Πάτρα: Κίνδυνος για το σχέδιο πόλης – Χάνονται πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι

30.03.2024 / 17:00
patra-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Δεκάδες είναι τα οικόπεδα – φιλέτα που είναι ενταγμένα στο σχέδιο πόλης και που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν γιατί ο Δήμος δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει τους ιδιοκτήτες και να τα αξιοποιήσει με βάση τον σχεδιασμό του.

Πρόκειται για ακίνητα που κατά κύριο λόγο προορίζονται για την διαμόρφωση πλατειών και χώρων αναψυχής σε διάφορες περιοχές του αστικού ιστού της Πάτρας, έχοντας έναν σημαίνοντα και κομβικό ρόλο στο σχέδιο πόλης, το οποίο κινδυνεύει να… τιναχτεί στον αέρα, αν ο Δήμος δεν μπορέσει να βρει τα χρήματα για να κρατήσει τα οικόπεδα αυτά.

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις οικοπέδων που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν είναι αυτά που βρίσκονται στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, ακίνητα που σύμφωνα με το σχέδιο πόλης είναι να γίνουν σε μελλοντικό χρόνο δύο μεγάλες πλατείες, στις αντίστοιχες περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου μιλώντας στον Max Fm, μόνο για το οικόπεδο της Ηρώων Πολυτεχνείου ο Δήμος θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξεως των 2.000.000 ευρώ, χρήματα που αυτή τη στιγμή με την οικονομική στενότητα που έχει το ταμείο του αδυνατεί να διαθέσει.

Η πλατεία στα Ζαρουχλέικα

Όμως πρόκειται για ένα οικόπεδο που έχει σημαίνοντα ρόλο στα σχέδια που υπάρχουν από τον Δήμο για την ενοποίηση ενός μεγάλου κοινόχρηστου χώρου που θα ξεκινάει από ψηλά στην Αγυιά και θα καταλήγει στο Βόρειο πάρκο.

Το ίδιο μεγάλης σημασίας είναι και το ακίνητο στα Ζαρουχλέικα που προορίζεται για μια μεγάλη πλατεία σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και το οποίο ο Δήμος από την στιγμή που δεν έχει τα χρήματα για να κρατήσει, προσπαθεί να διασώσει τουλάχιστον ένα μέρος αυτού.

Ακόμα περισσότερες απώλειες

Ωστόσο, αυτές είναι μόνο δύο από τις περιπτώσεις οικοπέδων – φιλέτων που προορίζονται για την διαμόρφωση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων και που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον αποχαρακτηρισμό τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους βλέποντας ότι ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται στην πληρωμή των χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί, έχουν καταθέσει προσφυγές και έχουν καταφύγει στη νομική οδό για να τα πάρουν πίσω.

«Κινδυνεύουν πράγματι πολλές μελλοντικές πλατείες να χαθούν από το σχέδιο πόλης και από τον Δήμο εξαιτίας αυτής της κατάστασης» παραδέχτηκε η κ. Τογιοπούλου στον Max Fm.

Ο νόμος και ο ασκός του Αιόλου

Όπως εξήγησε η ίδια, τα πράγματα για όλους τους Δήμους – και όχι μόνο για τον Δήμο Πατρέων – ξεκίνησαν να γίνονται ιδιαίτερα πιεστικά όταν η κυβέρνηση με νόμο που πέρασε το 2020 απαιτούσε από τους ΟΤΑ να έχουν ταμειακά διαθέσιμα την άμεση πληρωμή των ιδιοκτητών των ακινήτων που είχαν ενταχτεί στο σχέδιο πόλης.

Αυτό έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν την άμεση καταβολή των χρημάτων τους από τους ΟΤΑ (Δήμους) που θα πρέπει να έχουν ως άμεσα διαθέσιμα ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά και έχει φέρει αυτή την κατάσταση από τη στιγμή που οι Δήμοι είναι αδύνατον να έχουν τόσα χρήματα στα ταμεία τους και έτσι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν όταν οι ιδιοκτήτες ζητούν την άμεση καταβολή των χρημάτων τους.

Κοντά στα 10 εκατ. ευρώ εκκρεμότητες

Σύμφωνα με την κ. Τογιοπούλου το συνολικό ποσό που χρειάζεται ο Δήμος Πατρέων για να πληρώσει τις εκκρεμότητες που έχει από τέτοιου είδους υποθέσεις, από προσφυγές δηλαδή ιδιοκτητών οικοπέδων που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης ζητώντας άμεσα τα χρήματα τους και έχοντας καταφύγει σε προσφυγή, φτάνει τα οχτώ με δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για οικόπεδα που αφορούν είτε ρυμοτομήσεις (προορίζονται για την διαμόρφωση δρόμων) είτε απαλλοτριώσεις για πλατείες, κοινόχρηστους χώρους ή ακόμα και σχολεία.

Σε προτεραιότητα οι  ρυμοτομήσεις

«Η προτεραιότητα που έχουμε θέσει ως Δήμος είναι να μην χαθεί κανένα οικόπεδο που εντάσσεται στις ρυμοτομήσεις και είναι να γίνει δρόμος. Δεν θέλουμε να αφήσουμε δρόμους που οδηγούν στο πουθενά. Για αυτό τον λόγο φροντίζουμε και πιστώνουμε με κάθε τρόπο χρήματα που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό. Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει να μην κινδυνεύει να χαθεί κανένας δρόμος.

Σε δεύτερη προτεραιότητα μας είναι οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι. Κάνουμε έναν διαρκή αγώνα και το μόνο σίγουρο είναι ότι για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιο το σχέδιο πόλης είναι ανεύρεση νέων οικονομικών πόρων μέσα από την κρατική ενίσχυση.

3.εκατ. ευρώ λιγότερα σε πιστώσεις

Όμως το κράτος δεν δείχνει να έχει αυτή την διάθεση. Έτσι ο αγώνας μας αυτός στηρίζεται αποκλειστικά σε πόρους του Δήμου και στα κονδύλια του ΣΑΤΑ που δυστυχώς κάθε χρόνο είναι και πιο μειωμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον φετινό προϋπολογισμό τα πράγματα ήταν τόσο στενά οικονομικά και οι διάφορες ανάγκες τόσο αυξημένες, που υποχρεωθήκαμε να ορίσουμε 3 εκατομμύρια λιγότερα σε πιστώσεις που αφορούν το σχέδιο πόλης, σε σύγκριση με πέρυσι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.

 Υπάρχουν χρήματα, αν ήθελε το κράτος

Το κράτος επιμένει και είναι σταθερό στην πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια στο να μην δίνει χρήματα στους Δήμους, χρήματα όμως – και εδώ είναι το οξύμωρο – που προέρχονται από άμεσους ή και έμμεσους φόρους, από χαράτσια που πληρώνουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι δημότες που είναι και πολίτες αυτής της χώρας.

Χρήματα όμως υπάρχουν, αν ήθελε το κράτος θα μπορούσε να τα δώσει στους ΟΤΑ και στους Δήμους, επιλέγει ωστόσο να τα δίνει για το Αναπτυξιακό ταμείο για δήθεν αναπτυξιακά σχέδια που καταλήγουν στο τέλος σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα