Πάτρα: Ξυπνούν “μνήμες” στο παλιό Αρσάκειο

18.05.2024 / 7:00
photo1701235703-2-1024x768-1

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ

Σήμερα, Σάββατο στις 18 Μαΐου,  αναβιώνουν στην Πάτρα μνήμες από το Παλιό Αρσάκειο. O δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης θα υποδεχθεί εκείνους που έζησαν το κτίριο ως μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, ενώ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους έχουν στο αρχείο τους φωτογραφίες, υλικό βιντεοσκόπησης, έγγραφα κ.α. που αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή του να τα προσκομίσουν.

Ο «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» παρουσιάζει τα εκθέματα καθώς και τα κεντρικά σημεία της εκδήλωσης αυτής.

Το παλαιό Αρσάκειο είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης

Ένα εμβληματικό κτίριο της Πάτρας, το παλαιό Αρσάκειο που αποτελεί κομμάτι της ιστορικής διαδρομής της πόλης μας από το πρώτο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα, μέρα με τη μέρα αναγεννιέται πλέον και είναι το επίκεντρο της διοικητικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης ως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Μια ιστορία που κρατάει  150 χρόνια

Αναμφίβολα, χρήζει αναφοράς η ιστορία του κτιρίου αυτού που χρονολογείται από το 1874 ως και σήμερα. Το ημερολόγιο λοιπόν γράφει έτος 1874. Εκείνο το έτος υποβάλλεται αίτημα προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία «πλειάδος ευυπόληπτων πολιτών» της πόλεως των Πατρών για την ίδρυση και στην Πάτρα Αρσακείου Παρθεναγωγείου. Το αίτημα επανέρχεται το 1884, δεν ικανοποιείται όμως, γιατί δεν πληρούνται οι όροι της Φ.Ε., κυρίως σε ότι αφορά στην εξασφάλιση στέγης. Στις 30 Ιανουαρίου τού 1892, εορτή των Τριών Ιεραρχών, έγιναν με επισημότητα τα εγκαίνια τού Σχολείου και στις 3 Φεβρουαρίου τού 1892, έγινε η έναρξη των μαθημάτων. Πρώτη Διευθύντρια διορίσθηκε η Ειρήνη Πρινάρη.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των Σχολείων οδηγεί στην αναζήτηση αναβαθμισμένης στέγασης. Την άνοιξη του 1933, με προσπάθειες τού τότε Δημάρχου Ι. Βλάχου, αγοράσθηκε οικόπεδο μεταξύ των οδών Μαιζώνος και Κορίνθου, στο οποίο ο Δήμος Πατρέων έκτισε νέο σχολικό κτίριο σε σχέδια τού αρχιτέκτονα  Αναστασίου Μεταξά.  Οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου κράτησαν 7 χρόνια και στις 21 Οκτωβρίου 1940, επτά ημέρες πριν από την έναρξη της επίθεσης των Ιταλών, το Σχολείο μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο, όπου και λειτούργησε επί 64 χρόνια μέχρι το 2004.

Από πλευράς σχολικών βαθμίδων, στην Πάτρα λειτούργησαν αρχικά τριτάξιο Διδασκαλείο, Πρότυπο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Κατά το σχολικό έτος 1991-92, το Αρσάκειο Πατρών της οδού Μαιζώνος γιόρτασε πανηγυρικά τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις φωτίσθηκε ένας αιώνας αδιάλειπτης εκπαιδευτικής προσφοράς και έγινε φανερό ότι το Αρσάκειο Πατρών εισήλθε στη δεύτερη 100ετία του, περιβαλλόμενο από την εκτίμηση και την αναγνώριση της πατραϊκής κοινωνίας.

Η χρονιά-ορόσημο για το κτίριο

Το 2004 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία παρέδωσε τα κλειδιά του κτιρίου στο Δήμο Πατρέων. Η λειτουργία του ως εκπαιδευτηρίου για πάνω από μισό αιώνα και η χρήση του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενέταξαν το κτίριο στη συλλογική ιστορική μνήμα των κατοίκων της πόλης.

Οι μελέτες για την ανακαίνιση του προκειμένου να στεγάσει το νέο Δημαρχείο άρχισαν το 2017. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όταν στις 13 Φεβρουαρίου του 2024 ξεκίνησε η μετακόμιση από το σημερινό δημαρχείο στο Παλαιό Αρσάκειο.

Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου

Το παλαιό Αρσάκειο ήταν «πρωταγωνιστής» στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Συγκεκριμένα, στις 19 Μαΐου του 1942 άρχιζαν να οργανώνονται, εντός του Αρσακείου, συσσίτια για τις σπουδάστριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 13 Ιουλίου οι Γερμανοί κατακτητές επίταξαν το κτίριο και το μετέτρεψαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη σχεδιάστηκαν οι ευμεγέθεις ερυθροί σταυροί στις όψεις του.

Τέλος, τον Μάιο του 1945 το κτίριο παραχωρήθηκε εκ νέου στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Χρειάστηκαν όμως πέντε χρόνια προσπαθειών για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε κλίμα συγκίνησης η ανοιχτή πρόσκληση του Σαββάτου

Σήμερα αναμένεται στο δημαρχείο να καταφτάσει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων γυναικών οι οποίες είναι αρκετά συγκινημένες καθώς θα έρθουν σε επαφή με τις αναμνήσεις τους. Με τις τάξεις στις οποίες έκαναν μάθημα και περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους.

Θα έχουν την δυνατότητα επιπλέον να δουν την μόνιμη έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων που αποτυπώνει σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του παλαιού Αρσακείου από την εποχή της κατασκευής του, τη χρήση του στην διάρκεια του πολέμου και τη λειτουργία του για 54 χρόνια ως εκπαιδευτήριο.

Ο ΝΕΟΛΟΓΟΣ κατέχει εξέχουσα θέση στην έκθεση

Αναμφίβολα, ο «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» κατέχει εξέχουσα θέση στην έκθεση- ανοιχτή πρόκληση που διοργανώνει ο δήμαρχος της πόλης στο παλαιό Αρσάκειο.

Η εφημερίδα είναι το πιο παλαιό έντυπο μέσο της πόλης και μέσω αυτής αξίζει να σημειωθεί πως η διευθύντρια του Παλαιού Αρσακείου καλούσε την περίοδο του πολέμου του 1940 τις μαθήτριες να πλέξουν ρούχα και μάλλινα για τους αγωνιστές της χώρας.

Συμπερασματικά, αυτό το Σάββατο στο δημαρχείο της πόλης αναβιώνουν σημαντικές στιγμές από το παλαιό Αρσάκειο. Κυρίως, οι γυναίκες που βρίσκονταν σε αυτό το σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν στο «τότε» και να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους στις  νέες γενιές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα