Η πολιτική «αλλιώς»

16.03.2021 / 10:45
collage

Του Γιώργου Μαντζαβά*

Αν ο ιστορικός ή ο πολιτικός αναλυτής του μέλλοντος προσπαθήσει να αποτυπώσει τις πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις της νέας γενιάς του σήμερα θα καταφέρει να συνοψίσει το βασικό στίγμα αυτής της αναζήτησης με μια φράση. Είμαστε η γενιά που προσπαθεί να προσεγγίσει την πολιτική «αλλιώς».

Είμαστε η γενιά που ενηλικιώθηκε μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009 και αναγκάστηκε να «ακρωτηριαστεί» για να επιβιώσει στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες νέων στο εξωτερικό. Είμαστε η γενιά που εισερχόμενη στον εργασιακό στίβο ακούγαμε τις προηγούμενες από εμάς γενιές να φωνάζουν για την γενιά των 700 και 600 ευρώ και καταλήξαμε να εισερχόμαστε σε αυτόν με πολύ λιγότερα. Έννοιες όπως η ανασφάλιστη ή η απλήρωτη εργασία θεωρούνται δεδομένες δυστυχώς στην ζοφερή αυτή κανονικότητα στην οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Με όρους που πολλές φορές είναι απαγορευτικοί όχι μόνο να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον αλλά και που μας καθιστούν αδύνατη την επιβίωση και την εξέλιξη μας. Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση και η εργαλειοποίησή της φαντάζει απλά ως ένα ακόμη κεφάλαιο στην «μαύρη βίβλο της κρίσης» της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, οι οποίες ούτε εκφράζουν αλλά δυστυχώς ούτε προσπαθούν να κατανοήσουν την νέα γένια αδιαφορώντας μάλιστα επιδεικτικά σε πολλές περιπτώσεις για τα όσα βιώνουμε.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο το στοίχημα της γενιάς μας είναι να αμφισβητήσουμε με προοδευτικό και παραγωγικό γνώμονα το υφιστάμενο ασφυκτικό πλαίσιο και να διαψεύσουμε όσους θεωρούν ως δεδομένο ότι είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες.

Από το αντιθετικό είτε… είτε να περάσουμε στο συνθετικό και… και (M.Gauchet) και κυρίως να υπερβούμε το μηδενιστικό και ισοπεδωτικό αντιπολιτικό σύνθημα ούτε…ούτε που άνοιξε την πόρτα για την αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής και της αποπολιτικοποίηση της ιδεολογίας.

Για να συνθέσουμε και να αμφισβητήσουμε οφείλουμε υπερβατικά και μακριά από ψευδοδιλλήματα να συναντηθούμε και να θέσουμε τις βάσεις για έναν διαρκή διάλογο της γενιάς μας.

Γνωρίζοντας την κατάσταση και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δυστυχώς η πανδημία επιβάλλει  και έχοντας πάντα αίσθημα ευθύνης ως προς τις παρακαταθήκες της προοδευτικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής συγκρότησε πριν από λίγες μέρες το Δίκτυο Νέας Γενιάς. Ένα δίκτυο που φιλοδοξούμε να γίνει ένας φορέας προοδευτικού διαλόγου και έκφρασης της νέας γενιάς της χώρας. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τα ζητήματα που βιώνουμε ο καθένας και η καθεμία από την δική του σκοπιά και να αναδείξουμε την προοδευτική ατζέντα του σήμερα.

Από τα πανεπιστήμια και του εργασιακούς χώρους στα σχολεία και στις πλατείες όπου κάθε νέος και νέα παλεύει και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Για να αμφισβητήσουμε και να συνθέσουμε μαζί  την κοινωνία του αύριο.

Σε πείσμα των καιρών και όσων προσπαθούν να χειραγωγήσουν την νέα γενιά αντιμετωπίζοντας μας ως «followers» επιμένουμε επιλέγοντας να γίνουμε «game changers».

* Ασκούμενος δικηγόρος  Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Επικεφαλής τομέα Εργασίας του Δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα