Στο «Νεολόγο»: Νέο Ερευνητικό Κέντρο στην Πάτρα – Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης

11.09.2022 / 11:00
microbiologist-1332376

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου με αναφορά στη Δυτική Ελλάδα. Το Ερευνητικό Κέντρο με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Κ.Α) θα αποτελείται από τρια Ινστιτούτα που θα έχουν συγκεκριμένη στόχευση για την ανάπτυξη παραγωγικών τομέων της περιοχής και την προώθηση της καινοτομίας και της γνώσης. Για την ολοκλήρωση της μελέτης για τη δημιουργία ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα, μιλά στο «Νεολόγο» των Πατρών, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας. Ο Φωκίων Ζαΐμης απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο Πατρών και το τοπικό επιχειρείν, μας ενημερώνει, μεταξύ άλλων και για το βήμα αυτό, σημειώνοντας:

 Στο «Νεολόγο»: Νέο Ερευνητικό Κέντρο στην Πάτρα – Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης 3

«Θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία πανεπιστημίων, έρευνας και επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε ένα από τα όργανα που στήριξα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Το ΠΣΕΚ εργάζεται γι αυτό το σκοπό και πλέον πολλές από τις προτάσεις του υλοποιούνται μεθοδικά. Να επισημάνω ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για να ιδρυθεί ένα νέο Ερευνητικό Κέντρο στη Δυτική Ελλάδα με τρία ερευνητικά ινστιτούτα (Αγροδιατροφή, Ιατρικής Επιστήμης και Πολιτικής της Τεχνολογίας) και εργαζόμαστε πολιτικά ώστε να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπουργείων για να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο».Η τελική πολιτική απόφαση θα παρθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υποβάλλεται η πρόταση και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Καινοτομίας. Κατά τον κ. Ζαΐμη, η συνεργασία του με τον Πρύτανη Χρήστου Μπούρα και όλους τους αρμόδιους φορείς για ενδυνάμωση της έρευνας, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι αποτελεσματική.

 Στο «Νεολόγο»: Νέο Ερευνητικό Κέντρο στην Πάτρα – Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης 4

«Διασύνδεση εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας»

«Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του παραγωγικού μας υποδείγματος και συνακόλουθα η προσαρμογή μας στις μεγα-προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της πράσινης μετάβασης και της οικονομίας μηδενικών ρύπων, έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυση των νέων με γνώσεις και οριζόντιες, ήπιες δεξιότητες (softskills) και αντίστοιχα την αναβάθμιση του τεχνολογικού και καινοτομικού περιεχομένου των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται από την ελληνική επιχειρηματικότητα, σε όλες τις κλίμακες. Κλειδί στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η σε βάθος και συστηματική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα, των δυο κόσμων δηλαδή που συμβάλουν στη συλλογική πρόοδο και ευημερία», συμπληρώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Πανεπιστήμιο: Αναμένει χρηματοδότηση από το Ταμείο

Εξάλλου, στην έγκριση των προτάσεών του από το Ταμείο Ανάκαμψης, για στήριξη και χρηματοδότηση στον τεχνολογικό και ερευνητικό τομέα -χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια ενημέρωση- σύμφωνα με τον Πρύτανη, Χρήστο Μπούρα, συνεχίζει να εστιάζει στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών, στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, μεγάλης βαρύτητας, για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, είχε σταλεί προς έγκριση από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η αναβάθμιση των υποδομών ερευνητικών κέντρων που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Σε επίπεδο Πάτρας, στον σχεδιασμό της χώρας εντάσσεται το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Επιστημονικό Πάρκο (ΕΠΠ).Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προτείνεται να υπάρξει χρηματοδότηση τόσο σε επίπεδο υποδομών, προγραμμάτων προώθησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μεταρρυθμίσεων για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, όσο και σε τομείς της καθημερινότητας, όπως το στελεχιακό δυναμικό.

Αλυσίδα έργων

Επιπροσθέτως, το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τον κ. Πρύτανη, σχεδίασε και ωρίμασε αλυσίδα έργων προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για το Ίδρυμα, τα όποια αφορούν και στους εξής τομείς:

-ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού

-ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

-κατασκευή φοιτητικών εστιών

-κατασκευή μεταλλικών αμφιθεάτρων

-δημιουργία θεματικού περιαστικού πάρκου στο Ρίο

-κατασκευή κτιρίων για τμήματα του πανεπιστημίου

«Τα έργα αυτά θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη περιοχή», είχε σημειώσει προσφάτως στο «Νεολόγο» ο Χρήστος Μπούρας.

Οι επιδόσεις του ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ιδρύθηκε το 1983 και από το 2019 αποτελείται από οκτώ Ερευνητικά Ινστιτούτα που λειτουργούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής περιφέρειας: Στην Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, και τα Ιωάννινα.Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του κέντρου επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Πληροφορική, Μοριακή βιολογία, Λέιζερ, Αστροφυσική, Τηλεπικοινωνίες, Μικροηλεκτρονική, Ρομποτική, Βιοτεχνολογία, Υλικά, Χημική Μηχανική, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Βιοχημική Μηχανική και Ιστορικές Έρευνες.Σήμερα το ΙΤΕ έχει να επιδείξει υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά, στοιχεία που το καθιστούν το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα διεθνώς.

Ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα

Τo Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ιδρύθηκε το 1989 με βάση το μοντέλο της «θερμοκοιτίδας» νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα περίπου 27 εταιρείες και 1 Ερευνητικό Ινστιτούτο, ενώ απασχολούνται περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Οι εγκατεστημένες εταιρείες έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκ. ευρώ και έχουν επενδύσει σε πάγιο τεχνολογικό εξοπλισμό περισσότερα από 7 εκ. Ευρώ. Το ίδιο το ΕΠΠ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 32 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (εθνικά και ευρωπαϊκά).

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα