Πάτρα: Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα μπλοκάρουν τη στάθμευση

02.04.2023 / 11:05
400

 ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΟΥΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στους περισσότερους Πατρινούς οδηγούς έχει συμβεί, τουλάχιστον μία φορά, να μην βρίσκουν να παρκάρουν επειδή μία θέση που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη, έχει «πιαστεί» από ένα όχημα που είναι παρατημένο.  Αυτό βέβαια, είναι μόνο μια παράμετρος του προβλήματος, καθώς πέρα από το αισθητικό του ζητήματος, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδόστρωμα, λόγω της χρόνιας παραμονής τους σε ένα σημείο, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς ένα παρατημένο όχημα μπορεί να περιέχει επικίνδυνα υλικά και να αποτελεί πηγή ρύπανσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου Πατρέων, το 2018 τα εγκαταλελειμμένα οχήματα ανήλθαν σε 405, το 2019 σε 469, το 2020 σε 538, το 2021 σε 421 και το 2022 σε 467. Ίσως είναι τυχαίο, αλλά το υψηλότερο νούμερο σημειώθηκε την πρώτη χρονιά των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας της covid-19 και της καραντίνας.

Ο βασικότερος λόγος που η αχαϊκή πρωτεύουσα γεμίζει με παρατημένα Ι.Χ. είναι η οικονομική επιβάρυνση που αυτά συνεπάγονται για τους ιδιοκτήτες τους. Η αύξηση των εξόδων συντήρησής τους και των τελών κυκλοφορίας, όπως και η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, οδηγούν πολλούς να «παρκάρουν» μια για πάντα το αυτοκίνητό τους. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, το κάνουν σε μια άσχετη και μακρινή περιοχή από αυτήν της κατοικίας τους.

Ειδικά στο κέντρο της πόλης, οι θέσεις στάθμευσης περιορίζονται ακόμη περισσότερο. Εκτός αυτού, τα παρατημένα αυτοκίνητα καθίστανται εστίες μόλυνσης, ενώ αργά ή γρήγορα, καταλήγουν σε ιδανικό καταφύγιο εξαρτημένων από ουσίες ατόμων.

Σύμβαση για την απομάκρυνση

Ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων ΙΧ έχει συνάψει σύμβαση, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, με εγκεκριμένη εταιρεία συλλογής και ανακύκλωσης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.). Ακόμη, εντεταλμένοι υπάλληλοι του Δήμου, τόσο ελεγκτές όσο και καταγραφείς, εκτελούν καθημερινές αυτοψίες, προκειμένου να εντοπίσουν τα οχήματα αυτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 παραδόθηκαν προς καταστροφή 137 οχήματα και προς απομάκρυνση 268, το 2019 παραδόθηκαν προς καταστροφή 145 οχήματα και προς απομάκρυνση 324, ενώ το 2020 καταστράφηκαν 128 και απομακρύνθηκαν 410. Την τελευταία διετία τα δεδομένα ήταν πιο «ήπια» με 88 αυτοκίνητα να καταστρέφονται το 2021 και 176 το 2022. Τέλος, το 2021 απομακρύνθηκαν 333 οχήματα και 291 το 2022.

Όποιοι θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, κάθε φορά που εντοπίζουν ένα παρατημένο όχημα, μπορούν να ενημερώνουν τον Δήμο είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του (www.e-patras.gr) στην εφαρμογή SenseCity, είτε τηλεφωνικά στο 15190.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Διονύση Πλέσσα, το όχημα, θα πρέπει να είναι εγκαταλελειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 μέρες ή μεγαλύτερο από 90 ημέρες αν δεν πρόκειται για χώρους απαγορευμένης στάθμευσης και δεν έχει ληφθεί άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Ακόμη, να είναι εγκαταλελειμμένο σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου ή να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

 Όταν διαπιστωθεί ότι ένα ΙΧ έχει εγκαταλειφθεί, ξεκινά η διαδικασία για την απομάκρυνσή του. Συγκεκριμένα στην Πάτρα, τη διαδικασία αυτή έχει αναλάβει το Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Προσόδων. Αρχικά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι επικολλούν σε εμφανές σημείο του Ι.Χ. ένα ειδικό αυτοκόλλητο που το χαρακτηρίζει ως εγκαταλειμμένο. Ακολούθως, ενημερώνεται η Ασφάλεια και διενεργείται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει κλαπεί ή αν τίθεται θέμα εμπλοκής του οχήματος σε εγκληματική πράξη.

Σε περίπτωση που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω του υπουργείου Μεταφορών και ενημερώνεται με σχετική επιστολή για την απομάκρυνσή του. Αν αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 45 ημέρες, το όχημα περιέρχεται στη κατοχή του Δήμου Πατρέων. Με τη σειρά του, ο τελευταίος το παραδίδει σε Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης, όπου παραμένει για δέκα ημέρες και αν μέσα στο διάστημα αυτό δεν  αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, προωθείται προς καταστροφή.

Βέβαια, αν έστω και καθυστερημένα, εντός αυτών των 10 ημερών, ο ιδιοκτήτης του το αναζητήσει, μπορεί να το πάρει πίσω μόνον εφόσον καταβάλει το ποσό που δαπανήθηκε για την απομάκρυνση και την αποθήκευσή του.

Πάτρα: Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα μπλοκάρουν τη στάθμευση 2

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Χρόνιο το πρόβλημα

«Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα δημιουργούν ζητήματα τόσο σε σχέση με τις θέσεις στάθμευσης, όπως και σε σχέση με θέματα ασφαλείας πεζών και οδηγών. Επίσης, είναι εστία μόλυνσης, ενώ πλήττουν και την εικόνα πόλης. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα εγκαταλελειμμένο όχημα εμποδίζει την διέλευση ανθρώπων με αναπηρία ή την προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων» αναφέρει σχετικά στον «Νεολόγο» των Πατρών ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας, Εξυπηρέτησης Πολιτών και Νομικής Υπηρεσίας, κ. Διονύσης Πλέσσας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η δημοτική Αρχή εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί επισταμένα να αποσυρθούν από τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Πάτρας τα εκατοντάδες παρατημένα αυτοκίνητα. Ωστόσο, για να παρέμβει και να κινήσει τις διαδικασίες απόσυρσης του οχήματος, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις.

ΠΙΝΑΚΕΣ

ΕΤΟΣΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ  ΟΧΗΜΑΤΑ
2018405
2019469
2020538
2021421
2022467

*Πηγή Δήμος Πατρέων

ΕΤΟΣΟΧΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΟΧΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
2018268137
2019324145
2020324145
202133388
2022291176

*Πηγή Δήμος Πατρέων

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα