Το… σοφόν και το… ασαφές

03.06.2023 / 19:00
georgopoulos

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Στο μαγικό πλανήτη που ακούει στο όνομα Πάτρα, από την 21η του Μάη και μετά έρχομαι αντιμέτωπος με ένα απίστευτο φαινόμενο. Κανένας ή σχεδόν κανένας από όσους συνομιλώ εκτός δημοσιογραφικού πλαισίου για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν μου δηλώνει ευθαρσώς πως ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να προσεγγίζει το θέμα ουδέτερα, θετικά έστω αλλά αποστασιοποιημένα – δίκην σχολιαστή – και κάπου εκεί να «πετάει» και ένα θαυμαστικό ως προς την επίδοση της φιλελεύθερης παράταξης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μπορεί ακόμα και εν έτει 2023 να μας ακολουθεί το σύνδρομο της μυστικής ψήφου, αλλά αυτό πόρρω απέχει από το να μετατρέπεται σε ενοχική. Όπως και να ‘χει, αυτές οι μετεκλογικές στάσεις σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν και δεν αλλάζουν το ομολογημένο. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο μεγάλος νικητής μιας αναμέτρησης, στην οποία η ίδια δοξάστηκε για τη σαφήνεια των προτάσεων της και την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης – με πρώτη την αξιωματική – αποδοκιμάστηκε για την ασάφειά τους.

Κατά τα φαινόμενα, έφτασε και για την ελληνική κοινωνία η εποχή, όπου το πολυφορεμένο «Σοφόν το ασαφές» δεν έχει πέραση και όποιος το υιοθέτησε σε αυτή την αναμέτρηση τιμωρήθηκε.

Εκ των πραγμάτων η πορεία προς την κάλπη του Ιουνίου για όσους έχουν την ελάχιστη έστω ικανότητα ανάλυσης και ανάγνωσης των πραγμάτων, θα οδηγήσει σε διαφορετικά δεδομένα ως προς την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσουν νικητές και ηττημένοι.

Μένει να φανεί κατά πόσο ο χρόνος αρκεί για να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα και πολύ περισσότερο να διαπιστωθεί, αν τριάντα ημέρες είναι αρκετές για να αλλάξει θέσεις, απόψεις και βούληση ο Έλληνας.

Επί του παρόντος το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο είναι πως η Νέα Δημοκρατία νομιμοποιείται να ελπίζει πως θα ξαναγευτεί το νέκταρ του νικητή, με την κεντροαριστερά την ίδια ώρα να αναζητεί τη χαμένη της εκλογική «τιμή».

Υ.Γ.   Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιδοθούν σε έναν ανηλεή πόλεμο για το ποιος θα  αναγορευτεί σε κύριο πόλο της κεντροαριστεράς, οι πιθανότητες να βγουν και οι δυο ηττημένοι από την κάλπη της 2ης Ιουνίου αυξάνονται και ο μοναδικός νικητής θα ‘ναι ξανά η Νέα Δημοκρατία

Υ.Γ 2. Ρε μπας και κάνω κακές παρέες;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα