Ασκήσεις ηρεμίας και αποφασιστικότητα!

16.01.2021 / 9:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
chatzis

Του Παναγιώτη Χατζή

Η κοινωνία αλλά και η Κυβέρνηση χρειάζονται άμεσα ασκήσεις ηρεμίας. Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και τον τρόπο αντίδρασης των πολιτών. Αυτό θα έλεγα ότι είναι ως ένα βαθμό  φυσιολογικό.

Δεν θα έλεγα όμως ποτέ το ίδιο, για την Κυβερνητική πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει σοβαρά ένα δομημένο σχέδιο διεξόδου από την κρίση.

Μπορεί, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, να έχουμε παραγγείλει επαρκή ποσότητα εμβολίων αλλά είναι αμφίβολο πότε θα τα παραλάβουμε. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα πρέπει να πραγματοποιούνται καθημερινά περί τους 40.000 εμβολιασμούς για να ξεμπερδέψουμε τον Ιούλιο. Αυτό δεν φαίνεται εφικτό για την ώρα τουλάχιστον.

Συνεπώς η υγειονομική κρίση θα συνεχιστεί καθώς και οι συνέπειες της. Αυτές ακριβώς οι συνέπειες είναι το θέμα.

Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία να συνειδητοποιήσουν γρήγορα ότι, δεν έχουν να διαχειριστούν αριθμούς και στατιστικά στοιχεία. Έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. Και φυσικά έχουν παράλληλα χρέος να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Με επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και με εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι ο κοινωνικός ιστός είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα διαρραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Κατανοώ απολύτως το γεγονός ότι η σύγχρονη εποχή επιζητά έξυπνες, επιστημονικά τεκμηριωμένες  αλλά και γρήγορες απαντήσεις στο πρόβλημα. Τούτων δοθέντων χρειάζεται και τους τεχνοκράτες προκειμένου με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους να στηρίξουν την προσπάθεια. 

Αλλά αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε είναι οι αποφασιστικοί πολιτικοί για να καθοδηγήσουν την προσπάθεια. Γιατί καλοί είναι οι τεχνοκράτες, αλλά θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι υπερτιμημένος. Δεν έχουν επαρκή επαφή με την κοινωνία και κυρίως με την μεσοαστική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά από την πλειοψηφία απουσιάζει πλήρως η πολιτική κρίση. Τους θέλουμε όπως είπα, αλλά για να κάνουν τους λογαριασμούς.

Τις αποφάσεις θα τις παίρνει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Συνεπώς έφτασε η ώρα ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει ένα συνολικό πρόγραμμα σωτηρίας και εξόδου από την κρίση. Οικονομικές ενισχύσεις σε όλες τις κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί για παράδειγμα ο Υπουργός Εργασίας ο οποίος έχει ήδη αποπεμφθεί άφησε πίσω του συντρίμμια.

Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για το 2021.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα