Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αποδεχτούν πληρωμές από κινητά και έξυπνες συσκευές, μέσω ‘IRIS’

21.12.2023 / 21:30
IRIS-online-payments-e1703174925837

Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις, δικηγόροι, γιατροί και επαγγελματίες αυτοκινητιστές υποχρεώνονται να αποδεχτούν πληρωμές από κινητά και έξυπνες συσκευές, μέσω ‘IRIS’.
Ψηφίστηκε προχθές Δευτέρα η νέα ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις με τερματικά POS, να παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μπορεί να πληρώσει και με την υπηρεσία IRIS. Η εφαρμογή IRIS χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την άμεση μεταφορά μικροποσών με κινητά και έξυπνες συσκευές, σε φίλους μας, γνωρίζοντας μόνο αριθμό τηλεφώνου, χωρίς IBAN, καθώς είναι ανέξοδη για ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως.
Από 1/1/2024 μέσω της υπηρεσίας IRIS οι καταναλωτές από το ‘QR’ μέσω του, χωρίς να κάνουν κίνηση μέσα από λογαριασμό, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα καταβάλλουν αμοιβές και σε λογαριασμούς των επαγγελματιών, χωρίς να χρησιμοποιούν μετρητά. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει έως και 31/1/2024 να έχουν ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη υπηρεσία, διαφορετικά το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Η απόφαση να υποχρεωθούν οι επαγγελματίες να αποδεχθούν την υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό ελήφθη καθώς η χρήση του IRIS online payments έχει μπει στη ζωή του καταναλωτή τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου στο συνέδριο «Future of Retail 2022» που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ, οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS (Person to Person) ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο , αριθμός που πενταπλασιάστηκε (αύξηση 550%) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση το ίδιο διάστημα το 2020.
Οι επιχειρήσεις χρήστες της υπηρεσίας IRIS (Person to Business) αγγίζουν σήμερα τους 70.000. Στις υπόχρεες επιχειρήσεις με τερματικά POS θα ανήκουν πλέον πάνω από 600.000 γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ταξί, συνεργεία αυτοκινήτων, έμποροι, περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα κ.α. Η πληρωμή με κωδικό RF/QR είναι μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες και για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, του e-paravolou προς το Δημόσιο, για εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών κ.ά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ, 8 στους 10 επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, «θα αποτελεί πλέον τη νέα κανονικότητα».
Επιπλέον, μετά τη σύνδεση στο σύστημα TIPS τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των 27 χωρών του ευρωπαϊκού χώρου SEPA που μπορούν να στείλουν και να δεχθούν άμεσες πληρωμές εντός 10 δευτερολέπτων. Το τελευταίο έτος, σημειώθηκε αύξηση 100% στις άμεσες πληρωμές (intant payments) στη χώρα μας, τόνισε η κ. Καμπουρίδου.
Εντυπωσιακή αύξηση 235% κατέγραψε και η χρήση της υπηρεσίας IRIS eCommerce το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα. Με το πάτημα του κουμπιού IRIS, οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν στα e-shops απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς τη χρήση κάρτας.
Χωρίς χρέωση οι καταναλωτές
Σύμφωνα με τα τιμολόγια που εφαρμόζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η υπηρεσία IRIS παρέχεται δωρεάν στους ιδιώτες και τους επαγγελματίες. Μετά τον πρόσφατο νόμο που κατέστησε όμως υποχρεωτική τη σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών με το σύστημα IRIS, οι τράπεζες ετοιμάζονται να επιβάλλουν χρεώσεις έως και 1% σε όλους τους επαγγελματίες που αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Χωρίς επιβάρυνση θα εξακολουθεί να παρέχεται η υπηρεσία στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα