Ιουλία Συροκώστα στον “Ν” – «Το εμβόλιο είναι ασφαλή και για παιδιά»

02.10.2021 / 14:16
ta 23

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρόκειται να τελειώσει τους επόμενες μήνες, τονίζει μιλώντας στον «Νεολόγο» η παθολόγος-λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Ιουλία Συροκώστα-Σταθοπούλου. Όπως εξηγεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία θα πρέπει να εμβολιαστεί ή να νοσήσει τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αναλύει παράλληλα πώς ο ιός μεταλλάσσεται για να επιβιώσει και απαντά στο καίριο ερώτημα των ημερών κατά πόσο τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πανδημία. Ήταν τα όσα ζήσαμε το καλοκαίρι αναμενόμενα;

Αυτό που δείχνει ξεκάθαρο είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει τους επόμενους έξι μήνες. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της Πανδημίας καθώς για να επιτευχθεί θα πρέπει τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ή να εμβολιαστεί ή να νοσήσει. Η έκρηξη στους αριθμούς των κρουσμάτων το καλοκαίρι οφείλεται βέβαια στη διασπορά της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα ήταν όμως και η υπερβολική χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστάσεις), η αύξηση των μετακινήσεων στο πλαίσιο της θερινής περιόδου και η αποτυχία στο ποσοστό κάλυψης του προγράμματος εμβολιασμού που έδωσαν στον ιό αυτή τη δυνατότητα.

Τι να περιμένουμε τον χειμώνα; Θα είναι δύσκολος;

Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι μήνες, θα είναι δύσκολοι. Κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν για εφιαλτικό χειμώνα. Δε θα ήθελα να είμαι τόσο απαισιόδοξη είναι όμως γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι συνανθρώπων μας από την νόσο CoVID-19 συνεχώς αυξάνονται, ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνεται και τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένουν ανύπαρκτα. Με σημαντικό ποσοστό πληθυσμού και μάλιστα από τις ευπαθείς ομάδες, να μην έχει εμβολιαστεί και με τα ελλιπέστατα προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αναμένουμε νέες εξάρσεις σε σχολικές αίθουσες, MMM και χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, την ώρα που η οικονομία θα πιέζει για επανεκκίνηση.

Ιουλία Συροκώστα στον "Ν" – «Το εμβόλιο είναι ασφαλή και για παιδιά» 2

Γιατί πλέον υπάρχει ισχυρή σύσταση εμβολιασμού και των παιδιών; Τι συμβουλεύετε τους γονείς;

Τελευταία τα παιδιά όλο και περισσότερο γίνονται ευάλωτα στον νέο κορωνοϊό. 

Ο FDA τον Αύγουστο ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer για άτομα ηλικίας 16 ετών και έδωσε άδεια για επείγουσα χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια. Φαίνεται επομένως να είναι ασφαλή για τη χορήγησή τους και σε παιδιά.

Το βέβαιο είναι ότι παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιάζονται χωρίς δισταγμό. Για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών θα περίμενα τις μελέτες να ολοκληρωθούν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει συμβουλή από τον παιδίατρο του παιδιού. Πρέπει να αφήσουμε την επιστήμη και τα δεδομένα να μας καθοδηγήσουν.

Θεωρείτε ότι σε κεντρικό επίπεδο έγιναν λάθος κινήσεις στη διαχείρισης της πανδημίας που συνέβαλαν στη δυσπιστία μέρους του πληθυσμού;

Περάσαμε ένα δίμηνο σκληρού lockdown πέρυσι τον Μάρτιο. Ακολούθησε η έναρξη μιας τουριστικής σεζόν εν μέσω πανδημίας που το μόνο που κατάφερε ήταν ένα δεύτερο κύμα που κορυφώθηκε τον Αύγουστο που βρήκε τον πληθυσμό απόλυτα εκτεθειμένο με κάτω από 1% αντισώματα.

Ανοίγουν τα πάντα το Σεπτέμβριο χωρίς καμία κρατική μέριμνα για το σχολείο για τα ΜΜΜ για τους χώρους εργασίας. Η Πανδημία δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν πολλά μέτρα κάτω από το τραπέζι. Αυτό κάνει πολλές φορές τους πολίτες να αμφισβητούν τα κίνητρα της εκάστοτε εξουσίας.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό έχουμε ακούσει δύο θεωρίες. Τελικά βοηθάει τις μεταλλάξεις ή τις αποτρέπει;

Υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας και στη μία άποψη και στην άλλη. Όταν υπάρχει πολύ υψηλό ιϊκό φορτίο στον πληθυσμό έχουμε πολλές μεταλλάξεις και αυτές που του δίνουν κάποιο πλεονέκτημα, επικρατούν. Η ιδανική στρατηγική από την άποψη του ιού, για να πετύχει την εξάπλωση του είναι η προσπάθεια του να συνδεθεί όσο πιο εύκολα με το μόριο «κερκόπορτα» που χρησιμεύει για την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Όποιες μεταλλάξεις του δίνουν τη δυνατότητα αυτή, επικρατούν. Εδώ έχουμε τις παραλλαγές μεγάλης μεταδοτικότητας και έχουμε ισχυρές και γρήγορες ανοσολογικές απαντήσεις ο ιός δεν μπορεί να ξεπεράσει το τείχος ανοσίας μόνο με την ταχύτητα δέσμευσης.

Σε ένα περιβάλλον, όπου όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται ο ιός προσπαθεί να «ξεγλιστρήσει» από τα αντισώματα και να περάσει απαρατήρητος. Οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό λιγότερο ορατό θα τον βοηθήσουν να παραμείνει στους αεραγωγούς περισσότερο και πιθανώς να μεταδοθεί σε περισσότερα άτομα. Αυτές λέγονται μεταλλάξεις διαφυγής σχετίζονται με τον εμβολιασμό όταν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει καλή ανοσιακή απάντηση στον άνθρωπο ή εν μέσω των δυο δόσεων εμβολίων

Όλες οι παραλλαγές μπορούν να σταματήσουν μέσω των συνδυασμένων μέτρων εμβολίων, μάσκας, αποστασιοποίησης. Οι ιοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς επιβιώνουν μόνο αν εμείς το επιτρέψουμε.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα