Το μεγάλο αγκάθι της ακρίβειας που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση

15.06.2024 / 10:05
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγή των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, της υπουργού Εργασίας, αλλά και του αρμόδιου υφυπουργού για τη φορολογική πολιτική προκειμένου να σηματοδοτήσει την παραλαβή του… μηνύματος της κάλπης.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκει τις τιμές των περισσότερων τροφίμων σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, καθώς μόλις τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να καταγράφονται κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης. Από την εκκίνηση της πληθωριστικής κρίσης μέχρι σήμερα, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σε μέσο επίπεδο πάνω από 30%, παρά τον «καταιγισμό» των μέτρων αλλά και την επιβολή των προστίμων.

Η νέα πολιτική ηγεσία θα κληθεί να διαχειριστεί και την προσπάθεια «διεθνοποίησης» του προβλήματος, αλλά και το μείζον ζήτημα της τόνωσης του ανταγωνισμού σε κλάδους όπου κυριαρχεί μικρός αριθμός παικτών. Το θέμα του ανταγωνισμού έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οπότε αναμένεται να επανέλθει το επόμενο διάστημα.

Ήδη, μετά τις σχετικές αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού, αναζητούνται λύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο «μέτωπο» των καυσίμων κίνησης. Την εισήγηση των προτάσεων που θα υιοθετηθούν θα αναλάβει πλέον να κάνει ο νέος υπουργός. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το θέμα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από το σκέλος της συγκράτησης των τιμών. Έτσι, μεγάλο βάρος πέφτει και στις πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα