Δυτ. Ελλάδα: Τα πλαστικά καλαμάκια επανήλθαν στην αγορά “επαναχρησιμοποιημένα” – Τι έχει συμβεί

19.05.2024 / 13:00
gia_ta_plastika_kalamakia___megalh_allagh

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Μπορεί τα πλαστικά καλαμάκια να έχουν απαγορευτεί εδώ και τρία χρόνια, όμως, στην πραγματικότητα κυκλοφορούν κανονικά στο εμπόριο.

Μάλιστα τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερα καταστήματα εστίασης τα χρησιμοποιούν τόσο στους σερβιριζόμενους καφέδες, όσο και στους take away, αφήνοντας στην άκρη τα χάρτινα τα οποία είχαν φέρει τους πρώτους μήνες από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.

Το βασικό σκεπτικό της νομοθεσίας που απαγόρευε τα πλαστικά καλαμάκια ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η «πράσινη» νοοτροπία που θα έπρεπε να αποκτήσουμε όλοι μας για να σώσουμε τον πλανήτη και τις θάλασσες από την ρύπανση που φέρνει η χρήση των πλαστικών.

Στην πράξη όμως ο κόσμος δεν έδειξε να πείθεται από την όλη αιτιολογία της απαγόρευσης, ενώ τα παράπονα που εισέπρατταν οι επαγγελματίες εστίασης για τα χάρτινα καλαμάκια από τους πελάτες τους ήταν δεκάδες, τονίζοντας τους ότι δεν μπορούσαν να πιουν και να απολαύσουν έτσι το καφέ τους ή το ρόφημα της επιλογής τους.

Κι όμως είναι νόμιμα

Τι έχει συμβεί όμως και τα πλαστικά καλαμάκια παρά την απαγόρευση τους κυκλοφορούν έτσι κανονικά στο εμπόριο, χωρίς κανείς να νοιάζεται για τα πρόστιμα που αντιστοιχούν στις παραβάσεις;

Τα πλαστικά καλαμάκια που χρησιμοποιούμε πλέον στα καταστήματα εστίασης για να πιούμε τον καφέ μας είναι απολύτως νόμιμα και αυτό έχει να κάνει με την νοοτροπία της αθάνατης Ελλάδας, καθώς μια ακόμα νομοθεσία ψηφίστηκε χωρίς όμως επί της ουσίας να εφαρμόζεται.

Οι βιοτεχνίες και ο χώρος της εστίασης εκμεταλλεύτηκαν το «παραθυράκι» που υπήρχε στη νομοθεσία το οποίο επέτρεπε τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια. Τι εννοούμε όμως επαναχρησιμοποιημένα από την στιγμή που είναι γνωστό ότι τα πλαστικά καλαμάκια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν; Η μόνη λογική  εξήγηση είναι ότι τα καλαμάκια που πίνουμε τον καφέ μας, έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους.

Τα «βάπτισαν» και όλα καλά

Στην πραγματικότητα όμως και επειδή κανένας δεν θα ήθελε να πιει τον καφέ με ένα καλαμάκι που έχει χρησιμοποιηθεί, τα καλαμάκια που παράγουν οι βιοτεχνίες πλέον έχουν «βαπτιστεί» επαναχρησιμοποιούμενα,  η εστίαση το έχει δεχθεί αφού οι πελάτες της είναι πλέον ικανοποιημένοι και… όλα καλά και όλα ωραία.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες εστίασης ο κλάδος έχει δεχθεί αυτό το «κόλπο» και την αξιοποίηση του κενού του νόμου αφού και οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι ο καφές δεν πίνεται με χάρτινο καλαμάκι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στον «Ν» το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με το οικονομικό αφού τα μαγαζιά  είτε με τα επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά, είτε με τα χάρτινα βγαίνουν ζημιωμένα, καθώς και τα δύο είναι στην διπλάσια τιμή από ότι ήταν πριν αποσυρθούν τα… πρώτης γενιάς πλαστικά καλαμάκια (μια χιλιάδα είναι στα 5 με 6 ευρώ).

Οι έρευνες για τα χάρτινα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ρόλο στο δισταγμό που έχει ο κόσμος για το χάρτινο καλαμάκι έχουν παίξει και έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας  οι οποίες τονίζουν ότι τα χάρτινα καλαμάκια είναι επιβλαβή για την υγεία μας αφού περιέχουν  μακροχρόνιες και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες, παρ’ ότι είναι φιλικά στο περιβάλλον. 

Οπότε τα πλαστικά καλαμάκια κάνουν κακό στο περιβάλλον, ενώ τα χάρτινα στην υγεία μας; Όχι ακριβώς.  Σύμφωνα με την WWF, αλλά και με οικολογικές οργανώσεις και συλλόγους που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, κανείς δεν γνωρίζει για το αν τα επαναχρησιμοποιημένα καλαμάκια (αυτά δηλαδή που γράφουν στην συσκευασία τους ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς όμως να ισχύει) που κυκλοφορούν κατά κόρον  στην αγορά, έχουν περάσει από τους κατάλληλους έλεγχους για την πιστοποίηση τους.

Περιμένουν απαντήσεις

Τα περισσότερα είναι εισαγόμενα από χώρες όπως η Τουρκία, όμως υπάρχουν εργοστάσια και στην Ελλάδα που τα παράγουν. Όπως λένε έχουν στείλει σχετικά έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο,  για το θέμα της πιστοποίησης τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

Εκείνο όμως  που τους κάνει εντύπωση είναι ότι το κράτος ενώ γνωρίζει δεν έχει φροντίσει ακόμα για να αποσύρει το κενό στην νομοθεσία. Άρα, μάλλον και αυτό ψήφισε έναν νόμο, απλά για να λέει ότι τον ψήφισε…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα