Το εμβόλιο φέρνει Ανασχηματισμό!

07.12.2020 / 9:40
takis_xatzis

Του Τάκη Χατζή

Η πανδημία ήταν ως φαίνεται η βασική αιτία καθυστέρησης του πολύαναμενόμενου καλοκαιρινού ανασχηματισμού. Στο μεταξύ οι γνωστοί τοκιστές των εργατικών δικαιωμάτων έχουν βρεί την αδυναμία του Υπουργού Εργασίας και καρπώνονται τα πολιτικά οφέλη.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, γνωρίζει ότι έχει ήδη αργήσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αλλά είναι εξ ίσου βέβαιο ότι δεν θέλει να πάρει την πρωτοβουλία κυβερνητικών αλλαγών εν μέσω πανδημίας. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε σε αυτή την περίπτωση είναι ότι περιμένει την κυκλοφορία του εμβολίου ώστε να δει την κατάσταση να εκτονώνεται για να μπορέσει να υλοποιήσει τις αποφάσεις του σε ένα πιο ήρεμο κοινωνικά περιβάλλον.

Ασφαλείς πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει έτοιμο το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης του. Υπουργοί και Υφυπουργοί θα φύγουν και νέοι θα πάρουν τους υπουργικούς θώκους με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αποδώσουν καλύτερα των προκατόχων τους.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεν φαίνεται να έχει καταφέρει πολλά πράγματα μέχρι σήμερα. Ελάχιστα υποστηρίζουν πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά αναλώνεται σε προσπάθειες αυτοδιαφήμισης δεν έχει καταφέρει να γίνει πειστικός στην κοινωνία. Μπορεί ο Υπουργός Βρούτσης να μη  θεωρεί ότι η καλύτερη επικοινωνία γίνεται από στόμα σε στόμα και γι’ αυτό έχει επιλέξει συγκεκριμένο τηλεοπτικό στασίδι για να «πουλάει» ελπίδες. Γιατί τελικά το αποτέλεσμα το οποίο υπόσχεται δεν φτάνει στις τσέπες των δικαιούχων. Γιατί αυτό είναι που μετράει. Κατά συνέπεια θεωρείται από τα φαβορί για να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Η παραμονή του πάντως θα θεωρηθεί τεραστίων διαστάσεων έκπληξη.

Ένας ακόμα Υπουργός ο οποίος, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά έκανε και τεράστια ζημιά στην εικόνα της Κυβέρνησης είναι ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.    

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο και για αλλαγές στο Οικονομικό επιτελείο. Θεωρείται μάλιστα ότι ο καλύτερος για να υλοποιήσει τα όσα η έκθεση Πισαρίδη περιέχει είναι ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης επι σειρά ετών ήταν στέλεχος στα διάφορα κόμματα του κ. Στέφανου Μάνου και θεωρείται ακραίος νέο-φιλελεύθερος. Οι πληροφορίες δεν κάνουν λόγο για το τι θα γίνει, σε μια τέτοια περίπτωση, με τον κ. Σταϊκούρα.

Αλλαγές θα γίνουν και στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να το ενισχύσει. Σε μια τέτοια  περίπτωση όμως είναι βέβαιο ότι θα το χωρίσει σε δυο κομμάτια. Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης πρόκειται να αναλάβει το ένα κομμάτι που και σήμερα έχει αλλά αναβαθμισμένο και ενδεχομένως ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης το υπόλοιπο. Εκτός εάν ο κ. Γεωργιάδης αλλάξει Υπουργείο.

Αλλά και ο κ. Στέλιος Πέτσας θεωρείται υποψήφιος για να αλλάξει πόστο. Αξιόπιστη πηγή επιμένει ότι ο κ. Πέτσας έχει ήδη συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να μετακομίσει στο Υπουργείο εργασίας. 

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας φαίνεται να θέλει ο ίδιος να αλλάξει Υπουργείο αλλά μια τέτοια προοπτική ενδεχομένως- με βάση τις καραμπόλες που γίνονται σε κάθε ανασχηματισμό- να μην τον ευνοήσει και να μείνει εκτός.

Οι τελευταίες συγκρούσεις του κ. Τάκη Θεδωρικάκου τόσο με άλλους Υπουργούς όσο και με κάποια κεντρικά στελέχη μπορεί να του κοστίσουν τον Υπουργικό θώκο. Πάντως ο ίδιος δείχνει αισιόδοξος και συνεχίζει να νομοθετεί.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έξοδο της κυρίας Νίκης Κεραμέως γιατί ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε να γίνουν πιο ουσιαστικές τομές στον χώρο της Παιδείας.

Το αν ο κ. Κώστας Τσιάρας μετακινηθεί από το Υπουργείο δικαιοσύνης εξαρτάται από το κατά πόσο ο κ. Κικίλιας έχει πείσει τον κ. Μητσοτάκη να τον μετακινήσει σε άλλο Υπουργείο. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσιάρας θα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας.

Σταθεροί και αμετακίνητοι-εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος τις λέξεις αυτές όταν πρόκειται για πολιτική- θεωρούνται οι: Γιώργος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας.   

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο Υφυπουργών.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα