Σπουδή στην υποταγή

18.02.2024 / 16:30
bc8fa1db9189d1802713c88e86115508

SARAH BERNSTEIN

Eκδόσεις «ΔΙΟΠΤΡΑ»

Σαν ασπρόμαυρο ντάινερ του Χόπερ

Ένας κλασικός και αγαπημένος πίνακας από τους δεκάδες του Έντουαρντ Χόπερ είναι το «Νighthawks». Ένα καφέ –ντάινερ με τρεις θαμώνες και έναν εργαζόμενο που απεικονίζει την περιβόητη αστική μοναξιά των έργων του σπουδαίου καλλιτέχνη. Σκηνές ακινησίας, φιγούρες μαζί και χώρια. Την εποχή της καραντίνας οι πίνακες απέκτησαν και πάλι hype λόγω της συλλογικής μελαγχολίας που μας πότιζε αλλά γενικά η αποξένωση είναι προϊόν κάθε εποχής. Στις σελίδες του βιβλίου της εβδομάδας ο πίνακας ερχόταν στο νου αλλά ασπρόμαυρος. Ο αποχρωματισμός είναι απότοκο του ανοίκειου.

Όταν ο Χάνεκε συνάντησε τον Άρι Άστερ

Μια νεαρή γυναίκα μετακομίζει σε μια απομακρυσμένη χώρα του Βορρά, που ήταν κάποτε η χώρα των προγόνων της. Εδώ ζει τώρα ο πλούσιος αδελφός της, πρόσφατα χωρισμένος, κι εκείνη έρχεται να κάνει αυτό που έχει μάθει καλύτερα στη ζωή της: να τον υπηρετεί.

Απομονωμένη στο τεράστιο σπίτι του μέσα στο δάσος, ολομόναχη καθώς εκείνος λείπει για δουλειές, μέσα σε μια φύση σιωπηλή και επιβλητική, κοιτάζει από μακριά τη μικρή πόλη στην κοιλάδα. Οι ντόπιοι τη βλέπουν με καχυποψία. Είναι ξένη. Παρείσακτη. Επικίνδυνη.

Κάθε της προσπάθεια να είναι καλή μέσα στον τρομερό κόσμο αποτυγχάνει. Κάθε της κίνηση παρερμηνεύεται. Όταν παράξενα και μακάβρια γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν -μια προβατίνα γεννάει το αρνάκι της νεκρό, οι αγελάδες τρελαίνονται και πρέπει να θανατωθούν όλες-, η ευθύνη αποδίδεται σ’ εκείνη.

Μια πρώτη γνωριμία

Η Sarah Bernstein είναι από το Μόντρεαλ του Καναδά και ζει στη Σκοτία. Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα Contemporary Women’s Writing, MAP, Cumulus, Granta και άλλα έντυπα. Εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, The Coming Bad Days, το 2021. Το Σπουδή στην υποταγή, το δεύτερο μυθιστόρημά της, ήταν το 2023 στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker και απέσπασε το Scotiabank Giller Prize, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά. Το 2023 η Sarah Bernstein συμπεριλήφθηκε στο Granta’s Best of Young British Novelists, τη λίστα με τους είκοσι καλύτερους νέους Βρετανούς συγγραφείς που δημοσιεύει κάθε δέκα χρόνια το έγκριτο περιοδικό Granta.

Είπαν και έγραψαν

Μια ατμόσφαιρα τρόμου, αναδυόμενης βίας και παράξενου διαποτίζει αυτό το αξιοπρόσεκτο μυθιστόρημα… Με τόσο λίγο χώρο για να αναπνεύσει σε κάθε σελίδα, ο αναγνώστης μεταφέρεται ολοκληρωτικά στους ανησυχητικούς και άγνωστους κόσμους της Bernstein…

Financial Times

Αυτό το συναρπαστικό βιβλίο χρησιμεύει ως μια ισχυρή καταδίκη εκείνων που χαράζουν τις γραμμές της κοινωνίας και της κοινοτικής ταυτότητας, ώστε να περιορίσουν τη διαφορετικότητα και να τιμωρήσουν όσους τολμούν να είναι διαφορετικοί.

Irish Times

Επιμύθιο

Όχι, αυτό το βιβλίο δεν προτείνεται ελαφρά τη καρδία. Η Bernstein μας παρασύρει σε έναν μαίανδρο αμφισημίας και ανίχνευσης προθέσεων με γλώσσα που απεχθάνεται το λυρισμό και σε παρασύρει κάπου «άβολα». Yπάρχει στο αγγλικό λεξιλόγιο η λέξη opaque που σημαίνει «αδιαφανής», κάτι σα το βυθό του Avatar. Kολυμπάς με ρίσκο. Τόλμησέ το!

Μιχ. Παπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα