Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένα «απρόσμενο» σύνδρομο αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο στους 60ρηδες

30.04.2024 / 7:14
woman_pain_wrist_karpiaio_2325453077

Προάγγελος της καρδιακής ανεπάρκειας αναδεικνύεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μέσα από πρόσφατη γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Μέσα από τα στοιχεία 82.000 ατόμων που διαγνώστηκαν με το σύνδρομο μεταξύ 2005 και 2020 και μιας ισάριθμης ομάδα ελέγχου (χωρίς το σύνδρομο), διαπιστώθηκε ότι, ανεξαρτήτως φύλου, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με τη νευρολογική βλάβη που προκαλεί πόνο, αδυναμία και μούδιασμα στο χέρι και τον καρπό, διέτρεχαν σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια. Ειδικότερα, το 8,4% των ατόμων με το σύνδρομο εκδήλωσε καρδιακή ανεπάρκεια έναντι 6,2% από την ομάδα ελέγχου.

Η μελέτη δεν εντόπισε καμία σύνδεση μεταξύ των δύο ιατρικών καταστάσεων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, αν και ο Δρ Karel Kostev, ανώτερος επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας της IQVIA στη Φρανκφούρτη, σημείωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω εύρημα, δεδομένου ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια μεταξύ των νεότερων ασθενών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα