Πάτρα: Ξεκινά ο τρύγος- Οι οινοπαραγωγοί Εμμανουήλ Ορφανός και Κωνσταντίνος Μπάρλος μιλούν στον «Ν»

11.09.2022 / 10:00
trygos

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Με καλούς οιωνούς ξεκινά φέτος ο τρύγος των σταφυλιών στις 15 Σεπτεμβρίου για την παραγωγή του κρασιού και στην Αχαΐα αφού η φετινή σοδειά ήταν καλή. O «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με οινοπαραγωγούς της περιοχής και καταγράφει την σημερινή εικόνα της πρακτικής που ακολουθείται που από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ελάχιστα.

Πάτρα: Ξεκινά ο τρύγος- Οι οινοπαραγωγοί Εμμανουήλ Ορφανός και Κωνσταντίνος Μπάρλος μιλούν στον «Ν» 3

Ε. Ορφανός: «Στροφή προτίμησης στο εμφιαλωμένο κρασί»

Το έδαφος της Αχαΐας και το κλίμα θεωρούνται κατάλληλα για την ευδοκίμηση των αμπελώνων και έτσι στην περιοχή εδώ και χρόνια λειτουργούν οινοπαραγωγοί, δηλαδή καλλιεργητές αμπέλου οι οποίοι παράγουν κρασί και τσίπουρο για δική τους χρήση αλλά και για το πουλήσουν ή να το εξάγουν στο εξωτερικό.  Ανάμεσα στα ποιο γνωστά οινοποιεία της περιοχής είναι και το «Κτήμα Ορφανού» με ιστορία δεκαετιών στην καλλιέργεια σταφυλιών και παραγωγή οίνου.Στο Κτήμα Ορφανού όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών ο ιδιοκτήτης του Εμμανουήλ Ορφανός: «Ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου με το τραγανό σταφύλι της Μαλαγουζιάς να προπορεύεται όπως πάντα. Ακολουθούν οψιμότερες ποικιλίες όπως η Malvasia, το Ασύρτικο και το Syrah». Όπως εξηγεί ο κ. Ορφανός: «Όταν οι μετρήσεις των σταφυλιών δείξουν ότι έχουν φτάσει στο επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης, ξεκινάει η συλλογή και η μεταφορά τους από το αμπέλι στο οινοποιείο. Εκεί πραγματοποιείται η σταδιακή μετατροπή σε κρασί (αλκοολική ζύμωση)». Ερωτηθείς ο κ. Ορφανός για την θέση του οίνου σήμερα, σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των παλαιότερων δεκαετιών τότε που το κρασί αποτελούσε ένα σπιτικό τρόφιμο και άρα η παραγωγή ήταν μικρής κλίμακας, όπου μαζί με το λάδι και το αλεύρι, όφειλε να διαθέτει το κάθε νοικοκυριό. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, το κρασί πλέον αποτελεί ένα προϊόν που στηρίζει οικονομικά μια επιχείρηση και που ανταγωνίζεται στην αγορά οίνους ανάλογης αξίας και τονίζει: «Αυτό που μένει ίδιο είναι η χαρά της δημιουργίας του κρασιού, συνεχίζοντας μια παράδοση αδιάκοπη στην Ελλάδα για πολλούς αιώνες».Η χώρα μας και όλη η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες ζει πρωτόγνωρες στιγμές σε ότι αφορά τα καιρικά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ότι έχει να κάνει με τις διεθνείς εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι ρωτήσαμε τον κ. Ορφανό για τις φετινές προσδοκίες του με το ίδιο να επισημαίνει πως σε ότι αφορά την επίδραση των καιρικών φαινομένων, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι βροχές του Αυγούστου, δεν φαίνεται να στάθηκαν ικανές να ζημιώσουν τα σταφύλια και επιπροσθέτως θεωρεί ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Όσον αφορά ωστόσο τις εξαγωγές σύμφωνα με τον κ. Ορφανό οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν τέτοιες οικονομικές διακυμάνσεις όπου η οποιαδήποτε πρόβλεψη αποτελεί ένα ρίσκο. «Αποτελεί πάγια επιλογή για το Κτήμα Ορφανού, ο εμπορικός σχεδιασμός κάθε χρονιάς να βασίζεται σε μικρά και σταθερά βήματα ώστε να αποφεύγουμε επικίνδυνους κλυδωνισμούς. Η αύξηση των διεθνών τιμών τόσο των πρώτων υλών όσο και της ενέργειας κατέστησε δύσκολη τη παραγωγή των κρασιών με τα παλαιότερα οικονομικά δεδομένα παρ’ όλα αυτά καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια απορρόφησης των αυξήσεων αυτών και η μη μετακύλισή τους στο καταναλωτή που μας στηρίζει χρόνια τώρα, τόσο εδώ στη Πάτρα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Ορφανός και καταλήγει τονίζοντας, την στροφή προτίμησης του πατρινού και αχαϊκού κοινού προς το εμφιαλωμένο κρασί κάτι που υποστηρίζει εν γένει τη παραγωγή ποιοτικών, τοπικών οίνων.

Πάτρα: Ξεκινά ο τρύγος- Οι οινοπαραγωγοί Εμμανουήλ Ορφανός και Κωνσταντίνος Μπάρλος μιλούν στον «Ν» 4

Κ.Μπάρλος: «Αισιοδοξία για τη φετινή σοδιά»

Στον «Νεολόγο» των Πατρών μίλησε και ένας ακόμη παραγωγός οίνου, ο Κωνσταντίνος Μπάρλος, ο οποίος έχει τους αμπελώνες του στην περιοχή των Δεμέστιχων Αχαΐας, τόπος που το  1899 σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τους αμπελώνες και τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα Δεμέστιχα. Έτσι, τα  Δεμέστιχα γίνονται ξακουστά, καθώς εξαπλώνεται ραγδαία η φήμη της οινοποιίας του Γουσταύου στα πέρατα της γης.Αισιόδοξος για την φετινή σοδιά εμφανίστηκε και ο κ. Μπάρλος ο οποίος καλλιεργεί δεκαπέντε στρέμματα αμπελιών παράγοντας τις ποικιλίες Chardonnay Syrah και Cabernet Sauvignon με την αναμενόμενη παραγωγή σε οίνο να φτάνει τους δεκαπέντε τόνους ενώ σε ότι αφορά στην τιμή εξαγωγής του κρασιού αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπάρλο, υπολογίζεται να ξεκινήσει από τα 0,55 λεπτά του ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα