2021: Μια χρονιά πιο δύσκολη από την προηγούμενη!

11.01.2021 / 8:59
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Μπορεί η νέα χρονιά να είναι το ίδιο κακή ή και ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη; Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών η φετινή χρονιά ενδέχεται εάν λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα εμβόλια να είναι λιγότερο εφιαλτική για τον κορονοϊό, αλλά θα είναι απείρως πιο αρνητική σε οικονομία και κοινωνία και μη προβλέψιμη ακόμα στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ενδέχεται να είναι χρονιά εκλογικά εφόσον το επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χρονιά εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ, όπου αναμένεται ο να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος.

Ας δούμε όμως ορισμένα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη χώρα μας.

Τα εμβόλιο και το ενδεχόμενο 3ο κύμα της πανδημίας

Η αρχική ευφορία που δημιουργήθηκε με την παραγωγή των εμβολίων δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται έως σήμερα, καθώς αναδεικνύεται ένα πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από

ότι αναμενόταν. Ήδη, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι εκτός στόχου, ενώ οι πλέον αρμόδιοι αρχίζουν και ομιλούν πλέον για επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, τέλη φθινοπώρου, ίσως και αρχές της νέας χρονιάς! Οι ίδιοι επιστήμονες ανησυχούν για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, με κορύφωση των συνεπειών του αρχές Απριλίου, γεγονός που ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα επηρεάσει σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η εξέλιξη της πανδημίας – οικονομία

Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και την κυβέρνηση, καθώς η επιτυχής εφαρμογή του εμβολιασμού, αποτελεί την αναγκαία αλλά όχι και την ικανή συνθήκη για την επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο όσον αφορά στην οικονομία, όσο και την καθημερινότητά μας. Μέχρι στιγμής στους κυβερνητικούς χειρισμούς, το βάρος δίνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, τακτική που αρχίζει να εμφανίζει ήδη σημαντικά προβλήματα. Από την επιστροφή στην κανονικότητα θα κριθούν πάντως σε μεγάλο βαθμό το ύψος της ζημίας, αλλά και οι επιπτώσεις στην κοινωνία, ενώ το βάρος ρίχνεται από την κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στους ευρωπαϊκούς πόρους. Με το τέλος του

λοκ – ντάουν η αύξηση της ανεργίας θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ θα χρειαστεί να υπάρξει περικοπή του ιδιωτικού χρέους, ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση, το λιανεμπόριο, ίσως και στον τουρισμό.

Σκέψεις για πρόωρες κάλπες στο Μαξίμου

Καθώς αρχίζει πλέον να αισθάνεται την πρώτη πίεση από την κοινωνία, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ανασχηματισμό ο οποίος χαρακτηρίστηκε από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές ως προεκλογικός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να φλερτάρει πλέον με τις πρόωρες κάλπες για τις αρχές του καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ενδέχεται η κυβέρνηση να έχει μεγάλη πίεση, είναι όμως ζητούμενο εάν θα έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει. Ακόμα όμως και αν θα ήθελε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την πραγματοποίησή τους.

Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό

Η χρονιά θα ξεκινήσει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως να είναι καθόλου βέβαιον ότι η διαδικασία του διαλόγου θα ολοκληρωθεί. Το πιθανότερο είναι η νέα χρονιά να είναι όπως η φετινή, ίσως με λιγότερες εντάσεις. Σε μεγάλο βαθμό πολλά θα κριθούν από την τροπή που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπου η Τουρκία βάζει πλέον στο τραπέζι και άλλες λύσεις, πέραν των σημερινών συζητήσεων. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η διαπραγμάτευση Μπάιντεν με τον Ερντογάν, για τους όρους με τους οποίους η Τουρκία θα επανακάμψει πλήρως στη Δύση, όπως και οι συζητήσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, με σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Μαρτίου. Κατά τη γνώμη μας, δεν αποκλείεται η φετινή χρονιά να μοιάζει πολύ με την προηγούμενη.

Κινούμενη άμμος η Ευρώπη

Οι εκλογές στη Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο δημιουργούν μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο που η νέα περίοδος είναι ιδιαίτερη κρίσιμη και για την προοπτική του Εμμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2022, αλλά και λόγω των συνθηκών που προκύπτουν από το Brexit και την κρίση από την πανδημία. Η Ε.Ε. μοιάζει να βρίσκεται σε νευρική κρίση, ενώ έχει μπροστά της τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσεις, ενώ βρίσκεται ενώπιον μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αναμένεται να αποτελέσει μια σκληρή ιδεολογική και πολιτική μάχη. Στις πλάτες της Γιάννας Αγγελοπούλου που ηγείται της αρμόδιας Επιτροπής, πέφτει μεγάλος βάρος, ώστε να μην ενισχυθεί στη χώρα ο αντιτουρκισμός και να αναβιώσουν σκηνές και θεωρίες από τα χρόνια της επταετίας. Είναι ίσως σημαδιακό πως το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την οποία ουδείς ενδιαφέρεται να βγάλει συμπεράσματα, τη στιγμή που εορτάζονται οι επέτειοι από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο εορτασμός των 200 χρόνων, αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα εφόσον οι υγειονομικές εξελίξεις το επιτρέψουν, ενώ δεν αποκλείεται να καταστεί αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ – Τα κενά στα ακροδεξιά

Ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαμόρφωση του μελλοντικού πολιτικού συστήματος της χώρας είναι οι εκλογές για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ ενδιαφέρον έχει αν και πώς θα καλυφθεί το κενό στο χώρο της ακροδεξιάς. Οι εκλογές για την εκλογή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, με καθολική ψηφοφορία της βάσης του, είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο, οπότε και λήγει η θητεία της Φώφης Γεννηματά, όλα τα ενδεχόμενα ωστόσο είναι ανοιχτά, ιδίως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

από εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα