Ατενίζοντας το μέλλον

09.05.2021 / 20:16
ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

της Ρούλας Κωστακοπούλου

Η ομορφιά της πόλη μας, η ιστορία της και το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της αποτυπώνεται σε κάθε της γωνιά και στους ανθρώπους της και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας για τις τέχνες. Η Πάτρα είχε πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο αξιόλογων και καλλιεργημένων ανθρώπων, που επεδίωκαν να διατηρήσουν ζωντανό τον κοινό τους τόπο. Η διαδικτυακή ημερίδα «Η Πάτρα στο σανίδι και το πάλκο» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απρίλιου ήταν η αφορμή όχι μόνο να αναδειχθούν οι πατρινοί που έζησαν και ζουν στο φώς της δημοσιότητας, αλλά και να μας κάνει να σκεφτούμε πάνω στην κοινή μας καταγωγή και να αναζητήσουμε το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της πόλης μας. Οι παρευρισκόμενοι άνθρωποι της υποκριτικής και της μουσικής τέχνης όχι μόνο μίλησαν με αγάπη για την Πάτρα, είτε ζουν σε αυτήν είτε όχι, αλλά εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις προσπάθειες των Αρχών και κατέθεσαν προτάσεις που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίησή τους.  

Το διαδικτυακό πάνελ αποτελούνταν, εκτός από τις αρχές της πόλης. από νέους πατρινούς, καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι μεταξύ άλλων, δήλωσαν και πρότειναν:

Οσυνθέτης και διευθυντήςορχήστρας Μιχάλης Αρχοντίδης, δήλωσε συναισθηματικά δεμένος με την πόλη μας και θα ήθελε να καταφέρει η Πάτρα να τιμά και να αναγνωρίζει και εν ζωή τους καλλιτέχνες – παιδιά της. 

Η Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτης, υπεύθυνη της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου πιστεύοντας στο ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει το υπέροχο όπως τόνισε ΔΗΠΕΘΕ, πρότεινε να γίνει, τόσο αυτό, αλλά και οι υπόλοιπες δομές πολιτισμού, όσο περισσότερο γίνεται προσβάσιμες στους νέους ανθρώπους και στους ερασιτέχνες, και δήλωσε πραγματικά διατεθειμένη με οποιονδήποτε τρόπο να συνεισφέρει σε αυτό το έργο

Ο συνθέτης Χριστόφορος Γερμενής, πρότεινε την δημιουργία εκ μέρους πιθανώς του Δήμου Πάτρας, μιας ψηφιακής πλατφόρμας, ενός φορέα και δικτύου στα οποία οι καλλιτέχνες να μπορούν να διδάξουν, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και την δουλειά τους κα να μπορέσουν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν ομαδικά.

Ο συγγραφέας και στιχουργός Βασίλης Γιαννόπουλος, εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίζει  και να στηρίζει η πόλη το έργο των παιδιών της, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις και πρότεινε την δημιουργία φορέα, ο οποίος θα προωθήσει το πολιτιστικό παραγόμενο υλικό της πόλης  

Ο ηθοποιός Σωτήρης Δούβρης, πρότεινε την συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, οι ίδιοι οι δημιουργοί να διεκδικούν την πραγματοποίηση δράσεων στην πόλη μας και την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων πατρινών καλλιτεχνών.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές τόνισε πως όταν η πόλη είναι ανήσυχη και ανοιχτή στον κόσμο, θα υπάρχουν πάντα νέες ιδέες. Οι καλλιτέχνες έχουν κατά κανόνα τις κεραίες τους τεντωμένες. Αν καταφέρουν και οι παράγοντες να είναι κι εκείνοι ανοιχτοί και τολμηροί,, η πόλη μας μπορεί να καταφέρει πολλά.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα δομημένων πολιτιστικών δομών, που θα οδηγήσει σε δυνατά αποτελέσματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ειδικά σε αυτήν την περίοδο που η δομή της πολιτείας γενικά οδηγείται σε αποκέντρωση.

Η μουσικός και τραγουδίστρια Ηρώ Λεχουρίτη, πρότεινε την διά ζώσης επανάληψη της ημερίδας, μίλησε για το πηγαίο καλλιτεχνικό ταπεραμέντο της πόλης και την πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων τέχνης για τους απανταχού Έλληνες, και τόνισε την ανάγκη του να τιμά και να αναγνωρίζει η πόλη τα παιδιά της και το έργο τους, για να μπορέσουν οι ίδιοι να παραμείνουν σε αυτήν.   

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Νίνα Λοτσάρη, έθεσε ως πρόταση την δημιουργία εκ μέρους του ΔΗΠΕΘΕ μια σχολής μουσικού θεάτρου, και ενός Κέντρου Μουσικού Θεάτρου, που λείπει από τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.  

Η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση, θεωρεί ως σημαντική την σύνδεση του Πανεπιστημίου και ειδικότερα της Σχολής Θεατρικών Σπουδών με την πόλη, το ΔΗΠΕΘΕ και το Καρναβάλι πιστεύοντας πως μόνο θετικά θα αποκομίσουμε όλοι μας.

Ο ηθοποιός Γιώργος Μπανταδάκης, θεωρώντας πως ζωή χωρίς τέχνη δεν υπάρχει πιστεύει πως η πολιτεία πρέπει να τιμά τους ανθρώπους της, να τους παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται για να δημιουργήσουν και φυσικά να τους παρέχει δουλειά ώστε να μένουν στην πόλη τους.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μίλτος Νίκας πιστεύει πως η συνεργασία των πάνω από 100 ανθρώπων της τέχνης στην πόλη, με την Περιφέρεια και τον Δήμο θα είναι αυτή που θα βγάλει όλους μας, αλώβητους, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου πιστεύει πως η Πάτρα οφείλει να είναι στην αιχμή της πολιτιστικής δημιουργίας, γιατί μπορεί και έχει το ανθρώπινο δυναμικό και εύχεται η πόλη να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν όραμα, να μεγαλώσουν το ΔΗΠΕΘΕ και να στηρίξει τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης.

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης δήλωσε πως αισθάνεται καλά ζώντας και δημιουργώντας στην Πάτρα, και συμφώνησε με την δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας μιας βάσης δεδομένων πατρινών καλλιτεχνών.

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και ποιητής Αλέξανδρος Χάχαλης, πρότεινε  την δημιουργία ενός υπερκομματικού φορέα πολιτισμού, ο οποίος θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους της τέχνης, θα μπορούσε να ενωθεί με όλες τις πόλεις της Μεσογείου και θα αναδείξει την πλούσια ιστορία της πόλης και τον πολιτισμό της.

Την ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο link: https://www.youtube.com/watch?v=JN_FvjCHebk

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα