Βασίλης Αϊβαλής – Κοινωνικό Πρόγραμμα: Χορήγηση επιδόματος για το πρώτο παιδί και ενίσχυση των επόμενων, για κάθε οικονομικά αδύναμο ζευγάρι

12.09.2023 / 12:33
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η χορήγηση οικονομικού επιδόματος για το πρώτο παιδί, σε κάθε αδύναμο οικονομικά ζευγάρι Πατρινών και η ενίσχυση των επόμενων τέκνων συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι».

Στόχος των κοινωνικών παρεμβάσεων που τίθενται σήμερα προς διαβούλευση στη σελίδα της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», είναι η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η αξιοπρέπεια των αδυνάμων, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ισχυρού κοινωνικού «βραχίονα» που θα φτάνει σε κάθε γωνιά του Δήμου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα άτομα για ειδικές ανάγκες, ενώ στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται πέραν των άλλων η δημιουργία δομής στέγασης ατόμων με ψυχική αναπηρία και η ίδρυση και στον Δήμο Πατρέων συμβουλευτικών σταθμών  για την άνοια.

Η «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», θέλει ένα Δήμο φιλικό, αρωγό, με όραμα, στο πλευρό του κάθε πολίτη, ιδίως δε του αδυνάμου πολίτη. 

Οι δράσεις είναι:

-Δημιουργία πραγματικών δημοτικών ιατρείων σε περιοχές που δεν καλύπτουν οι ΤΟΜΥ. Εκεί δε θα γίνεται απλή συνταγογράφηση, αλλά ουσιαστική παροχή ιατρικής φροντίδας και θα διεκδικήσουμε την ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

-Ενίσχυση των υπαρχόντων βρεφονηπιακών σταθμών και δημιουργία νέων σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη. Το ίδιο θα ισχύσει με τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και μάλιστα με θωράκιση των κτιρίων με πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στατικής επάρκειας.

-Τα ΚΑΠΗ μετατρέπονται σε σύγχρονα κέντρα παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

– Ίδρυση και στον Δήμο Πατρέων συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια, στελεχωμένων με το ανάλογο προσωπικό.

-Προσέγγιση του φαινομένου της αστεγίας με πραγματικούς όρους. Η Δομή Αστέγων θα ανοίξει τις πόρτες της για κάθε άνθρωπο, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα. Δεν είναι δυνατόν στον τρίτο Δήμο της χώρας από τα 100 κρεβάτια -που ορθά έχουν ήδη δημιουργηθεί- να καλύπτονται μόνο τα 15 κατά μέσον όρο.

-Ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και ανάπτυξη της κουλτούρας του αιμοδότη, με ενημερώσεις στα σχολεία και σε μαζικούς χώρους  εργασίας.

-Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα ενισχυθεί περαιτέρω γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Βήματα γίνονται αλλά πλέον χρειάζονται άλματα για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.

-Καθιέρωση της χορήγησης οικονομικού επιδόματος για το πρώτο παιδί, σε κάθε αδύναμο οικονομικά ζευγάρι Πατρινών και ενίσχυση των επόμενων τέκνων.

-Κανένα σπίτι δε θα ξαναμείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά θα σταματήσει η δημοτική αρχή να είναι άχαρος παρατηρητής του ανθρώπινου δράματος.

-Καθιέρωση εντύπων ενημέρωσης που θα τοποθετούνται μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, ώστε να μαθαίνει ο δημότης τις παρεχόμενες κοινωνικές παροχές.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ειδικότερα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες οι παρεμβάσεις αφορούν στα εξής:

-Διαμόρφωση καθολικά προσβάσιμων παραλιών για τα άτομα με κινητική αναπηρία, από τα Καμίνια έως τη Ροδινή σε συνεργασία με τους Συλλόγους του τοπικού αναπηρικού κινήματος.

-Βελτίωση των υποδομών για τη μεταφορά και την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία (επιδιόρθωση των πεζοδρομίων και των ραμπών, διαγράμμιση και λειτουργική οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία κ.α.).

-Αξιοποίηση πόρων χρηματοδότησης για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης των θέσεων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του συστήματος.

-Ενίσχυση του γραφείου ατόμων με αναπηρία με επιστημονικό προσωπικό και επαναφορά του προγράμματος για τη δωρεάν μετακίνησή τους βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

-Δημιουργία δομής στέγασης ατόμων με ψυχική αναπηρία.

-Αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων Σταθακόπουλου και Χατζηνικολού προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

-Στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) που η δραστηριότητά τους αφορά σε άτομα με αναπηρία για την εύρεση χώρου στέγασης.

-Ενίσχυση των φορέων (Παιδαγωγικά Κέντρα, Σύλλογοι, κλπ.) που λειτουργούν δομές ατόμων με αναπηρία.

-Συνεργασία με δομές που λειτουργούν στην πόλη με επίκεντρο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-Συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αντιμετώπιση εθισμών, πρόληψη κατά του καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Η διαβούλευση για τον άξονα «Κοινωνικές Παρεμβάσεις» πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.vasilisaivalis.gr και για να συμμετάσχετε μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα