Πάτρα: H φτώχεια «μεγαλώνει» – Πάνω από 12.000 συμπολίτες μας ζουν με τα ΚΕΑ

24.09.2022 / 10:00
kea (1)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Αύξηση κατά 15% δείχνουν οι αριθμοί των αιτήσεων που έχουν γίνει αυτό το εξάμηνο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στον Δήμο Πατρέων, σε σχέση με το προηγούμενο. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει σίγουρα την νέα κρίση που έχει μπει στις ζωές μας με «μπροστάρη» την ενέργεια και το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που καλείται να αντιμετωπίσει ένα νοικοκυριό. Αποτυπώνει, όμως, και την κατάσταση που βρίσκεται η τοπική οικονομία, με τον δείκτη της ανεργίας να παραμένει στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με αυτόν που είχε φτάσει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και την μερική απασχόληση, με τους αντίστοιχους μισθούς να κυριαρχούν στον εργασιακό τομέα.

Ανοδική τάση σχεδόν κάθε 6μηνο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη η αύξηση αυτή των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου. Κάθε εξάμηνο σχεδόν υπάρχει μία αυξητική τάση, είτε από άτομα που δεν γνώριζαν μέχρι τώρα την όλη διαδικασία, είτε από νοικοκυριά που βλέπουν ότι δυσκολεύονται πλέον οικονομικά και ψάχνουν στήριξη από όπου μπορούν. Ωστόσο, η σίγουρα η αυξητική τάση του τωρινού εξαμήνου είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα εξάμηνα και σχετίζεται αφενός με την κρίση της πανδημίας για δύο τουλάχιστον χρόνια και αφετέρου με την κρίση της ακρίβειας και της ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα νοικοκυριά που δεν τα καταφέρνουν πλέον με το μισθό και τα εισοδήματα που έχουν από μόνα τους είναι αρκετά.

Μια στάνταρ βοήθεια κάθε μήνα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για ένα άτομο ή μια οικογένεια είναι μία σημαντική στάνταρ βοήθεια κάθε μήνα που κυμαίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση και που μπορεί να φτάσει ακόμα και  τα 260 με 280 ευρώ.Ωστόσο, μεταξύ των δικαιούχων του ΚΕΑ (του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δηλαδή), υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που είναι σταθερά στην λίστα αυτή, γεγονός που δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει βρει έναν μισθό ή ένα σταθερό δηλωμένο εισόδημα. Άλλωστε,  οι όροι και οι προϋποθέσεις για να είναι κανείς δικαιούχος του ΚΕΑ είναι τέτοιοι που ουσιαστικά τον αποκλείουν αν έχει βρει μια εργασία των 600 ή των 700 ευρώ.

Κοντά στις 10.000 οικογένειες παίρνουν ΚΕΑ

Το τραγικό στην περίπτωση της Πάτρας; Αν υπολογίσει κανείς μόνο τις οικογένειες που είναι δικαιούχες του ΤΕΒΑ και που συνήθως είναι ταυτόχρονα δικαιούχες και του ΚΕΑ (έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις), στην Πάτρα παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 6.500 οικογένειες, αριθμός που σε επίπεδο ατόμων αντιστοιχεί σε πάνω από 12.000 άτομα.Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που παίρνουν το ΚΕΑ στην Πάτρα, είναι αρκετά μεγαλύτερος και ενδέχεται να φτάνει τις 9.000 με 10.000 οικογένειες, υπολογίζοντας κατά προσέγγιση, καθώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του φορέα προς το υπουργείο για να  δοθούν τα ακριβή στοιχεία,  αυτό δεν έχει σταθεί δυνατόν ή τουλάχιστον δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στο αίτημα.Τα νούμερα έτσι των δικαιούχων του ΚΕΑ ή και του ΤΕΒΑ αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό την φτώχεια που ταλανίζει την κοινωνία της Πάτρας, μια κατάσταση για πολλές οικογένειες έχει δυστυχώς παγιωθεί.

Θ.Τουλγαρίδης: «Περίπου 900 οικογένειες ενισχύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο»

Όμως δεν είναι μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που σκιαγραφεί την φτώχεια που υπάρχει στην κοινωνία της Πάτρας.Ο αριθμός των οικογενειών που βρίσκονται στην λίστα της διανομής τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, έχει φτάσει πλέον τις 800 με 900 οικογένειες.  Υπήρξε μία αύξηση μετά την κρίση της πανδημίας, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν έχει σημειωθεί μια νέα αύξηση στην λίστα των δικαιούχων μετά το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει πάντως από τις πρόσφατες διανομές των τελευταίων μηνών είναι ότι οι οικογένειες που κάνουν αίτηση προέρχονται από τα μεσαία κυρίως στρώματα, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει και για αυτές» τονίζει ο κ. Τουλγαρίδης.Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διανομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου γίνεται κάθε 2,5 μήνες περίπου, ενώ σε ότι αφορά τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ από τον Οκτώβριο και μετά δεν έχει γίνει κάποια νέα διανομή τροφίμων, παρά μόνο σε κάποια είδη υγιεινής.Πέρα όμως, από τις οικογένειες που έχουν ζητήσει βοήθεια στο θέμα της σίτισης υπάρχει και το ζήτημα των αστέγων που έρχεται να επιβεβαιώσει το πρόβλημα της φτώχειας και των δύσκολων οικονομικά συνθηκών.Στην Στέγη Αστέγων του Κοινωνικού Οργανισμού, ο μέσος όρος των ατόμων που φιλοξενούνται είναι στα 20 με 25 άτομα. Τα περισσότερα από αυτά είναι χωρίς οικογένεια και ζουν μόνα στους δρόμους. Από το 2019 που άνοιξε η δομή μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά κοντά στα 150 άτομα.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα