Πάτρα: Η καθυστέρηση… της καθυστέρησης για τα έργα

25.06.2022 / 10:30
ERGA

Αν και έχουν πέσει οι υπογραφές, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο εργολάβος και οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά βάζουν «φρένο» .

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Οι διαδικασίες για μια σειρά έργων «τρέχουν», έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν καθυστερήσεις, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που απαιτούνται για να πάρουν το πράσινο φως και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός έργου είτε μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είτε μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Οι υπογραφές μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις που πολλές φορές καταλήγουν ακόμα και στα δικαστήρια ανάμεσα στους υποψηφίους αναδόχους, κάποια στιγμή θα πέσουν και οι συμβάσεις θα πάρουν επίσημο χαρακτήρα. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τα έργα αργούν να ξεκινήσουν. Στην Πάτρα που είναι να τρέξουν τόσα και τόσα έργα, διαφόρων μορφών, ανάπλασης, υποδομών, ανακατασκευών, σχολικών κτιρίων ή ακόμα και αθλητικών εγκαταστάσεων, το φαινόμενο αυτό είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και τα έργα δεν ξεκινούν.

Το Εργοστάσιο Τέχνης και ο πρώην ΑΣΟ

Για παράδειγμα έχει υπογραφεί η σύμβαση εδώ και ένα τρίμηνο της αναβάθμισης – αναδιαμόρφωσης του Εργοστασίου Τέχνης που είχε λεηλατηθεί, καταστραφεί και εγκαταλειφθεί. Ο διαγωνισμός έγινε, ο ανάδοχος βγήκε όμως οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ δεν υπάρχει καμία εργασία, κανένα εργοτάξιο ακόμα. Κι όμως ύστερα από την διάλυση του πρώτου διαγωνισμού, με τις διαδικασίες να ξεκινούν από την αρχή, προέκυψε ανάδοχος που έχει υπογράφει τη σύμβαση εδώ περίπου δύο μήνες. Τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, όμως όλα είναι έτοιμα. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή και τα δύο αυτά έργα που αφορούν πολιτιστικές υποδομές της Πάτρας, οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι σκάλες – τοπωνύμια και η Κάτω Πόλη

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι και αυτό της συντήρησης – ανακαίνιση των τεσσάρων ιστορικών σκαλιών του κέντρου της Πάτρας (Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων). Ο ανάδοχος είχε βγει εδώ και καιρό, όμως μόλις πριν από μερικές μέρες έπεσαν οι υπογραφές για τη σύμβαση. Μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αφού το έργο περιλαμβάνεται στο ΒΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την δεύτερη εργολαβία της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας στην Κάτω πόλη. Μετά από την σύμβαση που έσπασε μια «ανάσα» πριν από τις υπογραφές, πρόκυψε ανάδοχος από τον νέο διαγωνισμό. Στην περίπτωση αυτή βέβαια ακόμα δεν έχουν πέσει οι υπογραφές. Οπότε οι εργασίες θα αργήσουν ακόμα περισσότερο. Καθυστέρηση υπάρχει στην έναρξη των εργασιών και στο έργο για την αστική ανάπτυξη της περιοχής των Ζαρουχλείκων παρόλο που και εκεί έχουν πέσει υπογραφές, αλλά και σε ορισμένα σχολεία από τον κύκλο των προγραμμάτων της ενεργειακής αναβάθμισης τους.

Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες 

Παρόλα αυτά στον δήμο τονίζουν ότι όλα τα μεγάλα έργα που είναι να γίνουν στην Πάτρα έχουν μπει στην τελική ευθεία, έχουν δηλαδή προκηρυχθεί και βρίσκονται στην διαδικασία διαγωνισμού για να προκύψει ένας ανάδοχος. Τα υπόλοιπα  έργα που περιλαμβάνονται είτε στο ΒΑΑ ή σε άλλα προγράμματα και ήταν στο χρονοδιάγραμμα για να γίνουν, θυμίζουμε ότι έχουν ξεκινήσει, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της Άνω πόλης,  το Παλαιό Αρσάκειο, ο παραλιακός ποδηλατόδρομος, η ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς  και βρίσκονται σε εξέλιξη, άσχετα με την πορεία των εργασιών. Το μοναδικό έργο που δεν έχει μπει ακόμα στην φάση διαγωνισμού είναι το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι να γίνει στο κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.  Όμως και σε αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του και έτσι θα μπει στην τελική ευθεία. Το πότε όμως θα ξεκινήσουν οι εργασίες ή ακόμα περισσότερο το πότε θα ολοκληρωθεί, όπως αποδεικνύεται στην πράξη είναι ένα άλλο ζήτημα.

Κανόνας σε όλη την επικράτεια

Το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλη την επικράτεια και πλήττει τον κλάδο των δημοσίων έργων γενικότερα. Ένα έργο καθυστερεί πλέον όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των εργασιών του – και υπάρχουν τέτοια έργα στην Πάτρα – αλλά και όταν είναι να ξεκινήσει, με τον εργολάβο να περιμένει τα χρήματα από τα προγράμματα που έχει ενταχθεί το κάθε έργο, χωρίς να έχει συνήθως την δυνατότητα να βάλει τα απαιτούμενα πόσα από τη τσέπη του για να τα πάρει πίσω μετά, όταν μπουν τα κονδύλια των χρηματοδοτήσεων. Οι καθυστερήσεις αυτές αποτελούν έναν τεράστιο βραχνά όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά και γενικότερα για τους δήμους, αφού το φαινόμενο αυτό συμβαίνει τον τελευταίο έναν 1,5 χρόνο σε όλη την επικράτεια. 

Χρήστος Κορδάς: «Δεν έχει την ευθύνη ο δήμος»

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Έργων, Χρήστο Κορδά, όλες αυτές οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλά από τα έργα, ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, δεν έχουν να κάνουν ούτε με το δήμο, ούτε με τις αρμόδιες δημοτικές του υπηρεσίες. «Οι υπάλληλοι του δήμου σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις των έργων έχουν τρέξει με γοργούς ρυθμούς τις απαιτούμενες διαδικασίες και με τη δουλειά τους έχουν συμβάλει στο να μην χαθούν τα έργα εκείνα που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, είχαν βγει εκτός τροχιάς και κινδύνεψαν να χαθούν για την πόλη. Το όλο θέμα οφείλεται στην όλη διαδικασία που ακολουθείται  μέχρι να φτάσει μια εργολαβική εταιρεία να αναλάβει ένα έργο, αλλά και στην κρίση που υπάρχει στον κατασκευαστικό τομέα λόγω της τεράστιας αύξησης που κυριαρχεί στα οικοδομικά υλικά».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα