«Θερμό» καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο

20.06.2021 / 13:52
vasilis_skouris

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου ραντεβού του Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν άφησε η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Δευτέρα.
Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, τα πλέον έμπιστα πρόσωπα των δυο ηγετών, αναβαθμίζουν το δίαυλο επικοινωνίας που κράτησαν ανοιχτό ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ όπως όλα δείχνουν τη στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ θα ενεργοποιηθεί το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.
Για το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ των δυο ηγετών, μάλιστα, υπάρχουν αντιρρήσεις στην Αθήνα, ακόμα και σε πολύ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια ενέργεια ενδέχεται να «ξεπλύνει» την Άγκυρα στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και, κυρίως, να αποτελέσει δικαιολογία σε κάποιους από τους συμμάχους μας να αλλάξουν συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει ήδη «κόκκινο τηλέφωνο» σε επίπεδο ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση των κρίσεων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Στόλτενμπεργκ, ενώ προτείνεται από την Άγκυρα «κόκκινο τηλέφωνο» και σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Ειδικά για το «κόκκινο» αυτό τηλέφωνο οι αντιρρήσεις στην πολιτικοστρατιωτική ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας είναι μεγάλες, καθώς εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί από το καθεστώς Ερντογάν να ελεγχθούν και οι κινήσεις των δικών μας αεροναυτικών μέσων στο Αιγαίο.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο εάν –και με τι- θα διευρυνθεί η ατζέντα της. Οι πληροφορίες επιμένουν πως η Άγκυρα επιδιώκει να εξεταστούν ζητήματα που συνδέονται με τα 12 ναυτικά μίλια, πιθανόν και με την ΑΟΖ.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, δείχνει πως με το «ήρεμο καλοκαίρι» με την Ελλάδα, κερδίζει το μείζον που επεδίωκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη νέα τελωνειακή ένωση μεταξύ των δυο πλευρών.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Ιουνίου. Το θέμα είναι σοβαρό, όχι μόνο για τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην γειτονική μας χώρα, ούτε μόνο για το σήμα που θα αποσταλεί προς τις αγορές για την Άγκυρα, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανακοπή της πτώσης της οικονομίας της. Αλλά και για το πώς η Ελλάδα θα συνδέσει στην πράξη – και όχι στα λόγια – την εξέλιξη αυτή με τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της χώρας της με την Τουρκία και, κυρίως, εάν θα τα συνδέσει με τη προσφυγή στη Χάγη, όπως προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Το «ήρεμο καλοκαίρι»
Σημασία έχει, πάντως, και το πώς εννοούν το «ήρεμο καλοκαίρι» Αθήνα και Άγκυρα.
Οι 39 παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας την επομένη της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, καταδεικνύει πως η Άγκυρα εξαιρεί από το «ήρεμο καλοκαίρι» τις παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Προϊδεάζεται, επίσης, ότι δεν περιλαμβάνει το να σταματήσουν οι λεκτικές προκλήσεις, κάτι που αναμένεται να το δούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.
Η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν, εννοεί «ήρεμο καλοκαίρι» να μην βγουν στο Αιγαίο (προσοχή, στο Αιγαίο μόνο) τα γεωτρύπανά της, γεγονός που της επιτρέπει να δώσει την εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι σταματά τις προκλήσεις.
Κρας τεστ η Κύπρος
Το «ήρεμο καλοκαίρι», πάντως, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα δοκιμαστεί σκληρά στην Κύπρο, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρώτα απ΄ όλα με την επίσκεψη του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, στην μαύρη επέτειο της τουρκική εισβολής στο νησί. Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί το ψευδοκράτος στις 20 Ιουλίου και, μεταξύ άλλων, αναμένεται να εξαγγείλει την ίδρυση στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας με drone στα κατεχόμενα, αλλά και – πολύ πιθανόν – να ανοίξει τα Βαρώσια.
Παράλληλα, η Άγκυρα δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του καλοκαιριού, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην αποκοπή της Λευκωσίας από την Ελλάδα και δείχνοντας πως προτεραιότητά της είναι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι δε φανερό πως σε μια τέτοια περίπτωση, η Αθήνα δεν μπορεί να αφήσει μόνη της τη Λευκωσία, ενώ και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προχωρεί σε σειρά ενεργειών το επόμενο διάστημα, χωρίς να είναι δεδομένη η στάση του στην έγκριση της θετικής ατζέντας της ΕΕ με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου.
Να σημειώσουμε επίσης πως ακόμα δεν έχουν κατασταλάξει οι σχέσεις Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς απομένει το πρόβλημα με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ενώ ανοιχτά μένουν και άλλα προβλήματα.
Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου για την Λιβύη, που διεξάγεται μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου-και πάλι χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα