Το Νο1 ρόφημα που αντιμετωπίζει την αϋπνία και βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

17.05.2024 / 21:39
kav 30

Το ρόφημα αυτό προέρχεται από το σούπερ αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιούσε ακόμη και ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης.

Είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά ροφήματα που ξεχωρίζουν για τις πλούσιες ιδιότητές τους. Είναι γνωστό για την αντιβακτηριακή του δράση. Σύμφωνα με έρευνες, το ρόφημα αυτό κάνει καλό στην καρδιά και βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Επίσης, κάνει καλό στην ψυχική υγεία, καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σας χαλαρώνει και σας βοηθά να κοιμηθείτε ήρεμοι.

«Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το συγκεκριμένο φυτό έχει χαρακτηριστεί και ως «γιατρός των φυτών», γιατί όπου φύεται, το ριζικό του σύστημα βοηθάει όλα τα ασθενικά φυτά που υπάρχουν γύρω του.

Το νούμερο 1 ρόφημα: το χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι μία μονοετής πόα της οικογένειας των Συνθέτων. Η πιο γνωστή ποικιλία του χαμομηλιού που φύεται και ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και ιδίως στην Πελοπόννησο, είναι η Chamomilla recutita.

Είναι ένα φυτό που φθάνει σε ύψος από 0,05 έως και 0,60 εκατοστά περίπου. Αποτελείται από πολυκλαδικό όρθιο και λείο βλαστό και μοιάζει με τη μαργαρίτα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Από το φυτό συλλέγονται μόνον τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά και πριν αρχίσουν να πέφτουν τα πέταλα τους. Στη συνέχεια αποξηραίνονται σε σκιερό ή σκοτεινό μέρος και συσκευάζονται συνήθως αεροστεγώς για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ουσίες που περιέχονται στα άνθη.

Το τσάι χαμομηλιού έχει ήπια, λουλουδάτη γεύση και πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα 7 οφέλη του χαμομηλιού για την υγεία:

Αντιμετωπίζει την αϋπνία

Καταπολεμά τις επιπλοκές του καρκίνου

Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Μειώνει τις επιπλοκές του διαβήτη

Κάνει καλό στην καρδιά

Βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως

1. Αντιμετωπίζει την αϋπνία

Ένα από τα πιο διαδεδομένα οφέλη του χαμομηλιού είναι τα οφέλη του στην αϋπνία. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι το χαμομήλι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medical Education, οπότε η καλύτερη ποιότητα ύπνου που προάγει το χαμομήλι μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και ευεξία.

2. Καταπολεμά τις επιπλοκές του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και οι επιπτώσεις του στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών πολλές. Σύμφωνα με έρευνες, το χαμομήλι βελτιώνει τις επιπλοκές που προκαλεί ο καρκίνος, ανακουφίζοντας τους πόνους και βοηθώντας στη χαλάρωση των ασθενών.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Integrative Cancer Therapies διαπίστωσε ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για την ανακούφιση ορισμένων επιπλοκών της υγείας που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το χαμομήλι βοήθησε αποτελεσματικά στη μείωση της στοματικής βλεννογονίτιδας, των δερματικών επιπλοκών, της κατάθλιψης και του εμετού σε ασθενείς με καρκίνο. Βοήθησε επίσης στη βελτίωση της όρεξης και της ποιότητας ζωής τους.

3. Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του χαμομηλιού είναι η προαγωγή της γαστρεντερικής υγείας. Μια ανασκόπηση στο Life υπογραμμίζει διάφορα παραδείγματα, από την ανακούφιση από τη ναυτία μέχρι την ανακούφιση από τον γαστρεντερικό πόνο.

Λέγεται ότι καταπραΰνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μειώνει τη φλεγμονή, σύμφωνα με την Integrative Medicine. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως αντισπασμωδικό, μειώνοντας τους γαστρικούς σπασμούς που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

4. Μειώνει τις επιπλοκές του διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως απώλεια όρασης, καρδιακές παθήσεις και χρόνια νεφρική νόσο. Λόγω του αντιοξειδωτικού προφίλ του, το ρόφημα χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στις επιπλοκές της υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε ότι το χαμομήλι βοήθησε στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των νεφρικών και ηπατικών επιπλοκών και στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με διαβήτη.

Το χαμομήλι είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις και τερπενοειδή. Και οι ενώσεις αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φυτική θεραπευτική επιλογή για τον διαβήτη.

5. Κάνει καλό στην καρδιά

Ένα άλλο όφελος του χαμομηλιού ήταν η βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οπότε το χαμομήλι μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

6. Βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το χαμομήλι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η θετική επίδραση του χαμομηλιού στην ποιότητα του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advanced Nursing διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χαμομηλιού, έπειτα από δύο εβδομάδες, βελτίωσε τα σωματικά συμπτώματα της ανεπάρκειας ύπνου και της κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών μετά τον τοκετό.

7. Διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως

Σε καμία δεν αρέσει να αντιμετωπίζει κράμπες και να έχει άσχημη διάθεση τις ημέρες πριν από την περίοδό της. Ευτυχώς, το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει. Μια ανασκόπηση στο Journal of Pharmacopuncture κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική φυτική θεραπεία για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο λόγω των αντιφλεγμονωδών, αντισπασμωδικών, ηρεμιστικών και αγχολυτικών ιδιοτήτων του.

Ποιος δεν πρέπει να πίνει χαμομήλι

Ενώ το χαμομήλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στην κατανάλωσή του. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Άτομα με αλλεργίες: Όσοι έχουν αλλεργία στο χαμομήλι και σε συναφή φυτά όπως το αμβρόσιο, τα χρυσάνθεμα, οι κατιφέδες ή οι μαργαρίτες θα πρέπει να αποφεύγουν το χαμομήλι λόγω κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες, όπως υγρά μάτια και ρινική καταρροή, αλλά και σοβαρές, προκαλώντας αναφυλαξία. Ορισμένα σημάδια αναφυλαξίας περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κνίδωση ή πρήξιμο και λιποθυμία. Εάν εμφανιστεί μια σοβαρή αντίδραση, είναι ζωτικής σημασίας να καλέσετε αμέσως το 166.

Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα: Το χαμομήλι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της βαρφαρίνης και της κυκλοσπορίνης. Ως εκ τούτου, εάν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν καταναλώσετε χαμομήλι.

Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν: Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης χαμομηλιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Είναι γενικά προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να μιλήσετε με τον ιατρό σας πριν πιείτε χαμομήλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Πόση ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να πίνετε χαμομήλι για να κοιμηθείτε καλύτερα

Πολλοί συνιστούν να πίνετε χαμομήλι 30 έως 45 λεπτά πριν από τον ύπνο, ώστε να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και να αποκομίσει τα οφέλη. Εάν έχετε την τάση να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας για να ουρήσετε, ίσως να θέλετε να το πίνετε λίγο νωρίτερα το βράδυ για να αποφύγετε πρόσθετες επισκέψεις στην τουαλέτα που διαταράσσουν τον ύπνο σας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα