν σ’ αυτούς και να τροποποιήσουν τα αναγραφόμενα ποσά.
Ακόμη και το άθροισμα των διαφόρων κατηγοριών καθαρών πραγματικών εισοδημάτων από ακίνητα (από κανονικές μισθώσεις, από βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.λπ.) θα είναι προσυμπληρωμένο στο Ε1, αυτόματα μεταφερθέν από το ήδη προσυμπληρωμένο στο σύνολό του έντυπο Ε2! Κι αυτό γιατί το επόμενο έτος η ΑΑΔΕ θα έχει ενημερωμένο πλήρως το αρχείο της ακόμη και με τα δεδομένα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων που υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατά τη διάρκεια του 2024, οπότε θα έχει ενημερωμένα όλα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία του Ε2 και με τις μεταβολές που θα έχουν γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι, οι φορολογούμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν καμία παρέμβαση, παρά μόνο να πατήσουν τα «κουμπιά» για την τελική υποβολή των δηλώσεων.

Δικαίωμα να προσθέτουν ή να τροποποιούν δεδομένα θα εξακολουθούν να έχουν οι φορολογούμενοι σε κωδικούς και πεδία του εντύπου Ε1, κυρίως για την αναγραφή ποσών εσόδων και εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια, όμως για τους περισσότερους η υποβολή θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη και το σύνολο των εντύπων προσυμπληρωμένα πλήρως και έτοιμα για υποβολή. Εν τέλει, από το 2025 θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο για όσους δεν εισέρχονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κάνοντας οι ίδιοι «κλικ» στο κουμπί «Υποβολή», οι ήδη πλήρως προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους θα υποβάλλονται αυτόματα από την ίδια την ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό θα πάψουν ουσιαστικά να υπάρχουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων. Η επέκταση του συστήματος της πλήρους συμπλήρωσης και αυτόματης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων από το 2025 προαναγγέλλεται και από το περιεχόμενο της υπ’ αριθμόν Α.1080/2024 απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με την οποία καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την πλήρη προσυμπλήρωση των δηλώσεων και τη δυνατότητα αυτόματης υποβολής τους. Η απόφαση αυτή κάνει αναφορά για εφαρμογή αυτής της διαδικασίας και στις φορολογικές δηλώσεις των αυτοαπασχολουμένων, καθώς περιλαμβάνει προβλέψεις για προσυμπλήρωση και αυτόματη υποβολή δηλώσεων στα εκκαθαριστικά των οποίων θα αναγράφονται και χρεώσεις τέλους επιτηδεύματος, ενώ παράλληλα δεν περιορίζει τις κατηγορίες των φορολογουμένων για τους οποίους μπορεί να ισχύσει η διαδικασία αυτή μόνο στο 1,3 εκατομμύριο φορολογουμένων για τους οποίους εφαρμόζεται φέτος.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα