Θέμης Μπάκας: Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

16.01.2024 / 18:47
download-2-2

Σε μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, από αυτές στις οποίες καταφεύγει συχνά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε παρουσία των τηλεοπτικών καμερών ένα ζευγάρι που απέκτησε οικία στο Γαλάτσι, μέσω του πολυδιαφημιζόμενου προγράμματος «Σπίτι Μου».

Σκοπός του συγκεκριμένου επικοινωνιακού τρικ του πρωθυπουργού ήταν να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι με το εν λόγω πρόγραμμα αρκετές οικογένειες απέκτησαν σπίτια. Ουδέν ψευδέστερον αυτού.       

Το περιβόητο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», δεν σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει κατοικίες, αλλά φθηνά στεγαστικά δάνεια για όσους διέθεταν αρχικό κεφάλαιο να συνεισφέρουν στην αγορά κατοικίας, πληρούσαν τις προδιαγραφές των τραπεζών και τα κριτήρια που έθετε αυτό.

Επιπλέον, όμως, δεν εισακούστηκαν οι συνεχόμενες παρεμβάσεις για τη διεύρυνση των δικαιούχων και την αλλαγή των κριτηρίων, κυρίως στην περιφέρεια. Φερ’ ειπείν, όσον αφορά τις περιοχές της περιφέρειας, είχε προταθεί η χορήγηση χαμηλότοκου δανείου να μην αφορά μόνο την αγορά, αλλά και την ανέγερση κατοικίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000, από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση, και μόλις οι 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της τελικής έγκρισης. 

Με άλλα λόγια, οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος, ενώ μόνο 6 στους 100 ενδιαφερόμενους έχουν εκταμιεύσει, έως σήμερα, 2.400 στεγαστικά δάνεια. Και το μέσο δάνειο που εγκρίθηκε είναι 105.000 ευρώ, που δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει την αγορά μιας αξιοπρεπούς οικογενειακής κατοικίας.

Επομένως, οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αγοράσουν κατοικία όλα τα προηγούμενα χρόνια, απλώς τώρα δανείστηκαν με χαμηλότοκο δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή μέτρων φθηνού δανεισμού, και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση τις σημερινές ανάγκες, δεν μπορούν να αποτελούν την «ναυαρχίδα» στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι «πρωταθλήτρια» του κόστους στέγασης για 5η συνεχόμενη χρονιά, και στην οποία απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για τη μίσθωση οικογενειακής κατοικίας.

Ως εκ τούτου, αναμενόμενη επίπτωση είναι και η μείωση της  ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πτώση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022, αγγίζοντας το 72,8%. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες, με το στεγαστικό απόθεμα να ανέρχεται, το 2019, στις 3.949.900, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μικρότερο ακόμη και από τα «σκληρά» χρόνια των μνημονίων. 

Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες. 

Ωστόσο, ας γίνει κοινή συνείδηση ότι η παροχή στέγασης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής. Διότι η στέγαση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια στέγη, είναι η ευκαιρία για καλύτερες ζωές και ένα καλύτερο μέλλον.

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα