Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται και πόσο πρέπει να ανησυχούμε

16.05.2024 / 21:45
iStock-1216399995-2

H λοίμωξη από τον παρβοϊό που οδήγησε στον θάνατο ένα κοριτσάκι μόλις 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ανησυχία, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ώστε να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου δύο μήνες.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση μετά την έξαρση 11 κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό.

Λοίμωξη στα παιδιά και τους ενήλικες
Η λοίμωξη από τον παρβοϊό είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια. Στα περισσότερα παιδιά, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι ήπια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία, σημειώνει η Mayo Clinic, το έγκριτο αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο. Ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της λοίμωξης από τον παρβοϊό.

Eπισημαίνεται ότι σε ορισμένους ενήλικες η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή. Η λοίμωξη από παρβοϊό σε ορισμένες εγκύους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Η λοίμωξη είναι επίσης πιο σοβαρή για άτομα με ορισμένα είδη αναιμίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σημειώνεται.

Συμπτώματα του παρβοϊού στα παιδιά
Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου που νοσεί.

Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της λοίμωξης από παρβοϊό στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Αναστατωμένο στομάχι
Πονοκέφαλο
Ρινική καταρροή
Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο. Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο του παιδιού ένα χαρακτηριστικό φωτεινό κόκκινο εξάνθημα, συνήθως και στα δύο μάγουλα. Τελικά, μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό, τους μηρούς και τους γλουτούς, όπου το εξάνθημα έχει ροζ, δαντελωτή, ελαφρώς ανάγλυφη εμφάνιση. Το εξάνθημα μπορεί να έχει φαγούρα, ιδίως στα πέλματα των ποδιών.
Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας. Είναι πιθανό να συγχέεται το εξάνθημα με άλλα ιογενή εξανθήματα ή ως παρενέργεια που σχετίζεται με φάρμακα. Το εξάνθημα μπορεί να έρχεται και να φεύγει για έως και τρεις εβδομάδες, ενώ γίνεται πιο ορατό όταν το παιδί εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή περνάει χρόνο στον ήλιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα