Οι καλύτερες συμβουλές για υγιές συκώτι

14.09.2023 / 8:56
ecff200250414092a6ae3e4a883ac0fc

Το ήπαρ ή συκώτι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο για τον οργανισμό. “Εργάζεται” διαρκώς και σκληρά “φιλτράροντας” το αίμα, παράγοντας χολή, που είναι απαραίτητη για την διαδικασία της πέψης, και ρυθμίζοντας το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Το ήπαρ δέχεται περίπου το 13% της συνολικής παροχής αίματος στο σώμα και εκτελεί περίπου 500 διαφορετικές λειτουργίες. Πρόκειται για ένα “πολυλειτουργικό” όργανο, καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό και επιτελεί διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ άλλων, την αποθήκευση γλυκογόνου, την καταστροφή ερυθροκυττάρων, τη σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος, την παραγωγή ορμονών και την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα.

“Όπλα” η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Σύμφωνα με γενική παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας, καθοριστικό ρόλο για την προστασία της υγείας μας διαδραματίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή ο προληπτικός, προσυμπτωματικός έλεγχος της υγείας μας σε συνδυασμό με τις συμβουλές των ειδικών. Και για το ήπαρ, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν σημαντικά “όπλα” στη φαρέτρα μας για την επίτευξη της υγείας του.

Τι πραγματικά σημαίνει όμως “προσέχω το συκώτι μου”;
Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, δίνουν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την υγεία του ήπατος:

  1. Διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος (Δείκτη μάζας σώματος 20-25).
  2. Ασκείστε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα (γρήγορο βάδισμα 45’).
  3. Αποφύγετε την καθημερινή ή την περιστασιακή, αλλά βαριά κατανάλωση αλκοόλ.
  4. Χρησιμοποιείτε τα φάρμακα μόνο με ιατρική οδηγία.
  5. Υποβληθείτε σε έλεγχο για την ανίχνευση της ηπατίτιδας C αν είστε γεννημένοι στο διάστημα 1945-1980 ή έχετε/έχει χρησιμοποιήσει ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες.
  6. Μην αγνοείτε τα αυξημένε επίπεδα ηπατικών ενζύμων.
  7. Ενταχθείτε, στην περίπτωση που πάσχετε από προχωρημένη ηπατική νόσο, σε προγράμματα επιτήρησης για την έγκαιρη διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα