Παρασκευή, 19.08.2022, 4:55 πμ

Βασίλης Αϊβαλής: Η Πάτρα, το τρένο και οι αστοχίες…

01.07.2022 / 19:31
ta 2

Η μη ένταξη για χρηματοδότηση στο Connecting Europe Facility (CEF) της πρότασης της ΕΡΓΟΣΕ (ERGA OSE AE) για την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ρίου (Σταθμός πριν την Κανελλοπούλου) -Αγ. Διονυσίου, είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας.

Η απόφαση όμως για την μη έγκριση χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης είναι η τελική διοικητική πράξη πάνω σε ένα αίτημα, το οποίο συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μελέτες όπως π.χ. Μελέτη Σκοπιμότητας, Ανάλυση Κόστους-Οφέλους, Προμελέτες κ.λ.π.

Έτσι, το σημαντικότερο μετά από την έκδοση αυτής της αρνητικής απόφασης είναι να δοθούν άμεσα στην δημοσιότητα από την ΕΡΓΟΣΕ, η απαντητική επιστολή απόρριψης της πρότασης από το CEF μαζί με τους αναλυτικούς λόγους για τους οποίους η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε, έτσι ώστε να υπάρξει διερεύνηση των λαθών και των αστοχιών που υπήρξαν και το έργο δεν εντάχθηκε για χρηματοδότηση.  

Εν συνεχεία, είναι κρίσιμο να υπάρξει κινητικότητα των υπευθύνων, να μελετηθούν τα σφάλματα, να γίνει κατάλληλη επεξεργασία για να θεραπευτούν, να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια από τους τεχνικούς συμβούλους της κοινότητας για τέτοια έργα (Jaspers) – αλήθεια υπήρξε τέτοια βοήθεια κατά την σύνταξη της, απορριφθείσας πλέον, πρότασης;;;- και να γίνει  σύντομα η επανυποβολή της, ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Δεν είναι δυνατόν η Πάτρα να μην έχει υπογειοποιημένη την Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή (ΝΣΓ) της, τουλάχιστον στον βασικό άξονα του δομημένου αστικού ιστού της, δηλαδή πριν την Κανελλοπούλου (Νέο Σταθμός Ρίο) μέχρι το ύψος του Αγ. Ανδρέα και το Νότιο Πάρκο. Μία πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας η οποία έγινε αποδεκτή από την μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών της περιοχής και στο τέλος της ημέρας την αποδέχθηκαν και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ως την βέλτιστη πρόταση για την διέλευση της ΝΣΓ από την πόλη της Πάτρας.

Παρά τίς όποιες ευθύνες, είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των υπευθύνων και επανυποβολή στο CEF βελτιωμένης τεχνοοικονομικής ανασυγκροτημένης πρότασης στα απαρέγκλιτά πλαίσια της ίδιας χάραξης και του ίδιου τρόπου διέλευσης της ΝΣΓ  προκειμένου αυτή να τύχει χρηματοδότησης.

Και τέλος, σχετικά με τους έχοντες στα χέρια τις τύχες της περιοχής παροικούντες στην Ιερουσαλήμ… παράκληση για συμφωνία και ομονόηση επιτέλους στα βασικά, μην τα χάσουμε όλα….

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα