Τσιρότο με τσιπάκι θα παρακολουθεί τα τραύματα και θα τα θεραπεύει

29.03.2023 / 14:40
Woman,With,Contraception,Patch,Treatment,On,Arm

Έναν «έξυπνο» τσιρότο που θα συμβάλει στη θεραπεία των χρόνιων τραυμάτων πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά δημιούργησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Το επίθεμα που ενσωματώνει και ηλεκτρονικά τσιπ θα μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα που συλλέγει από την πληγή και θα μπορεί να παραδώσει… και το φάρμακο!

Το «έξυπνο» αυτό τσιρότο, σύμφωνα με το interestingengineering.com, είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές το οποίο ενσωματώνει ηλεκτρονικά τσιπ, βιοαισθητήρες και ένα στρώμα φαρμάκων. Το «έξυπνο» αυτό επίθεμα όμως στέλνει ειδοποιήσεις όταν αλλάζει το pH ή η θερμοκρασία του τραύματος, ενώ μπορεί να εντοπίσει φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση στην πληγή.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρόνιων τραυμάτων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς. Υπάρχει ζήτηση για τεχνολογία που μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση», δήλωσε ο Γουέι Γκάο, επίκουρος καθηγητής ιατρικής μηχανικής στο Heritage Medical Research Institute.

Οι τρεις λειτουργίες του «έξυπνου» τσιρότου

Το «έξυπνο» τσιρότο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα στο interestingengineering.com, μπορεί να επιτελέσει τρεις βασικές λειτουργίες.

Μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα που συλλέγει από την πληγή σε κοντινές «έξυπνες» συσκευές, όπως υπολογιστές, ταμπλέτες ή smartphone. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να τα μελετήσουν αργότερα ο ασθενής με τον γιατρό του.
Μπορεί να παραδώσει ένα αντιβιοτικό ή κάποιο άλλο φάρμακο που διαθέτει, απευθείας στο σημείο του τραύματος για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης.
Μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης στο σημείο της πληγής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των ιστών και θα επιτρέψει την ταχύτερη επούλωση.
Τέλος να σημειωθεί ότι η μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας για το «έξυπνο» τσιρότο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα