Στεγαστική κρίση: “Ανάσα” για τις τράπεζες στο νέο “Σπίτι μου”

14.06.2024 / 8:21
1e68ae105aaa48d0a6e29e37829df3d8

Σε ανάκαμψη της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στα “αζήτητα” την τελευταία διετία λόγω των επιτοκίων-ρεκόρ προσβλέπουν οι τράπεζες από την επέκταση του προγράμματος απόκτησης πρώτης κατοικίας “Σπίτι μου”.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές που εκτιμούν ότι η ζήτηση για κατοικίες μέσω του νέου προγράμματος θα χτυπήσει “κόκκινο” δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης του πρώτου προγράμματος δεν ικανοποιήθηκε λόγω αυστηρών κριτηρίων ένταξης, τόσο σε όρους ηλικίας όσο και εισοδήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Ήδη τα επιτελεία των τραπεζών βρίσκονται σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ προκειμένου να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος με στόχο τη μέγιστη δυνατή ένταξη δανειοληπτών.

Θυμίζεται ότι μέσα από το προηγούμενο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου, ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και προβλέπει διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια με στόχο η περίμετρος να κυμανθεί στους 20.000 δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά.

Στις παραμέτρους του προγράμματος που μένουν να διευκρινιστούν είναι κατά πόσο θα αφορά αποκλειστικά παλαιότερα ακίνητα, όπως στο πρώτο “Σπίτι μου”, καθώς και στο ύψος της επιδότησης του ενοικίου που θα παρέχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, θα αρθεί το ελάχιστο όριο της 15ετίας για την παλαιότητα του ακινήτου.

Επιπλέον, αναβαθμίζεται η εμπλοκή των τραπεζών, γιατί αφενός για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες παίζουν τον ρόλο του αξιολογητή των επενδυτικών προτάσεων, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση με ποσοστό 30% και αφετέρου για σπίτια μεγαλύτερης αξίας οι δικαιούχοι θα έπρεπε να πάρουν πρόσθετο δάνειο -εκτός από το στεγαστικό- χωρίς επιδότηση, για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Σημειώνεται ότι, στην προσπάθειά τους να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω του το πρώτο “Σπίτι μου”, οι τράπεζες λάνσαραν αντίστοιχα προγράμματα σε νέους που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη κατοικία τους με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που προσφέρονται στην αγορά της στεγαστικής πίστης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα κυρίως, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης που καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει ωθήσει τους νέους σε αναβολή της απόφασής τους για αγορά κατοικίας.

Τραπεζικά στελέχη παραδέχονται δε σε δηλώσεις τους στο Capital.gr ότι το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” με κρατική επιδότηση ενοικίου είναι μακράν πιο ανταγωνιστικό από τα επιμέρους προγράμματα των τραπεζών. Εκτιμούν δε ότι το νέο μέτρο για απόκτηση προσιτής στέγης θα δώσει το “φιλί της ζωής” στη στεγαστική πίστη που κατέγραψε βουτιά 25% το 2023 εξαιτίας των πρωτοφανών επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κλάδου, μόλις φέτος (το πρώτο τετράμηνο του 2024), μετά από μία δεκαετία, οι εκταμιεύσεις στεγαστικής πίστης ξεπέρασαν τις αποπληρωμές των υφιστάμενων δανείων.

Τα αντίστοιχα προγράμματα που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες είναι τα εξής:

  • Eurobank: Νέο στεγαστικό δάνειο για δανειολήπτες έως 40 ετών με προνομιακό επιτόκιο και χρηματοδότηση έως και το 90% της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής μόνο των τόκων για την πρώτη διετία, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτημα έως τα τέλη Ιουλίου θα απαλλαχθούν από τα έξοδα έγκρισης του δανείου, καθώς και τη δαπάνη νομικού και τεχνικού ελέγχου (750 ευρώ).
  • Εθνική: Προσφέρει το πρόγραμμα “Το πρώτο μου Σπίτι” για άτομα έως 45 ετών, χρηματοδοτώντας επίσης έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται για τα έξοδα έγκρισης φακέλου (490 ευρώ), ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα για προσωπικό δάνειο “ΕΞΠΡΕΣ”, για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.
  • Alpha Bank: Πρόσφατα ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Alpha Πρώτη Κατοικία” για νέους έως 40 ετών με χαμηλό σταθερό επιτόκιο 2,5% για τα πρώτα 3 χρόνια του δανείου. Ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με έξοδα φακέλου, ενώ η τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως, ενεργειακής κλάσης και παλαιότητας. Επιπλέον, η τράπεζα προσφέρει καταναλωτικό δάνειο έως 30.000 ευρώ, με προνομιακό επιτόκιο για την κάλυψη των αναγκών σε οικιακό εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα