Πώς η βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδας θα σωθεί από την  ενεργειακή κρίση 

28.06.2022 / 13:56
ka 33

Ο αντίκτυπος των ενεργειακών εξελίξεων στην βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του 11ου Forum Ενέργειας 2022, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οικονομικής εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με την στήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.

 Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Επιμελητής ΜΕ Βιομηχανίας ΤΕΕ/ΤΔΕ παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία από την αποτίμηση της κατάστασης όπως αυτή προέκυψε από την έρευνα που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος τονίζοντας πως τα ευρήματα ήταν αξιόλογα με σκοπό κυρίως την καταγραφή απόψεων και προτάσεων προς τη βιομηχανία για την επόμενη μέρα.

Υπογράμμισε τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων στον χώρο της βιομηχανίας, λέγοντας πως ακόμα και η βιομάζα που ήταν εναλλακτικό προσιτό καύσιμο για τον κλάδο, αλλά και αυτό έχει αυξηθεί τελευταία.

«Μεγάλο ποσοστό στην Δυτική Ελλάδα έχουμε βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας με πάνω από 15-20% κόστος ενέργειας, ενώ υπάρχει βιομηχανία που έφθασε το πρώτο 3μηνο του έτους  έφθασε σχεδόν στο 60% του κύκλου εργασιών της να είναι καλύπτει το κόστος της ενέργειας, δηλαδή καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Πώς μπορεί  μια τέτοια βιομηχανία να μην κάνει αύξηση στα προϊόντα της;», διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τα μέτρα εξοικονόμησης των βιομηχανιών της περιοχής μας ο κ. Παναγιωτόπουλος πως το 40% έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με συσχετισμό ηλεκτρικής ενέργειας (net metering) και είναι σε λειτουργία, το 60% εξετάζει την υλοποίηση της λύσεων net metering είτε έχουν εγκαταστήσει και εξετάζουν να το επεκτείνουν είτε δεν έχουν εγκαταστήσει και προσανατολίζονται να το πράξουν. Επίσης, προέκυψε ότι το 40% των βιομηχανιών έχουν αντικαταστήσει τους ηλεκτροκινητήρες με  νέας τεχνολογίας, κατηγορίας ΙΕ3 για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ 40% έχει εκτελέσει διαγνωστικό ενεργειακό έλεγχο και όλες έχουν αντικαταστήσει τα φωτιστικά σώματα με φωτισμό led, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο στην βιομηχανία για βελτίωση, υλοποίηση και υιοθέτηση λύσεων και σ’ αυτό το πεδίο οι μηχανικοί έχουν να προσφέρουν πολλά. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Δυτική Ελλάδα, όπου επιχείρηση μετά την επένδυση σε net metering έχει μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό της τάξεως πάνω από 50% για το 2021.

Προκλήσεις και προοπτικές 

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη σύγχρονη βιομηχανία μέσα από την ενεργειακή κρίση εστίασε ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΚΥΚΝΟΣ Ελληνική Εταιρία Κονσερβών Α.Ε.,  μια εταιρεία που μετρά 110 χρόνια διαδρομής.

Αναφέρθηκε στην αγορά ενέργειας στην χώρα μας και στις χρηματιστηριακές τιμές ενέργειας που καταδεικνύουν πως από το 2019 έως το 2022 το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 540%, η ηλεκτρική ενέργεια κατά 250%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 35% (με μοναδική επιδότηση 15% τον Μάιο του 2022), ενώ έχουν αυξηθεί και τα δικαιώματα ρύπων που έχουν φθάσει 80-90% τον τόνο συμβάλλοντας και αυτά στο ενεργειακό κόστος. Τα παραπάνω δεδομένα έχουν άμεση επίδραση της ενέργειας στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και στην συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς 6 στους 10 καταναλωτές έχει δυσκολίες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, κάτι που επηρεάζει την κατανάλωση και αυξάνεται το ιδιωτικό χρέος. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις χαμηλές προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον καθώς το 50% να δηλώνει πως οι τιμές δεν θα επανέλθουν και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. 

Εστιάζοντας στην βιομηχανική τομάτα ανέφερε πως «ο Κύκνος» έχει συνάψει συμβόλαιο με 47 παραγωγούς σε 30 εκμεταλλεύσεις και ήδη έχει εντοπίσει το σημαντικό πρόβλημα εκτίναξης στα κόστη των παραγωγών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

«Από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 2021 η συμμετοχή στο κόστος ήταν 12%, το 2022 ήταν στο 16% με αποτέλεσμα το κόστος ανά στρέμμα να έχει φθάσει 185 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το 2021.  Για να ενισχύουμε τη βιωσιμότητα των παραγωγών, το Φεβρουάριο προχωρήσαμε σε περαιτέρω αύξηση 8%  για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η παραγωγή και για να συνεχιστούν τα επόμενα στάδια και να παραλάβουμε τη Βιομηχανική Τομάτα. Επίσης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο βλέποντας τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και λόγω του αυξημένου κόστος εκτινάχθηκαν τα κόστη της λίπανσης και γι’ αυτό τον Οκτώβριο προαγοράσαμε τη μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης (30% ακριβότερα από πέρυσι και εξασφαλίσαμε την επάρκεια καθώς μετέπειτα προέκυψαν προβλήματα)» τόνισε, ενώ κατέγραψε τις ενέργειες που έχει κάνει η εταιρεία για τη μείωση της επίδρασης του ενεργειακού κόστους.

Τρόποι μεγιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Επαμεινώνδας Μητρονίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, ανέπτυξε το θέμα: «Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βιομηχανική Παραγωγή». «Η βιομηχανία δεν έχει την πολυτέλεια να μειώσει κάποιες δραστηριότητες. Σκοπός είναι να συνεχιστούν οι δραστηριότητες  βάζοντας στόχο τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης με σαφή στόχευση να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητας, να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατόν την ενεργειακή κατανάλωση με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους, να επιτύχουμε συντελεστή ισχύος κοντά στη μονάδα, να μειώσουμε τις αιχμές κατανάλωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν οι ηλεκτρικοί κινητήρες, αεροσυμπιεστές, μονάδες παραγωγής ατμού, φούρνοι, ανάκτηση θερμότητας όπου είναι εφικτό.  Εστίασε στα ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα και στα οφέλη που προκύπτουν, ενώ αναφέρθηκε στις τυπικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης κόστους ενέργειας στην βιομηχανία όπως έλεγχος φωτισμού, αντικατάσταση λαμπτήρων LED, έλεγχος και συντήρηση κλιματιστικών, εξορθολογισμός κατανάλωσης, εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και αναβάθμιση των κτιριακών μονάδων ιδίως στους χώρους γραφείων.

Αυτοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ζώης Σιδηροκαστρίτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ΕΜΠ Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος Olympic Engineering, ο οποίος ανέλυσε τις λύσεις net metering στην βιομηχανία. Όπως είπε λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών οι σταθμοί αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

«Το net metering, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε αυτοπαραγωγοί της ενέργειάς μας και να την καταναλώσει ο ίδιος μειώνοντας δραστικά το κόστος. Θεσπίστηκε το 2013, αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μπορεί ο οποιοδήποτε καταναλωτής μπορεί να γίνει αυτοπαραγωγός και τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σιδηροκαστρίτης δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τον ενεργειακό συμψηφισμό και τα οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στην  αρχή της εκδήλωσης, το συντονισμό της οποίας έκαναν ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος μαζί με τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, χαιρετισμό απηύθυνε ο Τάσος Φάκος, Πρόεδρος Συλλόγου Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων, ο οποίος ανέφερε πως το ενεργειακό ζήτημα είναι στο επίκεντρο μετά από την οικονομική κρίση και την πανδημία. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα