Παλαιά Σφαγεία: Τα επισκέφθηκαν Ευρωπαίοι καθηγητές στο πλαίσιο του Erasmus

02.11.2022 / 13:50
palaia sfageia

Επίσκεψη στο πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το μεσημέρι δεκαέξι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ισλανδίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας, της Νορβηγίας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας που βρίσκονται στην πόλη μας, φιλοξενούμενοι του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πάτρας (προϊσταμένη: κα Μελπομένη Κορδιστού), το οποίο συμμετέχει και υλοποιεί κατά το τρέχον έτος ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Wonders of Waste (Τα θαύματα των σκουπιδιών)».
Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων, έμαθαν για την ιστορία των κτιρίων και για το Πατρινό Καρναβάλι, πληροφορήθηκαν για την αρχιτεκτονική των κτιρίων, την τωρινή πολιτιστική χρήση και την θεματική κατεύθυνση που έχουν τα Παλαιά Σφαγεία για το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Στην αίθουσα του Καραγκιόζη (Κ7) έγινε παρουσίαση με προβολή φωτογραφιών και προβλήθηκε το βίντεο 3D για τη μελλοντική διαμόρφωση της κεντρικής αίθουσας για το Καρναβάλι (Κ6). Επισημάνθηκε η μελλοντική αξιοποίηση της αίθουσας ως κέντρου αναφοράς στο Καρναβάλι. Εκτός από τα εκθέματα – εκμαγεία στην αίθουσα του Καρναβαλιού, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν και στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων-εκθέσεων (Κ4) όπου είδαν τα αποτελέσματα των δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης στην έκθεση «Δείτε τις μάσκες μας». Στην ξενάγηση στις αίθουσες των δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων οι επισκέπτες έμαθαν για τα στάδια κατασκευής της καρναβαλικής μάσκας και συμμετείχαν στο δημιουργικό καρναβαλικό εργαστήρι κατασκευής μάσκας. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού τονίστηκε ότι η κατασκευή της μάσκας βασίζεται σε ανακυκλώσιμα υλικά και ότι τα εργαστήρια δίνουν μεγάλη σημασία στη λογική της επανάχρησης υλικών και στο καρναβαλικό στοιχείο. Η ιδιαιτερότητα αυτή έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με το θέμα του ευρωπαϊκού προγράμματος που συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί αφού ο λόγος της επίσκεψής τους στην Πάτρα είναι η συμμετοχή σε συναντήσεις συνεργασίας και η εκπόνηση κοινών δραστηριοτήτων σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Κύριος στόχος του προγράμματος «Τα Θαύματα των Σκουπιδιών» είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν, αλλά και την τοπική κοινότητα σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλούν τα απορρίμματα στο περιβάλλον και ως εκ τούτου να ενεργοποιήσουν στρατηγικές για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση της παραγωγής τους. Οι εκπαιδευτικοί δίνουν στους μικρούς μαθητές τους βασικές δεξιότητες σχετικά με τα διάφορα υλικά, από τι κατασκευάζονται όλα τα πράγματα γύρω μας, ποια είναι φιλικά στο περιβάλλον, τι είναι φυσικό, τι είναι ανακυκλώσιμο κ.λπ. Το πρόγραμμα βελτιώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς ικανότητες και γνώσεις για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων εστιάζοντας σε ένα θέμα που θεωρείται πλέον προτεραιότητα στα περισσότερα ευρωπαϊκά σχολεία. Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να είναι στο επίκεντρο της μάθησης σε κάθε ηλικία ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, καταγωγή, κοινωνικές συνθήκες και την αναπηρία. Για αυτό συνεργάτες του προγράμματος είναι σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και ειδικά σχολεία.

Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί που επισκέφτηκαν τα Παλαιά Σφαγεία προέρχονται από τα ακόλουθα σχολεία:
-Ισλανδία: Akrasel kindergarten
-Πολωνία: Przedszkole nr 32 z oddzialami integracyjnymi w Koninie
-Τουρκία: Kezban mercan anaokulu
-Νορβηγία: Haugland gardsbarnehage
-Βουλγαρία: Kalina Malina kindergarten
-Ιταλία: Corte Verde Societa Cooperativa Sociale Onlus
-Ελλάδα: 1o Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών

Τρία από τα επτά σχολεία έχουν λάβει την ετικέτα οικολογικού σχολείου (Eco Label School) και τα υπόλοιπα προβλέπεται να τη λάβουν έως τη λήξη του προγράμματος. Με την πιστοποίηση αυτή εξασφαλίζεται ότι όλοι οι στόχοι που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, διατηρούνται ζωντανοί και για χρόνια μετά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα